ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΥΠΕΡΑΜΥΝΕΤΑΙ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπεραμύνθηκε της ρύθμισης και της συνεισφοράς των Ελλήνων εφοπλιστών στην οικονομία της χώρας, τονίζοντας ότι τίθεται συγκεκριμένος οικονομικός στόχος ώστε στα επόμενα τέσσερα χρόνια να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 420 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι την ώρα που ο αρχηγός του συναντιέται με τους εφοπλιστές και τους δίνει διαβεβαιώσεις ότι τίποτα δεν θα πειράξει, στη Βουλή ακούγονται κορώνες που δημιουργούν ανασφάλεια. «Θα ήταν δείγμα κυβερνητικής ωριμότητας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας να στηρίξετε την τροπολογία και να στείλετε ένα μήνυμα και στην ελληνική ναυτιλία για τη συνεισφορά της ότι δεν διακινδυνεύεται τίποτα από τυχόν αλλαγές», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. 

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, έκανε λόγο για παραβίαση του Συντάγματος με μια κραυγαλέα σκανδαλώδη ευνοϊκή ρύθμιση, για την οποία το κόμμα του έχει ζητήσει την απόσυρσή της και επιτέθηκε στον υπουργό Ναυτιλίας κατηγορώντας τον ότι μιλά στη Βουλή ως εκπρόσωπος Τύπου των Ελλήνων εφοπλιστών, ταυτιζόμενος πλήρως με τα συμφέροντά τους. 

Η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει στις 25 Απριλίου 2014 ότι οι εφοπλιστές δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ έκτακτη εισφορά, με το υπουργείο Οικονομικών να επικαλείται τεχνικά προβλήματα τα οποία δεν επέτρεψαν να εισπραχθεί η εισφορά που αντιστοιχεί στο τρέχον έτος, συνολικού ύψους 105 εκατ. ευρώ. Παρά τις διαβεβαιώσεις κύκλων του υπουργείου Οικονομικών -επισήμως το υπουργείο δεν τοποθετήθηκε- ότι η εισφορά θα καταβληθεί κανονικά… ενεφανίσθη στο νομοσχέδιο για τις θρησκευτικές κοινότητες τροπολογία με την οποία η εισφορά χαρακτηρίζεται και πάλι οικειοθελής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την είσπραξή της. 

 Οι πιέσεις των εφοπλιστών απέδωσαν καρπούς και οι όποιες διαφορές προκύψουν κατά τη διαδικασία απόδοσης της «οικειοθελούς οικονομικής παροχής» θα επιλυθούν στην έδρα των εφοπλιστών, δηλαδή στο Λονδίνο και όχι στην Ελλάδα. Οπως ορίζει η διάταξη «κάθε διαφορά, διένεξη ή διαφωνία μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών (σ.σ. Δημόσιο – εφοπλιστές), η οποία δεν μπορεί να διευθετηθεί φιλικά εντός τριάντα ημερών» θα λύνεται οριστικώς και αποκλειστικώς με διαιτησία στο Λονδίνο, στην αγγλική γλώσσα. 

Το συνυποσχετικό που υπογράφουν το Δημόσιο και οι 478 συμβαλλόμενοι (ναυτιλιακές εταιρείες με 2.800 πλοία με ελληνική σημαία και ελληνόκτητα) προβλέπει ότι το ποσό της οικειοθελούς οικονομικής παροχής για το 2014 θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, αν και στην τροπολογία η ημερομηνία για κατάθεση των σχετικών δηλώσεων έχει παρέλθει (30 Σεπτεμβρίου 2014, δηλαδή χθες).

 Για τα επόμενα έτη θα πραγματοποιείται μέχρι το τέλος Ιουνίου κάθε έτους, ενώ για το 2017 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του ίδιου έτους προκειμένου να προσμετρηθεί στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση που το συνολικό ποσό όλων των ετών υπερβεί απολογιστικά τα 420 εκατ. ευρώ, τότε η διαφορά με κοινή συμφωνία κυβέρνησης – ναυτιλιακής κοινότητας θα διατίθεται υπέρ του ειδικού σκοπού του κεφαλαίου της ναυτικής εκπαίδευσης. Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η τρόικα ανοίγει τα χαρτιά της για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό, ζητώντας εμμέσως νέα μέτρα σε βάρος των φορολογούμενων που βρίσκονται ακόμα στην ουρά για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΥΠΕΡΑΜΥΝΕΤΑΙ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">