ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής


Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, (ακριβός το ανάλογο με όσα συμβαίνουν στη Γλυφάδα με δημάρχους και συμβούλους που δεν έχουν την εντοπιότητα κι' όμως τους εκλέγουν. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΑΥΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ !!!) ο «Μαντίμπα» όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του.

Κανένας αρχηγός κράτους, κάτοχος βραβείου Νόμπελ ή κρατούμενος συνείδησης δεν είχε μέχρι σήμερα προκαλέσει τόση συγκίνηση και σεβασμό στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.
Νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου χοροστάτησε σε μαζική προσευχή στο Κέιπ Τάουν, όπου κάλεσε τη Νότια Αφρική να γίνει ως έθνος ό,τι ήταν ως άνθρωπος ο Νέλσον Μαντέλα.
Οι δύο μικρότερες κόρες του Μαντέλα έμαθαν την είδηση του θανάτου του πατέρα τους την ώρα που βρίσκονταν την κινηματογραφική προβολή της βιογραφίας του: «Long Walk to Freedom» στο Λονδίνο και αμέσως έφυγαν από την αίθουσα.
Παγκόσμια συγκίνηση για τον Νέλσον Μαντέλα
O Μάντλα Μαντέλα, ο μεγαλύτερος από τα εγγόνια του Νέλσον Μαντέλα δήλωσε ευγνώμων για τη συμπαράσταση του έθνους και της διεθνούς κοινότητας στο πένθος της οικογένειάς του, ευχαριστώντας εκ μέρους της, τους Νοτιοαφρικανούς και όλο τον κόσμο για τα μηνύματα υποστήριξή τους.
Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα φθάνουν στην κατοικία του Μαντέλα από όλες τις γωνιές του πλανήτη, ενώ μεσίστιες κυματίζουν σημαίες και σε δημόσια κτήρια όλου του κόσμου, όπως στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, τα κεντρικά γραφεία της ΕΕ, στο γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών και άλλα.
Παγκόσμια συγκίνηση για τον Νέλσον Μαντέλα
Προσευχές και χοροί
Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και σήμερα το πρωί πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στους δρόμους της Νότιας Αφρικής για να γιορτάσουν τη ζωή του Μαντέλα.
Στο Σοβέτο άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν τραγουδώντας και χορεύοντας κοντά στο σπίτι που έζησε κάποτε ο ηγέτης τους. Σχημάτισαν έναν κύκλο στη μέση της οδού Βιλακάζι και τραγούδησαν τραγούδια από τον αγώνα κατά του Απαρτχάιντ. Άλλοι φόρεσαν στις πλάτες τους τη σημαία της Νότια Αφρικής και ντύθηκαν στα χρώματα του κόμματος του Μαντέλα.
Παγκόσμια συγκίνηση για τον Νέλσον Μαντέλα
Δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε επιμνημόσυνες δεήσεις έξω από το τελευταίο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ενας άνδρας, μάλιστα, έδωσε σύνθημα φυσώντας με την παραδοσιακή βουβουζέλα και όσοι βρίσκονταν εκεί σχημάτισαν αυτοσχέδια ιερά με σημαίες, κεριά, λουλούδια και φωτογραφίες.
Η σορός του Νέλσον Μαντέλα μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Πρετόρια και η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση αναμένεται να εκδόσει ανακοίνωση για την κηδεία του. Εχει ήδη ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.
«Έφυγε γαλήνιος»
Παγκόσμια συγκίνηση για τον Νέλσον Μαντέλα
Το θάνατο του Μαντέλα ανακοίνωσε με διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έφυγε γαλήνιος».
«Το έθνος μας έχασε το πιο σπουδαίο του τέκνο. Ο λαός μας έχασε έναν πατέρα...Αυτό που έκανε σπουδαίο τον Νέλσον Μαντέλα, ήταν αυτό ακριβώς που τον έκανε άνθρωπο. Βλέπαμε σε εκείνον αυτό που ψάχναμε στους εαυτούς μας. Συμπολίτες, Νοτιοαφρικανοί, ο Νέλσον Μαντέλα ήταν αυτός που μας ένωσε και ενωμένοι θα τον αποχαιρετήσουμε» δήλωσε φανερά συγκινημένος και ντυμένος στα μαύρα ο Ζούμα, υπογραμμίζοντας ότι ο Μαντέλα διακρινόταν, πέρα από τους πολιτικούς αγώνες του, για την «ταπεινότητα, την ανθρωπιά και τη συμπόνια» που έδειχνε σε όλους.
Παγκόσμια συγκίνηση για τον Νέλσον Μαντέλα
«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας αυτήν την ώρα είναι με την οικογένειά του, στην οποία οφείλουμε ευγνωμοσύνη διότι θυσίασε πολλά για να είναι ελεύθερος ο λαός μας».
«Σκεφτόμαστε επίσης τους συντρόφους και τους φίλους του που πολέμησαν μαζί με τον Μαντίμπα, σκεφτόμαστε το λαό που σήμερα θρηνεί τον χαμό του μοναδικού ανθρώπου που πάνω απ' όλους ενσάρκωσε τις ελπίδες του για ειρήνη και συμφιλίωση», τόνισε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, ανακοινώνοντας ότι η κηδεία θα γίνει δημοσία δαπάνη και ότι οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια θα κυματίζουν μεσίστιες εώς την τέλεση της κηδείας.
Παγκόσμια συγκίνηση για τον Νέλσον Μαντέλα
«Δεν ανήκει πλέον σε μας. Ανήκει στην Ιστορία»
Η κυβέρνηση και ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών, τα Ηνωμένα Έθνη, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων, με δηλώσεις, αφιερώματα και προσωπικές μαρτυρίες, καταγράφουν τη μοναδικότητα, τη μαχητικότητα, τον ανιδιοτελή αγώνα και την ανθρωπιά του Νέλσον Μαντέλα, του "τελευταίου ήρωα" ενός κόσμου που ακόμη ταλανίζεται από ρατσιστικές και ναζιστικές πρακτικές, φυλετικές διακρίσεις, οικονομικές και στρατιωτικές κατοχές, όπως επισημαίνεται σε αρκετά δημοσιεύματα και μηνύματα.
Παγκόσμια συγκίνηση για τον Νέλσον Μαντέλα
"Όλοι έχουμε ιστορικό χρέος απέναντι στον Νέλσον Μαντέλα" επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε κύριο άρθρο της εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάιμς". Η σύνταξη της εφημερίδας "Ουάσιγκτον Ποστ" τονίζει ότι ο Ρούσβελτ, ο Στάλιν, ο Τσόρτσιλ, ο Χίτλερ συνέδεσαν τα ονόματά τους στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα με μια "καταστροφική εποχή" της ιστορίας, ενώ ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Νέλσον Μαντέλα δίδαξαν μια "νέα ηθική" με τη "δύναμη των ιδεών τους".
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται το γεγονός ότι άνθρωποι, λαοί και χώρες έχουν επηρεαστεί από τον αγώνα του Μαντέλα για λευτεριά, αξιοπρέπεια, ισότητα και δικαιοσύνη. Ο γενικός γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, χαρακτήρισε τον Αφρικανό ηγέτη «γίγαντα της δικαιοσύνης» και «πρότυπο για όλο τον κόσμο», προσθέτοντας ότι αγωνίστηκε για τις αξίες του ΟΗΕ «περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον».
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αποκάλυψε ότι ο Μαντέλα τον ενέπνευσε στη δική του πολιτική πορεία, τονίζοντας ότι ήταν «ένας από τους πιο σημαντικούς, θαρραλέους και αληθινά καλούς ανθρώπους», ένας αρχηγός που άφησε στη χώρα του την κληρονομιά της ελευθερίας και της ειρήνης.
«Κατάφερε περισσότερα από ότι θα μπορούσε να κάνει ένας και μόνο άνθρωπος. Δεν ανήκει πλέον σε εμάς. Ανήκει στην ιστορία».
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, δήλωσε ότι «η ιστορία θα θυμάται τον Νέλσον Μαντέλα ως ένα πρωταθλητή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ειρήνης και της συμφιλίωσης».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι «ο Μαντέλα δεν ήταν απλώς ένας ήρωας της εποχής μας, αλλά ένας διαχρονικός ήρωας».
«Έδειξε ότι η ανθρώπινη θέληση μπορεί να σπάσει όχι μόνο τις αλυσίδες της δουλείας αλλά να και να απελευθερώσει την ενέργεια που χρειάζεται προκειμένου να οικοδομηθεί ένα κοινό πεπρωμένο.Το μήνυμα του Μαντέλα δεν θα πεθάνει ποτέ. Θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους για την ελευθερία και την εμπιστοσύνη σε αυτούς που υπερασπίζονται τα οικουμενικά δικαιώματα», ήταν η δήλωση του Φρανσουά Ολάντ.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μαντέλα και στον λαό της Νότιας Αφρικής, χαρακτηρίζοντάς τον ως «ένα γίγαντα της δικαιοσύνης και έναν άνθρωπο τόσο προσγειωμένο που αποτελούσε πρότυπο για τους ανθρώπους ανά τον κόσμο».
Ο Φρέντερικ Ντε Κλερκ, ο άνθρωπος που τον έβγαλε από τη φυλακή το 1990 δήλωσε ότι το θάρρος, η γοητεία και η δέσμευση του Μαντέλα στη συμφιλίωση και το Σύνταγμα, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης όχι μόνο για τους Νοτιοαφρικανούς, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.
«Τατά (πατέρα) θα μάς λείψετε. Όμως, να ξέρετε ότι το πνεύμα σας και το παράδειγμά σας θα είναι για πάντα εδώ για να μάς οδηγεί προς το όραμα για μια καλύτερη και πιο δίκαιη Νότια Αφρική», τόνισε ο Ντε Κλερκ.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">