ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ

Η εξαθλίωση στο αποκορύφωμά της, ανήμερα της πρωτοχρονιάς, στο κλειστό γυμναστήριο του Ρουφ, όπου εκατοντάδες  “άθλιοι” των Αθηνών, συνωστίζονταν για ένα πιάτο φαί, δώρο του Δήμου για να μη νοιώθουν, έστω και για μια μέρα …παραπεταμένοι. Τι ντροπή.
Με παγωμένα χαμόγελα και σφιγμένα χείλη γιόρτασαν και φέτος εκατοντάδες άποροι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά.
Όπως κάθε χρόνο, η δημοτική αρχή έστρωσε το εορταστικό τραπέζι για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης.
Στο κλειστό Γυμναστήριο του Ρουφ επικράτησε το αδιαχώρητο. Ο χώρος του γηπέδου γέμισε ασφυκτικά από 800 και πλέον άτομα όταν πέρυσι δεν ξεπερνούσαν τα 650. Ήταν ένα διαφορετικό τραπέζι, σαφώς λιγότερο γιορτινό από τα υπόλοιπα.
Ο κύριος Δημήτρης, που είναι οχτώ χρόνια άνεργος, ήρθε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια στα συσσίτια του δήμου και ευχήθηκε η δημοτική αρχή να συνεχίσει να κοιτά τους απόρους ανθρώπους. «Έρχομαι από πρόπερσι. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τον δήμο της Αθήνας και ευχόμαστε να συνεχίσει να κάνει τα συσσίτια, αφού από αυτά περιμένουμε για να ζήσουμε» τόνισε.
Άνθρωποι χωρίς στέγη, ηλικιωμένοι με πενιχρές συντάξεις, οικογένειες με παιδιά και νέοι άνεργοι ήταν μερικοί από αυτούς που έδωσαν το παρόν στο γεύμα… επιβίωσης που διοργάνωσε το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων.
Στην πλειοψηφία τους ήταν νεόπτωχοι Έλληνες που έπεσαν θύματα της κρίσης ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν άνθρωποι μοναχικοί και κάποιοι οικονομικοί μετανάστες.
Το μενού περιελάμβανε στο κυρίως πιάτο αρνάκι με πατάτες ενώ στα τραπέζια υπήρχαν σαλάτες, τυριά και άλλα εδέσματα, αναψυκτικά, γλυκίσματα αλλά και η καθιερωμένη βασιλόπιτα.
Έστω και για ένα μεσημέρι οι εξαθλιωμένοι κάτοικοι της πρωτεύουσας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το φαγητό, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν από μόνοι τους.
Η κυρία Αναστασία τόνισε πως έρχεται στο συσσίτιο κάθε χρόνο από τότε που ξεκίνησε βρίσκοντας μια θαλπωρή. «Χρόνια πολλά υγεία και ότι επιθυμητές εσείς και η οικογένεια σας. Έρχομαι κάθε χρόνο απο τότε που ο δήμος ξεκίνησε τα συσσίτια για απόρους και άστεγους. Περνάμε πολύ καλά και βρίσκουμε μια θαλπωρή εδώ» ανέφερε η ηλικιωμένη γυναίκα.
Στο γεύμα παραβρέθηκε και ο δήμαρχος κ. Γιώργος Καμίνης, ο οποίος ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν για τη σίτιση όλων αυτών των ανθρώπων.
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί αυτή η ομάδα των αδύναμων συμπολιτών μας πρώτα από όλα στην καθημερινή τους επιβίωση και κατά δεύτερο λόγο, υπογράμμισε πως πρέπει να βοηθηθούν μέσα από την ανάπτυξη και όπως είπε, από τη δημιουργία θέσεων εργασίας να πάρουν οι ίδιοι τις τύχες τους στα χέρια τους.
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα το ΚΥΑΔΑ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», κάνοντας τους το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατόμων που στριμώχνονται στο τραπέζι της ντροπής για ένα κομμάτι ψωμί και λίγο κρέας έχει εκτιναχθεί. Ακόμη πιο θλιβερό είναι το γεγονός ότι πλέον οι περισσότεροι από αυτούς είναι Έλληνες, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη που το πρόβλημα εντοπιζόταν κυρίως στους οικονομικούς μετανάστες.
Βέβαια, οι θλιβερές εικόνες που εκτυλίχθηκαν χθες στο Ρούφ δεν απέχουν και πολύ από τις αντίστοιχες που επικράτησαν τις ημέρες των εορτών στα περισσότερα εξαθλιωμένα ελληνικά νοικοκυριά.
Ο «φακός» κατέγραψε μόνο μερικούς από αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Όμως, πίσω από τις κλειστές πόρτες κρύβονται πολλές τέτοιες πρωτοχρονιάτικες ιστορίες Ελλήνων που έχουν βυθιστεί στη φτώχεια και τη δυστυχία.
Χιλιάδες ήταν και φέτος οι οικογένειες που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ούτε τα βασικά για το πρώτο γεύμα του χρόνου. Για αυτούς ήταν ακόμη ένα γεύμα από τα πολλά που χάθηκαν εξαιτίας της ανέχειας, ωστόσο για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια εξαετία εκφράζουν την ελπίδα ότι η αλλαγή πολιτικού σκηνικού ίσως είναι αυτή που τελικά θα φέρει καλύτερες ημέρες για τον λαό.
Μη ξεχνάμε και τα συσσίτια της ντροπής στη Γλυφάδα, από μια νέα διοίκηση Γ.Παπανικολάου που εξαπάτησε τους δημότες, και ενώ έχει φροντίσει το βόλεμα των παρατρεχάμενων ''εθελοντών'' παραταξιακών κ.α. δεν έχει καλύψει ούτε στον ελάχιστο βαθμό τις προεκλογικές εξαγγελίες ''Ανάπτυξης''.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">