ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Kαταδίκη του εθνικιστικού και νεοφασιστικού αισθήματος στη δυτική Ουκρανία


Την "κατηγορηματική καταδίκη" του "εθνικιστικού και νεοφασιστικού" αισθήματος στη δυτική Ουκρανία ζήτησε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Λαβρόφ τόνισε ότι ο ΟΑΣΕ πρέπει να καταδικάσει τις απόπειρες εθνικιστών να απαγορεύσουν τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία.

"Ο Λαβρόφ κάλεσε τον ΟΑΣΕ να καταδικάσει με αποφασιστικότητα την άνοδο του εθνικιστικού και νεοφασιστικού αισθήματος στη δυτική χώρα, (να καταδικάσει) τις εκκλήσεις για απαγόρευση τις ρωσικής γλώσσας, τη μετατροπή του ρωσόφωνου πληθυσμού σε "μη-πολίτες" και τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης", τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η ανατροπή το Σαββατοκύριακο του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς προκάλεσε έντονη ανησυχία ότι το πρώην σοβιετικό κράτος των 46 εκατομμυρίων κατοίκων ενδέχεται να διαμελιστεί κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στη φιλοδυτική και τη φιλορωσική περιοχή.

Ο Λαβρόφ είχε την Τρίτη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΑΣΕ Λαμπέρτο Ζανιέρ.

Μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς από τους διαδηλωτές κλιμακώνεται η ανησυχία στη Μόσχα από τις επίμονες κινήσεις του ουκρανικού κοινοβουλίου να διακηρύξει την ανεξαρτησία της χώρας απέναντι στη Ρωσία.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι κινήσεις για την επαναφορά της ουκρανικής ως επίσημης γλώσσας θα τιμωρούσε τον ρωσόφωνο πληθυσμό στα ανατολικά και τα νότια της χώρας και έχει χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές "εξτρεμιστές" που υφάρπαξαν την εξουσία.

Σήμερα, η ελάχιστα γνωστή Διεθνής Συνέλευση Ρώσων Συμπατριωτών -ένα λόμπι της ρωσικής διασποράς-ανακοίνωσε ότι οι ουκρανοί ηγέτες που "διαρκώς διακηρύττουν τη δέσμευσή τους προς τις ευρωπαϊκές αξίες παραβιάζουν τους βασικούς κανόνες της νομοθεσίας της ΕΕ". 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Kαταδίκη του εθνικιστικού και νεοφασιστικού αισθήματος στη δυτική Ουκρανία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">