ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Γιάννης Κουρδομένος - Γλυφάδα 2/12/2014

Σε μια στιγμή που μεγάλα τμήματα του λαού στρέφουν το βλέμμα και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται μια συντεχνιακή τάση που διέπει μέλη ΟΜ. Συμπληρώνω ότι δεν πρόκειται για την επίσημη θέση του κόμματος, πρόκειται για μια διαπίστωση πολλών ετών που αναπαραγόμενη εξελίσσεται.  

Έμπρακτα, πλέον, αποδεικνύεται ότι ο Συριζα εν μέρει αποτελεί ένα αστικό κόμμα στελεχωμένο με ορισμένα μέλη εξουσιολάγνους που στο κυνήγι της εξουσίας δεν διστάζουν να παίξουν βρώμικα παιχνίδια που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Οι αναθετικές ψευδαισθήσεις περί καλής και αριστερής ενδεχόμενης διαχείρισης από τον Συριζα αναστέλλουν την χειραφέτηση της κοινωνίας προς την ριζοσπαστικοποίηση και τον υγιή σοσιαλισμό. 

Η διαχείριση της μιζέριας που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μέσα από συντεχνιακές συμμαχίες, συνεταιριστικού χαρακτήρα, με στημένες διαδικασίες εκλογών που προσβλέπουν σε μια ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών και σχεδίων, και ουσιαστικά με εκμαυλισμένο τον δημοκρατικό χαρακτήρα.

Με μια ματιά το προοίμιο του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ: Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) είναι ένα ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Φιλοδοξεί να εκφράσει πολιτικά τον κόσμο της εργασίας, των αυτοαπασχολούμενων, της αγροτιάς, της νεολαίας, της προοδευτικής διανόησης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, όλων εκείνων που υφίστανται την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του για τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την κοινωνική προκοπή και απελευθέρωση, για το σοσιαλισμό.

Σε αυτό το σημείο έχω να δηλώσω ευθαρσώς: Πως είναι δυνατόν να προκύψει ενδεδειγμένο επίπεδο δημοκρατικής έκφρασης των πολιτών όταν υφίστανται συντεχνιακού χαρακτήρα ομάδες στις ΟΜ (μέλη τριθεσίτες, τετραθεσίτες) που έχουν εντάξει ο κάθε ένας 10 - 25 άτομα αποσκοπώντας στην εκλογή αποκλειστικά των μελών κάθε ομάδας διαβάλλοντας την αυθεντική δημοκρατική δομή και λειτουργία;  

2) Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης του πολιτικού συστήματος της χώρας, σε μια περίοδο φυσικής απαξίωσης των ιστορικών κομμάτων, ακόμα και της ίδιας της έννοιας του κόμματος, της συλλογικής δράσης και της πολιτικής, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πραγματικά νέο κόμμαΝέο σε ιδέες, λειτουργία και πολιτική πρακτική, στον αντίποδα των αρχηγικών, συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας, ικανό να συντονίσει τις λαϊκές δυνάμεις της κοινωνίας στον κοινό αγώνα για την ανάσχεση της καταστροφής που συντελείται στη χώρα και στην κοινή, χειροπιαστή ελπίδα για την ανατροπή των κυρίαρχων καπιταλιστικών σχέσεων, την οργάνωση του κοινωνικού μετασχηματισμού και τη ριζική αναμόρφωση των παραγωγικών και καταναλωτικών προτύπων.

Δεύτερο σημείο που χρίζει ενδελεχούς εξετάσεως: Ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πραγματικά νέο κόμμα σε ιδέες, λειτουργία, και πολιτική πρακτική, ενώ έχουμε αυταπόδεικτα πρακτικές και λειτουργία στις ΟΜ που παραπέμπουν ευθέως στη λειτουργία του ΚΚΕ της δεκαετίας του 60. Βλέποντας τα αποτελέσματα των εσωτερικών εκλογών στις ΟΜ διαπιστώνει το κάθε μέλος από τα πρώτα πέντε ψηφοδέλτια ότι οι εκλογές είναι στημένες και δημιουργείται δυσαρέσκεια που απομακρύνει μεγάλο τμήμα μελών από τη συμμετοχή.
Το γεγονός απομάκρυνσης των μελών, που αποτελεί ενδεδειγμένη αντίδραση κάθε υγιούς δημοκράτη, οι συντεχνίες - ομάδες (σχεδόν παραπέμπουν σε δομή οικογενειακών επιχειρήσεων) το εκλαμβάνουν σκόπιμα ως απόρριψη του μέλους από τις αρχές του καταστατικού, ενώ δεν υφίσταται κάτι τέτοιο από την πλευρά των μελών.

Δεν μπορεί να μένει ένα μέλος εκτός όλων των οργάνων επί πέντε χρόνια (...) και κάποιοι στήνοντας τις εκλογές να καταλαμβάνουν πότε τρεις και πότε τέσσερις θέσεις με τη συνέργεια των συνεργαζόμενων ομόσταυλών τους οι οποίοι έγιναν μέλη πριν μερικούς μήνες.

Ιδιαίτερη προσοχή να δώσετε στο κείμενο που ακολουθεί: Για εμάς ο σοσιαλισμός είναι μορφή οργάνωσης της κοινωνίας που βασίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία και διαχείριση των παραγωγικών μέσωνΑπαιτεί τη δημοκρατία σε όλα τα κύτταρα της δημόσιας ζωήςόπου η συλλογικότητα αναδεικνύει έμπρακτα την υπεροχή της έναντι της ατομικότητας και η αλληλεγγύη την ισχύ της έναντι του ανταγωνισμού, προκειμένου οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση να σχεδιάζουννα διευθύνουν, να ελέγχουν και να προστατεύουνμε τα εκλεγμένα όργανά τους, την παραγωγή, κατευθύνοντάς την στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Θέτω το συγκεκριμένο σημείο από το προοίμιο του καταστατικού ώστε να γίνει σαφές ότι έπειτα από αρκετά χρόνια εναλλαγής των ιδίων προσώπων σε όλα τα όργανα, και των ομόσταυλών τους που συντονίζουν την εκλογή τους έναντι των υπολοίπων μελών εκμαυλίζοντας την αυθεντική δημοκρατία, ουδέποτε συνέδραμαν έπειτα προτάσεων και συζητήσεων ώστε να υπάρξει ένας πλουραλιστικός χαρακτήρας όμοιος αυτού που ανιδιοτελώς δημιούργησα τοπικά στον παρελθόντα χρόνο. Με μια προπαγάνδα αποπροσανατολισμού με ανυπόστατες κατηγορίες κατά ορισμένων μελών κάποιοι χτίζουν την προσωπική τους επαγγελματική πολιτική σταδιοδρομία.

Ένα ακόμη βασικό σημείο που θέλω να σταθώ είναι το συγκεκριμένo: Η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, στους αγώνες για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική προκοπή και απελευθέρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ενεργά στο εργατικό και στο ευρύτερο λαϊκό κίνημα, στις ποικίλες εκλογικές και πολιτικές αναμετρήσεις, και στο διεθνές κίνημα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Έτσι, αγωνιστές και αγωνίστριες από διάφορα ρεύματα και οργανώσεις της κομμουνιστικής, της σοσιαλιστικής, της διεθνιστικής, της αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς, το χώρο του δημοκρατικού πατριωτικού κέντρου, αλλά και τον επαναστατικό και τον ελευθεριακό χώρο, συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες του εργατικού και του αγροτικού κινήματος, των κοινωνικών κινημάτων, του ριζοσπαστικού φεμινισμού και της οικολογίας, νέες και νέοι, άνθρωποι της τέχνης, των γραμμάτων και της διανόησης, συναντήθηκαν και ένωσαν τις δυνάμεις τους, με στόχο τη μετάβαση προς το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

Κάποιοι από εμάς έχουν να επιδείξουν σειρά εγγράφων διώξεων και κατασχέσεων για όσα διακήρυξαν δημόσια για πραγματική - αυθεντική Δημοκρατία - σε πλήρη αντίθεση ορισμένων που πλην εκμαυλισμού κάθε ενδεδειγμένου τρόπου λειτουργίας της Δημοκρατίας δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα άλλο. Δεδομένου ότι προσωπικά διαπιστώνω να εκμαυλίζεται το θεμέλιο του νέου κόμματος - καταστατικό - οφείλω να είμαι σαφής, και κατηγορηματικός, δεδομένου ότι με αυτές τις πρακτικές που ακολουθούνται αναστέλλεται η χειραφέτηση της κοινωνίας προς την ριζοσπαστικοποίηση και τον υγιή σοσιαλισμό, άρα την αρμόζουσα δημοκρατία στο τόπο μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα αγώνα που αρνείται τη μοιρολατρία και τον δήθεν ρεαλισμό της υποταγής και απαντά πειστικά στο τι μπορούμε να κάνουμε κάθε στιγμή. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί πρώτα από όλα στο να σταματήσει η κοινωνική καταστροφή και να αναστραφεί η πορεία προς την κοινωνική διάλυση, είναι πρόγραμμα που θέτει τις βάσεις για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την οικονομική ανόρθωση και την πολιτιστική αναγέννηση της χώρας, είναι πρόγραμμα που ανοίγει το δρόμο προς το σοσιαλισμό.

Η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος δεν μπορεί να γίνει με εκμαυλισμένες δημοκρατικές διαδικασίες στις ΟΜ από μερίδα μελών προκαθορισμένου τρόπου ψήφισης με συντεχνιακά κριτήρια, ούτε η πολιτιστική  αναγέννηση είναι δυνατόν να προκύψει από όσους συντελούν στον αποκλεισμό όσων δημιουργούν σε πολιτισμικό επίπεδο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά, δρα σύμφωνα με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, σέβεται και κατοχυρώνει τη διαφορετική άποψη.

6. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνιμα ανοιχτός στην κριτική της κοινωνίας απέναντί του και στη δική του αυτοκριτική, με την ικανότητα να αλλάζει όσα κάθε φορά δεν λειτουργούν ικανοποιητικά.

Σύμφωνα με όσα προανέφερα, και τονίζοντας τη δημιουργία πόλωσης που έχει δημιουργηθεί δεδομένων των συντεχνιακών λογικών - πρακτικών - η λειτουργία ως έχει των εκλογών δεν λειτουργεί ικανοποιητικά, ούτε δημοκρατικά. 
Η κάλπη και η ψηφοφορία δεν σημαίνουν αναγκαστικά δημοκρατική λειτουργία. (Βλέπε ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!

Συνεχίζοντας τονίζω,  υπήρξε συνειδητή επιλογή να υφίσταται στα Νότια του Ν.Αττικής Ραδιοφωνικός Σταθμός, ο οποίος επί μακρόν αντιτίθετο στις εφαρμοζόμενες πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας σε δύσκολες εποχές επικοινωνιακά τη λαϊκή βάση που δεν είχε τη δυνατότητα δημοσίου βήματος, και επιπροσθέτως οι περισσότεροι/ες των πολιτών δεν τολμούσαν να εκθέσουν επώνυμα δημόσιο λόγο. Οι επανειλημμένα διώξεις και κατασχέσεις σε εποχές που δεν είχε διαδοθεί ακόμη το WIFI καταμαρτυρούν την ενόχληση που υφίστατο στους συστημικούς κύκλους των εν λόγω κομμάτων. Ο πολίτης που πλήρωσε πολλές φορές το τίμημα διαδίδοντας δημόσια ότι αυτές οι πολιτικές και κόμματα πρέπει να ανατραπούν είναι αποκλεισμένος πολλά χρόνια από το σύνολο των οργάνων, και αυτό γίνετε σκόπιμα.

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στην αρχή «ένα μέλος μία ψήφος».
Καμία τάση, ρεύμα, οργάνωση δεν έχει ειδικά προνόμια έναντι του μέλους.
V. Επιτροπή παρακολούθησης του καταστατικού
Η επιτροπή παρακολούθησης του καταστατικού θα επεξεργαστεί αναγκαίες βελτιώσεις ή διορθώσεις τις οποίες υποδεικνύει η ζωή των οργανώσεων και οι ανάγκες των μελών, στην κατεύθυνση ενός πλαισίου διατάξεων που να ενισχύουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, την ανακλητότητα, τη συμμετοχή των μελών, την εναλλαγή των προσώπωντις θητείες στα όργανα κ.λπ.

Δημιουργήθηκε τεχνηέντως από ορισμένα άτομα μια τάση καταρράκωσης της συνολικής εικόνας που πρέπει να προβάλλεται δημόσια, αποσκοπώντας καθαρά στη προσωπική τους ανάδειξη, και σαφώς όχι σε όσα έπρεπε να υφίστανται ώστε να δυναμώνει το κίνημα ανατροπής.

Ένας από τους γνώστες των media, των ραδιοτηλεοπτικών δομών και λειτουργίας, καθώς και όσων συνεπάγονται αυτών, εκτοπισμένος από όλα τα όργανα, και χωρίς καμία προώθηση των προτάσεων του. Σε πολιτικό επίπεδο για κάθε γνώστη δηλώνει και σημαίνει πολλά, και δεν προσωποποιώ το ζήτημα ούτε από μεμψιμοιρία, ούτε από μοιρολατρία, δεδομένου ότι αρκετοί επενδύουν στις συγκυρίες ενώ έπρεπε να παρέχουν αποδείξεις συλλογικότητας (σε όλους τους τομείς) που δρα και λειτουργεί με καθορισμένο χαρακτήρα υπέρ του βασικού σκοπού. Την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές και την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα μας στη σημερινή συγκυρία. 

Ο Ριζοσπαστισμός επιβάλει άρδην διαφοροποιήσεις στις υφιστάμενες δομές και θέλουμε να τις δούμε για τη χώρα και τους πολίτες.
Ριζοσπάστες είμαστε, όπως και πρωτοπόροι - καινοτόμοι επί δεκαετίες έχοντας στοιχειοθετήσει τι απαιτείται για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο πολιτικής. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι από εμάς διαχρονικά πληρώνουμε το μάρμαρο από αυτούς που δηλώνουν ριζοσπάστες. Χιλιάδες οι συμπολίτες μας που άκουσαν στον παρελθόντα χρόνο τις δημόσιες τοποθετήσεις μου από τον ΓΛΥΦΑΔΑ FM, και αν χρειάζεται θα τους βγάλω στο διαδίκτυο να πιστοποιήσουν ποια ήταν η διακήρυξη. 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">