ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Το καυτό e-mail της τρόικας για κλείσιμο των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013


Tο e-mail που είδε χθες το φως της δημοσιότητας έχει ως αποστολέα τον Ματίας Μορς, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, η δε προσφωνούμενη «Χριστίνα» είναι η κυρία Παπακωνσταντίνου, γενική γραμματέας του ΥΠΟΙΚ.
Ολόκληρο το e-mail έχει ως εξής:
«Αγαπητή Χριστίνα,
Σε ευχαριστώ πολύ για την προώθηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης 3 εταιριών. Σου επισυνάπτουμε την αναλυτική αντίδραση από την πλευρά μας με το συμπέρασμα ότι τα προτεινόμενα αναδιαρθρωτικά σχέδια κατά τη γνώμη μας δεν είναι ούτε βιώσιμα ούτε ρεαλιστικά και δεν εγγυώνται μία βιώσιμη λύση από πλευράς οικονομικής αποτελεσματικότητας αλλά και θεμάτων δημοσιονομικής και κρατικής επιχορήγησης. Κατά την άποψή μας, η επιλογή για κλείσιμο/εκκαθάριση πρέπει να εξεταστεί και για τις τρεις εταιρείες (όπως αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα/Μνημόνιο και τη δημόσια ανακοίνωση τον Ιούλιο). Σε αυτό το πλαίσιο, οποιαδήποτε εκκαθάριση δεν θα πρέπει να γίνει υπό την προϋπόθεση των αποζημιώσεων πέραν των νόμιμων απαιτήσεων ή της επαναπρόσληψης του εργατικού δυναμικού.
ΛΑΡΚΟ
Η βασική ανησυχία μας για τη ΛΑΡΚΟ είναι ότι στην πρότασή σας οι διαδικασίες υποβολής προσφορών για τα δύο ενεργητικά κεφάλαια δεν είναι πλήρως ανεξάρτητες μεταξύ τους (για την ιδιωτικοποίηση των χυτηρίων και των ορυχείων αντιστοίχως), και άρα σημαίνουν επιχειρηματική σύνδεση χωρίς να αντιμετωπίζουν τις κύριες ανησυχίες για την κρατική επιχορήγηση (η διαδικασία συναλλαγής είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο που υπάρχει υψηλή πιθανότητα ο ίδιος επενδυτής να αποκτήσει και τα δύο ενεργητικά κεφάλαια και έτσι θα είναι υπεύθυνος για να αποπληρώσει την κρατική βοήθεια).
Επιπλέον, από τους πιθανούς επενδυτές απαιτείται να διατηρήσουν θέσεις εργασίας σε έναν οργανισμό με πλεονάζον προσωπικό που καταγράφει οικονομικές ζημιές από το 2008. Αυτός είναι ένας στόχος που δεν είναι ανάλογος με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας και δημιουργεί επιπλέον οικονομικούς κινδύνους.
Οι εναλλακτικές για την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι είτε να πουλήσει το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο και να περιμένει από τον αγοραστή να αποπληρώσει την κρατική επιχορήγηση (όπως αναφέρθηκε στην επιστολή Αλμούνια-Ρεν) είτε να πουλήσει ξεχωριστά τα δικαιώματα για τις εγκαταστάσεις του Αγιου Ιωάννη/ Λάρυμνα και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ με τρόπο που να τα διαχωρίζει, χωρίς να δίνει στον επενδυτή καμία συγκεκριμένη επιλογή ή να αποκτήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία ή σε διαφορετική περίπτωση να τα ρευστοποιήσει (εάν δεν βεθούν αγοραστές). Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιολόγηση των εναλλακτικών θα διευκολυνθεί εάν μπορέσετε να μας παράσχετε τους προϋπολογισμούς πριν και μετά την αναδιάρθρωση.
ΕΑΣ
Υπολογίζετε επιπλέον 144 εκατ. ευρώ κρατικών κεφαλαίων (σσ: ενισχύσεων) για την στρατιωτική παραγωγή που που θα προκύψει από τον διαχωρισμό ανάμεσα σε πολιτικές και στρατιωτικές εργασίες των ΕΑΣ επιπροσθέτως στις ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις (σσ: χρέη) του παρελθόντος. Η πρόταση ουσιαστικά συνιστά μία αρκετά γενναιόδωρη πρόωρη συνταξιοδότηση και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, τα οποία θα έχουν επιπλοκές υπό όρους δημοσιονομικού κενού και προγράμματος. Με δεδομένους τους περιορισμούς του δημοσιονομικού κενού και την εξάρτηση της εταιρείας από τις εγχώριες παραγγελίες, πιστεύουμε ότι αυτή δεν είναι μία βιώσιμη λύση και η εταιρεία θα πρέπει να τεθεί υπό εκκαθάριση.
Εάν υπάρχει επιχείρημα από άποψη στόχων της εθνικής ασφάλειας, τότε αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μια βιώσιμη, συρρικνωμένη/αναδιαρθρωμένη εταιρεία, προσανατολισμένη στην εσωτερική ζήτηση. Θα πρέπει να εξεταστεί εάν σε τόσο μικρό επίπεδο (δεδομένων των χαμηλότερων κερδών αλλά και τα πιθανά υψηλά σταθερά έξοδα) έχει νόημα από οικονομικής άποψης να διατηρηθεί η εταιρεία στην αγορά ή αν κάποιος θα πρέπει απλά να προχωρήσει σε άμεση εκκαθάριση.
ΕΛΒΟ
Το ειδικό σχέδιο εκκαθάρισης είναι πιο δαπανηρό συγκρινόμενο με μία χρεοκοπία. Για παράδειγμα, εάν η εταιρεία εκκαθαριστεί, χρειάζονται 13,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις. Ωστόσο, αν η εταιρεία συνεχίσει να λειτουργεί υπό ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης, θα χρειαστεί 27,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της έως το τέλος των παρόντων καθυστερούμενων συμβολαίων.
Η υπόθεση στη δική σας ανάλυση ότι οι απώλειες των μετόχων θα σταματήσουν με το που θα ολοκληρωθούν τα τρέχοντα συμβόλαια και ότι η εταιρεία μπορεί να κερδίσει περισσότερα συμβόλαια, επιτρέποντας έτσι την ολοκλήρωση του αναπτυξιακού σχεδίου, δεν είναι ρεαλιστική και δεν εγγυάται καμία ασφάλεια αναφορικά με τη βιωσιμότητα και το μέλλον της εταιρείας. Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι μία άμεση χρεοκοπία της εταιρείας είναι η πιο επιθυμητή ρεαλιστική λύση.
Αναμένουμε νέα, βελτιωμένη εκδοχή των σχεδίων αναδιάρθρωσης/εκκαθάρισης για τις 3 εταιρείες, η οποία θα λαμβάνει υπ' όψιν τα σχόλια/εισηγήσεις μας.
Με εκτίμηση,
Ματίας
















































































  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το καυτό e-mail της τρόικας για κλείσιμο των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">