ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κατακραυγή για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι


Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η τραγωδία ανοιχτά του Φαρμακονησίου με θύματα δώδεκα προσφύγες από τη Συρία, τρεις γυναίκες και εννέα βρέφη και μικρά παιδιά.

Το νέο έγκλημα στο Φαρμακονήσι, με 12 νεκρούς γυναικόπαιδα, είναι μια ακόμα «επιτυχία» της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά.

Οι δυνάμεις του Λιμενικού, υλοποιώντας το σχέδιο Σαμαρά, Δένδια και Βαρβιτσιώτη, εφάρμοσαν την τεχνική της αναχαίτισης με μεγάλο κυματισμό, στο σάπιο πλοιάριο που μετέφερε πρόσφυγες στη χώρα μας, ώστε να το γυρίσει πίσω στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, κατά παράβαση όλων των Διεθνών Συμβάσεων.

Για κυνικό έγκλημα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι ευθύνονται οι παράνομες πρακτικές αποτροπής εισόδου προσφύγων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, για την εφαρμογή των οποίων ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαιρόταν πρόσφατα στη Βουλή».

«Απαιτούμε από το υπουργείο Ναυτιλίας την άμεση ανάκληση των εντολών αποτροπής και ρυμούλκησης των πλοιαρίων προσφύγων στις τουρκικές ακτές» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει πως «είναι απολύτως επείγουσα μια ριζικά διαφορετική πολιτική υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας, στον αντίποδα του Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση και της Ευρώπης - Φρούριο».

Σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκης και Β. Κατριβάνου, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αναφέρουν πως «για το διαρκές αυτό έγκλημα υπάρχουν υπεύθυνοι και οι ευθύνες, διοικητικές και ποινικές, πρέπει να διερευνηθούν άμεσα», ενώ επισημαίνουν πως υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες.


Βαρβιτσιώτης: «Δεν μπορούν όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης, δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν άσυλου στη χώρα»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη το ΠΑΣΟΚ τονίζει «Η προστασία των συνόρων πρέπει να είναι αποτελεσματική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής απόλυτος».

Την αναγκαιότητα συγκεκριμένων επιχειρησιακών σχεδίων δράσης έθεσε η ΔΗΜΑΡ., υπογραμμίζοντας πως οι πρόσφυγες, τα θύματα διωγμών και πολέμων, δεν είναι εγκληματίες, αλλά πρόσωπα ευάλωτα που χρήζουν υποστήριξης.

«Η ένταση των μέτρων καταστολής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει η τραγική λίστα των νεκρών και αγνοούμενων στο Αιγαίο και σε άλλα σημεία της χώρας» ανέφερε το ΚΚΕ ζητώντας να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες, θύματα των πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων.

Τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες της τραγωδίας και την αξιοποίηση των καταγγελιών και μαρτυριών ζήτησαν από την κυβέρνηση οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Να βάλει τέλος στην πρακτική των μαζικών απελάσεων κάλεσε την Ελλάδα ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς.

«Σοκ και αναταραχή μου προξενεί η νέα τραγωδία που συνέβη κοντά στο Φαρμακονήσι, όπου ένας αριθμός μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πιθανόν αιτούντες άσυλο, πνίγηκαν ή αγνοούνται σε μια υπόθεση που φαίνεται να αποτελεί μια αποτυχημένη μαζική απέλαση» σημειώνει ο Μουίζνιεκς τονίζοντας πως την «περασμένη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην παράνομη πρακτική των μαζικών απελάσεων και να ερευνήσει αποτελεσματικά κάθε παρόμοια περίπτωση. Τους ζητώ εντόνως να κρατήσουν την υπόσχεσή τους».

Για «δολοφονία εκ προθέσεως στο Φαρμακονήσι» κάνει λόγο η «Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό» επικαλούμενοι τις μαρτυρίες των προσφύγων. Όπως σημειώνει: «Είπαν στους δημοσιογράφους και στους αλληλέγγυους που βρίσκονταν εκεί ότι το σκάφος του λιμενικού τους εντόπισε 100 μέτρα από τις ακτές του Φαρμακονησίου. Οι λιμενικοί τους έδεσαν με σχοινί και άρχισαν να τους ρυμουλκούν προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Καταγγέλλουν ότι τους ρυμουλκούσαν με μεγάλη ταχύτητα εν μέσω θαλασσοταραχής. Όταν ανατράπηκε το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν οι πρόσφυγες προσπαθούσαν να ανέβουν στο σκάφος του Λιμενικού και τους χτυπούσαν με όπλα και κλωτσιές για να τους αποτρέψουν. Καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχε καμιά προσπάθεια από πλευράς των λιμενικών να βοηθήσουν.».

Το Λιμενικό Σώμα αρνείται ότι φέρει ευθύνη για την τραγωδία και τονίζει πως «σε καμία περίπτωση το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος δε διενεργούσε ρυμούλκηση προς τις τουρκικές ακτές»

Στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέρθηκαν το πρωί της Πέμπτης οι 16 επιζώντες από το ναυάγιο του Φαρμακονησίου.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά είναι συγκλονιστικές. Δύο από αυτούς ανέφεραν ότι στο ναυάγιο έχασαν τα παιδιά τους και τις συζύγους τους.

Οι 16 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, μεταφέρθηκαν στον Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας». Τις προηγούμενες ημέρες φιλοξενούνταν στη Λέρο και ο αρμόδιος εισαγγελέας, αφού τους έδωσε το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα προσωρινής διαμονής, τους άφησε ελεύθερους.

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των μεταναστών για τον Πειραιά ανέλαβε μη κυβερνητική οργάνωση, ενώ στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα τους υποδέχθηκαν στο λιμάνι.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κατακραυγή για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">