ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εκδηλωση Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠΤο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει αυτή την εβδομάδα μια πολύ σημαντική εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Ομιλήτρια είναι η Αν Λε Στρατ, αντιδήμαρχος Παρισιού και πρόεδρος της επιχείρησης ύδρευσης της γαλλικής πρωτεουσας η οποία πρόσφατα ανακτήθηκε και πάλι από το δήμο μετά από 25 χρόνια καταστροφικής διαχείρισης από τις  πολυεθνικές εταιρείες που θέλουν να αγοράσουν και τις δικές μας εταιρείες ύδρευσης.

Στην ομιλία της η Λε Στρατ θα παρουσιάσει την Eau de Paris, τον τρόπο λειτουργίας της, τη δομή της και τα ιδιαίτερα ζητήματα που προκύπτουν τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και συμμετοχής των εργαζομένων και των πολιτών. Με άλλα λόγια θα μας πει πώς στο Παρίσι κατάφεραν να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, όσον αφορά το δημόσιο έλεγχο του νερού.

Με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, προβάλλοντας μάλιστα τον μύθο ότι "δεν υπάρχει εναλλακτική λύση", είναι πολύ σημαντικό όσο γίνεται περισσότεροι συμπολίτες μας και φυσικά τα μέλη μας να είναι πλήρως ενημερωμένοι και από κοινού να στηρίξουμε το κίνημα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, που ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του σε πολλές γειτονιές της Αθήνας.

Όσοι σύλλογοι, λαϊκές συνελεύσεις, τοπικές επιτροπές, και φορείς της τοπικής κοινωνίας στη Γλυφάδα 
ασχολούνται με το ζήτημα του νερού μπορούν να συμμετέχουν στην εκδήλωση, (Είναι  μείζον ζήτημα για όλους τι μέλλει γενέσθαι με το ξεπούλημα όσων πρέπει να είναι ΔΗΜΟΣΙΑ και μόνο ΔΗΜΟΣΙΑ)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνονται δύο σημαντικές εκδηλώσεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Συγκεκριμένα:

ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΟ ΑΓΑΘΟ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 7:00 μ.μ., Αίθουσα Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 18, Αθήνα)
Ομιλήτρια
ΑΝΝ ΛΕ ΣΤΡΑΤ (Αnne Le Strat), αντιδήμαρχος Παρισιού, πρόεδρος της Eau de Paris
Παρεμβάσεις από την πρωτοβουλία πολιτών Save Greek Water (www.savegreekwater.gr) και εκπροσώπους συλλογικοτήτων εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ

Σε συνδιοργάνωση με την κίνηση πολιτών «SOSτε Το Νερό» (www.sostetonero.blogspot.gr)
Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, 7:00 μ.μ., Δημαρχείο ΘεσσαλονίκηςΑίθ. Πολλαπλών Χρήσεων
Ομιλητές
ΑΝΝ ΛΕ ΣΤΡΑΤ (Αnne Le Strat), αντιδήμαρχος Παρισιού, πρόεδρος της Eau de Paris
ΟΣΜΑΝ ΟΖΓΚΙΟΥΒΕΝ (Osman Özgüven), δήμαρχος Δικελί (Τουρκία)

Στόχος των εκδηλώσεων είναι, μέσα από την παρουσίαση συγκεκριμένων εμβληματικών εγχειρημάτων (Παρίσι και Δικελί), να διευρύνουμε τη συζήτηση και την τεκμηρίωση για την προοδευτική, κοινωνικά δίκαιη και οικολογική διαχείριση του νερού υπό δημόσιο έλεγχο, απορρίπτοντας τους μύθους που καλλιεργούν οι θιασώτες της ιδιωτικοποίησης των κοινών αγαθών. Η σχετική εμπειρία από την οποία μπορούμε να ωφεληθούμε είναι άλλωστε υπαρκτή, δυναμικά αυξανόμενη και προσβάσιμη.

Η Αν λε Στρατ, αντιδήμαρχος του Παρισιού σήμερα, παρακολούθησε και πρωτοστάτησε στον αγώνα για την ανάκτηση από το δήμο της εταιρείας ύδρευσης της γαλλικής πρωτεύουσας (η οποία είχε ιδιωτικοποιηθεί το 1985). Θα παρουσιάσει την Eau de Paris, τον τρόπο λειτουργίας της, τη δομή της και τα ιδιαίτερα ζητήματα που προκύπτουν τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και συμμετοχής των εργαζομένων και των πολιτών στο σχετικό εγχείρημα. Επιπλέον θα αναφερθεί στις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης, που έγιναν αφόρητες, οδηγώντας στην επαναφορά της εταιρείας υπό δημόσιο έλεγχο.

Ο Οσμάν Οζγκιουβέν είναι δήμαρχος του Δικελί (Τουρκία) και θα αναφερθεί στην εμπειρία εφαρμογής ενός ιδιαίτερου συστήματος τιμολόγησης του νερού που ανταποκρίνεται στην ιδιαιτερότητά του ως κοινού αγαθού, καθώς και στον επανασχεδιασμό της εταιρείας ύδρευσης που απαιτήθηκε για κάτι τέτοιο. Μεταξύ άλλων, δέκα κυβικά μέτρα νερού το μήνα παρέχονται δωρεάν σε άπορους δημότες, ενώ όποιος υπερβαίνει αυτό το όριο χρεώνεται κανονικά για το σύνολο της κατανάλωσής του. Κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές εφαρμόζονται στον ίδιο δήμο και σε άλλους τομείς (φροντίδα υγείας με χαμηλό κόστος, δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες και ψωμί σε τιμή κόστους). Οι δημότες στέκονται στο πλευρό της δημοτικής αρχής, που διώκεται επί σειρά ετών εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζει. Η περίπτωση του Δικελί αποδεικνύει ότι η ανεπάρκεια του θεσμικού πλαισίου προσπερνιέται όταν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εκδηλωση Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">