ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γερμανία: Έρευνες φοροδιαφυγής για το τεράστιο σκάνδαλο LuxLeaks

Έρευνες διεξήχθησαν την Τρίτη στην έδρα της γερμανικής τράπεζας Commerzbank στη Φραγκφούρτη σε βάρος προσώπων που υπάρχουν υποψίες πως ενορχήστρωσαν φοροδιαφυγή στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Χωρίς να επικαλείται κάποια συγκεκριμένη πηγή, η γερμανική εφημερίδα έγραψε ότι «πάνω από 150 δικαστικοί, ερευνητές της υπηρεσίας δίωξης του οικονομικού εγκλήματος και αστυνομικοί άρχισαν σήμερα τις πρώτες έρευνες σε βάρος προσώπων που κατηγορούνται για φορολογική απάτη και Λουξεμβούργιους συνεργούς τους», και ότι «στο επίκεντρο των ερευνών αυτών βρίσκεται η Commerzbank».

Πέραν της έδρας της τράπεζας στη Φραγκφούρτη έρευνες διεξήχθησαν επίσης στη Ρηνανία, στην Έσση και στη Ρηνανία-Παλατινάτο, προσθέτει η γερμανική εφημερίδα, καθώς υπάρχουν υποψίες όχι μόνο για φοροδιαφυγή, αλλά και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η Commerzbank ανέφερε ότι είναι και «προς το συμφέρον της να υπάρξει ταχεία και πλήρης διαλεύκανση» των υποθέσεων αυτών, αλλά και ότι η τράπεζα «υποστηρίζει φυσικά τις αρχές πλήρως».

«Η έρευνα αυτή αφορά παλαιές υποθέσεις, 10 ετών και πλέον, και θα εξετασθούν εσωτερικά, αλλά και σε συνεργασία με τους ερευνητές» της γερμανικής δικαιοσύνης», υπογράμμισε σε μια γραπτή ανακοίνωσή της η διεύθυνση της τράπεζας προσθέτοντας ότι πλέον «απαιτεί απόλυτη διαφάνεια» σε ότι αφορά το φορολογικό καθεστώς των πελατών της στο Λουξεμβούργο.

Το Μεγάλο Δουκάτο βρίσκεται από τα τέλη του 2014 στο επίκεντρο ενός τεράστιου σκανδάλου, το οποίο βαπτίστηκε LuxLeaks, και αφορά ένα σύστημα φοροαποφυγής διαμέσου της εκ των προτέρων ενημέρωσης πολυεθνικών εταιριών για τη φορολογική τους αντιμετώπιση (τις λεγόμενες αποφάσεις «tax ruling»), που είχε αποτέλεσμα να στερηθούν άλλα ευρωπαϊκά κράτη δισεκατομμύρια ευρώ σε διαφυγόντα φορολογικά έσοδα.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γερμανία: Έρευνες φοροδιαφυγής για το τεράστιο σκάνδαλο LuxLeaks Rating: 5 Reviewed By: Γιάννης Κουρδομένος