ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

''ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ'' ο νέος νόμος για τις δασικές εκτάσεις;

Στον νεο νόμο για τις δασικές εκτάσεις προβλέπονται συνολικά 18 αλλαγές επί των άρθρων, ενώ συγκεντρώνει συνολικά 15 σχετικές διατάξεις (γεωργικά, κτηνοτροφικά, διάνοιξη οδών, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, έργα υποδομής, αναδασμοί, κτλ) που βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορους νόμους σε ενιαίο πλέον κείμενο, και αφορούν εγκρίσεις επεμβάσεων σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις. 

Με μια πρώτη ματιά ο επι του σχεδιαστηρίου νόμος και σύμφωνα με αρκετές απόψεις μπορεί να χαρακτηριστεί νόμος διευκολύνσεων, και ξεπουλήματος, δεδομένου οτι θα επιτρέψει ανεξέλεγκτη χρήση εντός δασικών εκτάσεων, με διάνοιξη οδών, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κτηνοτροφία, γεωργία κ.α. που σε συνδυασμό μπορούν να επιφέρουν τεράστια οικολογική καταστροφή.
Το σχέδιο νόμου που τίθεται σε διαβούλευση έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπει ακόμη και την αναζήτηση θησαυρού στα δάση (!), τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Σε ό,τι αφορά τα τουριστικά καταλύματα, πλέον επιτρέπεται η ανάπτυξή τους και από φυσικά πρόσωπα και όχι μόνο από τον ΕΟΤ. Οι προς οικοδόμηση χώροι δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% της έκτασης ενώ ο συντελεστής δόμησης δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 0,05. Από τις ρυθμίσεις αποκλείονται οι αυτόνομες τουριστικές κατοικίες.

Οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Με το σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που διαθέτουν δασικές εκτάσεις - που αποκτήθηκαν πριν από τις 11 Ιουνίου 1975 - και δεν μπορούν να χτίσουν να προχωρήσουν σε ανταλλαγές, μέσω της θεσμού της Τράπεζας Γης, με εκτάσεις που μπορούν να δομηθούν.

Την ίδια ώρα, απλουστεύονται οι διαδικασίες για την κατεδάφιση αυθαιρέτων που έχουν ανεγερθεί σε δασικές εκτάσεις.

Στο μεταξύ, όσοι έχουν προχωρήσει σε εκχερσώσεις είναι υποχρεωμένοι - με δική τους δαπάνη - να προχωρήσουν σε αναδάσωση ίσης έκτασης με αυτής της επέμβασης ύστερα από υπόδειξη της Δασικής Υπηρεσίας. Ακόμη, αλλάζει η διαδικασία αναγνώρισης των αγρών που άλλαξαν μορφή. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις δεν απαιτούνται πλέον τίτλοι πριν από το 1946, αρκεί να προκύπτει από αεροφωτογραφία του 1945 ότι είχαν αγροτική μορφή.

Οπως επισημαίνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με το σχέδιο νόμου παρέχονται δυνατότητες δραστηριοποίησης σε δάση και δασικές εκτάσεις κυρίως στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. «Με το νομοσχέδιο δεν κάνουμε κάποια μεγάλη τομή, αλλά νοικοκυρεύουμε το κράτος επιλύοντας χρόνια προβλήματα των ανθρώπων της υπαίθρου», τονίζει μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης.

Σαφώς περιμένουμε τις διαμορφωμένες απόψεις απο την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, και του συνόλου των ειδημόνων. 

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ''ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ'' ο νέος νόμος για τις δασικές εκτάσεις; Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">