ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΟ NORMAN ATLANTIC

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές υπάρχουν 40 αγνοούμενοι.

Απίστευτες διαστάσεις λαμβάνει η ναυτική τραγωδία του πλοίου Norman Atlantic στην Αδριατική. Ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει στους 13 (οι 11 από το ναυάγιο και δυο Αλβανοί ναυτικοί που έχασαν τη ζωή τους κατά τη ρυμούλκηση) ενώ οι αγνοούμενοι ενδεχομένως να ξεπεράσουν τους 60.

Εγκληματική φαίνεται ότι είναι η ολιγωρία του πλοιάρχου και των μελών του πληρώματος που δεν κατόρθωσαν να συντονίσουν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Ερωτήματα προκαλούν αποσπάσματα της κατάθεσης του πλοιάρχου του Norman Atlantic Aρτζίλιο Τζακομάτσι που δίνουν στη δημοσιότητα ιταλικά ΜΜΕ. Ο Τζακομάτσι κατέθετε επί πεντέμισι ώρες στις αρχές του Μπάρι, και ισχυρίστηκε ότι τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί πυρασφάλειας του πλοίου.

«Πρώτα προχωρήσαμε σε εσωτερικό συναγερμό μεταξύ του πληρώματος, γιατί λόγω του μεγέθους της φωτιάς, δεν θέλαμε να προκαλέσουμε πανικό στους επιβάτες. Αργότερα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, σημάναμε συναγερμό» υποστήριξε ο Τζακομάτσι, απαντώντας και στις καταγγελίες διασωθέντων ότι το πλήρωμα του μοιραίου σκάφους καθυστέρησε να ενημερώσει τους επιβάτες.

Εκατόν τριάντα άτομα, εκ των οποίων 118 Έλληνες, επιβάτες του μοιραίου πλοίου «Norman Atlantic», αποβίβασε στο λιμάνι του Μπρίντιζι το ιταλικό πολεμικό πλοίο «San Giorgio».

Η διασταύρωση με τις λίστες των επιβατών που επέβαιναν στο επιβατηγό- οχηματαγωγό πλοίο «Norman Atlantic» που παραμένει στο ίδιο σημείο κοντά στις αλβανικές ακτές θα συνεχιστεί και σήμερα μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών Αρχών.

Όλα τα μέλη του πληρώματος του πλοίου (συνολικά 22 άτομα), που μεταφέρθηκαν -μαζί με τους Έλληνες διασωθέντες επιβάτες- στο λιμάνι του Μπρίντιζι με το ιταλικό πολεμικό πλοίο «San Giorgio» καταθέτουν ήδη στις Αρχές του Μπάρι.

Όπως έγινε γνωστό από την ελληνική πρεσβεία, οι Έλληνες επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και φιλοξενούνται σε ξενοδοχειακή μονάδα, έξω από το Μπρίντιζι.

Τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για σαφή προβλήματα κυρίως στον συντονισμό της επιχείρησης εκκένωσης του πλοίου, ιδίως τις πρώτες ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού αγνοουμένων με την συμμετοχή ελικοπτέρων από την Ελλάδα

Στην επιχείρηση έρευνας αγνοουμένων του πλοίου «Norman Atlantic» στην Αδριατική συνδράμουν 5 ελικόπτερα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, στη διάθεση των αρμόδιων αρχών έχουν τεθεί για σήμερα δύο ελικόπτερα S-70 του πολεμικού ναυτικού, δύο ελικόπτερα ΝΗ-90 του στρατού ξηράς καθώς και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της πολεμικής αεροπορίας.

Σε Ελλάδα και Ιταλία, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εκκένωσης του φλεγόμενου κουφαριού του πλοίου, οι αρμόδιες αρχές ξεκινούν να ξετυλίγουν το κουβάρι των ευθυνών. 

Διώξεις για πολλαπλή ανθρωποκτονία θα ασκηθούν από τις ιταλικές αρχές κατά της πλοιοκτήτριας εταιρίας, ενώ στην χώρα μας σε συνεννόηση του υπουργείου Ναυτιλίας και με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δόθηκε εντολή για διερεύνηση τυχόν ευθυνών για τις αιτίες του δυστυχήματος και το αξιόπλοο του πλοίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το σύνολο των επιβατών που επέβαιναν στο πλοίο, ανέρχεται σε 475 άτομα, εκ των οποίων 268 ήταν Έλληνες. Δύο από τους Έλληνες έχουν ταυτοποιηθεί ως νεκροί και συνεχίζεται η αναζήτηση εντοπισμού άλλων 30.

Το σύνολο των διασωθέντων από το πλοίο «Norman Atlantic», (επιβάτες και πλήρωμα) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανέρχεται σε 432 άτομα.

Πηγές από το λιμενικό σώμα δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι Έλληνες σε δύο πολεμικά πλοία του Ιταλικού ναυτικού αλλά και στο San Giorgio.

Η διασταύρωση στοιχείων των επιβατών που επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο «Norman Atlantic» συνεχίζεται από τις ιταλικές, αλλά και από τις ελληνικές αρχές.

Στην Κέρκυρα δεν έχει σταματήσει η αγωνία για την τύχη όσων Ελλήνων επιβατών δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία τους και η τύχη τους. Αιτία το αλαλούμ με τις λίστες των διασωθέντων και των επιβατών του Norman Atlantic.

Στην άλλη όχθη της Αδριατικής, στην Ιταλία οι τοπικές αρχές ακόμα και σήμερα δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν τους αριθμούς των διασωθέντων, των επιβαινόντων στο πλοίο, αλλά και των επιβατών σύμφωνα με τις λίστες επιβίβασης. Όπως ανέφεραν χθες οι επιβαίνοντες ήταν 475 εκ των οποίων οι 425 διασώθηκαν, οι 13 έχασαν τη ζωή τους και αγνοούνται άλλοι 37.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΟ NORMAN ATLANTIC Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">