ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Το νομοσχέδιο για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης

Δημοσιονομικό κόστος περίπου 300 εκ. ευρώ.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατατέθηκε τη Δευτέρα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, στο οποίο περιλαμβάνονται μέτρα για την ηλεκτροδότηση, σίτιση και στέγαση πολιτών και νοικοκυριών που «διαβιούν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας».

Η κυβέρνηση ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πρώτον διότι τα μέτρα αναμένεται να βοηθήσουν τους πληττόμενους από την κρίση πολίτες και, δεύτερον, διότι αποτελεί υλοποίηση μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Για την ηλεκτροδότηση, το νομοσχέδιο προβλέπει την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος ώς 300 kWh σε νοικοκυριά που είτε είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο είτε όχι, αλλά και σε νοικοκυριά με κομμένο ρεύμα λόγω οφειλών. Το μέτρο θα αφορά 300.000 νοικοκυριά που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Όσον αφορά στη στέγαση, το μέτρο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο επιδότησης ενοικίου και σε πρώτη φάση θα αφορά 30.000 νοικοκυριά που δεν διαθέτουν ιδιόκτητο ακίνητο στην περιφέρεια που διαβιούν.

Η επιδότηση θα αφορά νέες μισθώσεις αλλά και ανανέωση παλαιότερων μισθώσεων. Η επιδότηση θα ανέρχεται σε 70 ευρώ το μήνα ανά άτομο και 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το ποσό θα δίνεται απευθείας στον ιδιοκτήτη του ακινήτου και κατά πληροφορίες θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν θα υπόκειται σε κρατήσεις. Επίσης, αναμένεται να υπάρξει πρόβλεψη για συμψηφισμό οφειλών.

Τέλος, τα μέτρα για τη σίτιση θα αφορούν 300.000 οικογένειες και θα υλοποιηθούν μέσω εκπτωτικών κουπονιών ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο. Θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις και τα εισοδήματα των δικαιούχων από κάθε πηγή, ενώ εάν πρόκειται για άνεργους που δεν λαμβάνουν επιδόματα τότε θα απαιτείται υπεύθυνη δήλωσή τους.

Το πρόγραμμα σίτισης θα γίνει σε συνεργασία με την Εκκλησία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

α) Επανασυνδέονται όλα τα κομμένα ρεύματα σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση και παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα έως 300 khw έως το τέλος του έτους. Όλα τα νοικοκυριά που ζουν σήμερα με κομμένο ρεύμα θα επωφεληθούν άμεσα από το μέτρο.

β) Επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά για το 2015, με ενδεχόμενη παράταση και για το 2016. Η επιδότηση θα ανέρχεται στα 70 έως τα 220 ευρώ το μήνα. Η επιδότηση δεν θα αποτελεί φορολογούμενο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ δεν θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη του προς πιστωτικά ιδρύματα. Αντίθετα, θα μπορεί να καλύπτει, συμψηφιζόμενο, βεβαιωμένες οφειλές του προς τη ΔΟΥ και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

γ) επίδομα σίτισης για την προμήθεια βασικών ειδών διατροφής και διαβίωσης για 300.000 άτομα. Το επίδομα θα δίνεται υπό μορφή κουπονιών ή ηλεκτρονικού μέσου προμήθειας αυτών των ειδών. Το ύψος του θα κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας για αγορά προϊόντων από επιχειρήσεις που θα θελήσουν να συνεργασθούν. Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λειτουργήσει και ως τόνωση των τοπικών αγορών, αφού θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που το επιθυμούν.

Με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις θα εξειδικευτεί η πρώτη εφαρμογή των μέτρων με ειδικά κριτήρια και διαδικασίες καθώς και συνέργεια των δράσεων που ήδη υλοποιούνται ή προβλέπεται να υλοποιηθούν ώστε να υπάρξει το μέγιστο δυνατό όφελος.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την έμπρακτη Κοινωνική Αλληλεγγύη και την οργανωμένη Κοινωνική Πρόνοια, ώστε επιτέλους να μπουν τα θεμέλια για ένα Κοινωνικό Κράτος που θα είναι σύγχρονο, αποτελεσματικό, δίκαιο και με απλές διαδικασίες αναγνώρισης και κάλυψης των πραγματικών αναγκών.

Υποσημείωση προς τον Υπουργό: Για οτιδήποτε ισχύει υπάρχουν αυτουργοί και συναυτουργοί, και δεδομένου ότι οι τέως κυβερνήσεις - κυβερνώντες - δημιούργησαν ένα δαιδαλώδες δημόσιο, το οποίο ουδέποτε λειτούργησε με όρθό τρόπο, και επιπροσθέτως δόθηκαν εγκληματικές οδηγίες, φροντίστε εσείς να λειτουργήσει όπως απαιτείται.

Το μόνο που έχω να πω είναι τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν παρασχεθεί κατά τόπους για εγκληματικές πολιτικές - πολιτικούς - τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων, όσο και σε επίπεδο περιφέρειας και τοπικής αυτοδιοίκησης. (Αυτά τα άτομα παραμένουν σε θεσμικές καρέκλες από εγκληματίες ψηφοφόρους, και δεν είναι μόνον οι ίδιοι - ίδιες απαράδεκτοι για τους θεσμούς) 

Θα κατατεθούν μηνύσεις εις βάρος όλων των εμπλεκομένων, τόσο σε επίπεδο τέως συγκυκυβέρνησης, περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο δήμου, όπως και κατά του τοπικού ΚΕΠΑγια ότι έχει προκληθεί, και αυτό το αναμέναμε από εσάς, όπως και τις λύσεις που απαιτούνται. (Όλοι αυτοί οι εμπλεκόμενοι δεν είναι απλά ανεύθυνοι - είναι εγκληματίες οι οποίοι διαβιούν με το δημόσιο χρήμα και δέχτηκαν να στραφούν εκ του ασφαλούς με δόλο κατά των υπολοίπων)

Μη ξεχνάτε ότι υφίσταντο και κομματικού χαρακτήρα μεθοδεύσεις, υπέρ των δικών μας και κατά των ''άλλων'', ειδικά από κομματικά μέλη της ΝΔ σε οργανισμούς και υπηρεσίες._
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το νομοσχέδιο για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">