ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη στη Γλυφάδα και οι παραταξιακές αγκυλώσεις

Του Γιάννη Κουρδομένου
Δημοσιεύτηκε στις 22/02/2015 και αναδημοσιεύεται.

Ο συμπαραστάτης του δημότη & της επιχείρησης έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στη πόλη μας, ενώ θα μπορούσε να ισχύσει ακριβώς το αντίθετο. Μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα προοπτική δήμου - δημοτών - και μια αλλαγή σελίδας σε μια αναπαραγόμενη στάσιμη τοπική πραγματικότητα.

Θεωρώ ότι ο κ.Γ. Παπανικολάου, αν και προερχόμενος από τους κόλπους της συντηρητικής δεξιάς, (ΝΔ) ως νέος άνθρωπος, και με ευρεία επιστημονική κατάρτιση, μπορεί να συνδράμει υπέρ ριζικών αλλαγών σε επίπεδο δήμου.

Σαφώς, δεν είναι μόνος, υπάρχει πίσω του μια ολόκληρη παράταξη αποτελούμενη από αρκετούς συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν διαφαίνεται να προτίθενται να ξεφύγουμε από χρόνιες αγκυλώσεις, και λαθεμένες νοοτροπίες, που σήμερα αποδεδειγμένα καθημερινά καταρρίπτονται. Το είδαμε με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.  

Ο δημοτικός σύμβουλος κ.Στέλιος Δίβαρης, σε δημόσια παρέμβαση του αναφερόμενος στο δήμαρχο Γλυφάδας κ.Παπανικολάου σχετικά με τον συμπαραστάτη δήλωσε: «Σας καλούμε να εξαντλήσετε τις επιλογές συναίνεσης με πρωτοβουλία σας, ώστε να καθιερώσετε για πρώτη φορά τον θεσμό στην πόλη».

Ο κ. Δίβαρης σε άλλο σημείο της παρέμβασης του τόνισε: «Τους λόγους όπως αναφέραμε που οδήγησαν σε αυτήν την πολιτική φαιδρότητα, όπου σοβαροί άνθρωποι , καλέστηκαν να «πείσουν» και να κερδίσουν τα δύο τρίτα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν τους γνωρίζουμε , όμως ο Δήμαρχός επικαλείται διαφάνεια και δικαιοσύνη , στις πρώτες όμως απτές εξετάσεις αποτυγχάνει. Καταργεί τον θεσμό που εκφράζει την διαφάνεια και την δικαιοσύνη και μάλιστα με την εκπνοή της προθεσμίας για την λειτουργία του».

Θυμίζουμε ότι η παράταξη «ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ» είχε ταχτεί κατά του θεσμού, και απείχε του δημοτικού συμβουλίου για την εκλογή συμπαραστάτη. Αναφερόμενοι στον συμπαραστάτη του δημότη οι κ.κ. Ταστάνης, Βαγγελάτου, Ηλιόπουλος, τη χαρακτήρισαν προσπάθεια αποπροσανατολισμού του απλού δημότη, και συγκεκριμένα δήλωσαν: «Οι δημότες της Γλυφάδας έχουν ανάγκη από ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους και όχι ένα «συμπαραστάτη» θεσμικά αλλά και ουσιαστικά αποδυναμωμένο που στην ουσία θα λειτουργεί εκτονωτικά στα δίκαια αιτήματα τους».

Οι σύμβουλοι της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ επίσης πρόσθεσαν : «Ο συμπαραστάτης του δημότη αποτελεί μια επίφαση στήριξης στον πληττόμενο δημότη έναντι πιθανών αυθαιρεσιών της δημοτικής αρχής χωρίς μάλιστα την παραμικρή δυνατότητα επίλυσής τους».

Ο κ.Δημήτρης Μπουντουτσίδης, παραταξιακός υποψήφιος για τον συμπαραστάτη του δημότη, δεδομένου ότι ήταν υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές με την παράταξη του Γ.Παπανικολάου, δήλωσε: «Οι θέσεις μου θα παραμείνουν αταλάντευτα πιστές, θα συνεχίσω να υποστηρίζω τον θεσμό και μετά την καταληκτική ημερομηνία που προσδιορίζει ο νόμος και η οποία είναι τέλος Φεβρουαρίου».

Eπίσης, προσωπικά θεώρησα ότι  κ. Μπουντουτσίδης ακολούθησε μια επιθετική γραμμή κατά του κ. Δίβαρη, λέγοντας: «Oύτε αναλυτής είναι, ούτε φιλόλογος είναι, ούτε οικονομολόγος είναι, ούτε νομικός είναι, ούτε, ούτε,…είναι διακεκριμένος γιατρός χειρούργος» και θεωρώ ότι με αυτήν την ενέργεια, και σύμφωνα με όσα έχουν προηγηθεί, το κλίμα θα γίνει αρνητικό πέραν του δέοντος.

Ο κ.Δημήτρης Μπουντουτσίδης, έκανε παρέμβαση για την προσωπική μου άποψη, και ίσως παρεξήγησα τα λεγόμενα του: Με έκπληξη, πριν από λίγο πληροφορήθηκα από φίλο  ότι στο www.glyfadaweb.gr αναρτήσατε ότι έχω αρνητική θέση για τον αξιότιμο φίλο και διακεκριμένο γιατρό χειρούργο κ. Στέλιο Δίβαρη, τον οποίο όχι μόνον εκτιμώ βαθύτατα ως γιατρό, αλλά και ως Δημοτικό Σύμβουλο της Πόλης μας και αυτό δεν είναι γνωστό μόνον  στον ίδιο αλλά  και στον περίγυρό μου και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω από πού αντλήσατε αυτό το συμπέρασμα όταν εγώ ο ίδιος ανάρτησα στο facebook μου τα θετικά σχόλια μου για την πρωτοβουλία που πήρε τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και με την παρεμβατική του επιστολή για να εκλεγεί Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης.

Ο κ.Παναγιώτης Γιάχος, στο τέλος της εκλογικής διαδικασίας, σε σύντομη παρέμβαση τόνισε: Το αποτέλεσμα έδειξε ότι χρειάζεται να γίνει μια υπέρβαση για να έχει η πόλη μας συμπαραστάτη. Συμπαραστάτη του δημότη, του πολίτη, και της επιχείρησης, και όχι της διοίκησης. Πιστεύω ότι η διοίκηση πρέπει να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε η πόλη να έχει συμπαραστάτη του δημότη. 

Ο κ.Αναστάσιος Κατωπόδης δήλωσε: «Να δω το μήνυμα που θα δοθεί σε εμάς από τη σημερινή συνεδρίαση. Σε εμάς τους πολίτες που δεν έχουμε γραφτεί ποτέ σε πολιτικό κόμμα».  

Πράγματι, ο Δήμαρχος Γλυφάδας κράτησε μια ουδέτερη στάση όσων αφορά το συμπαραστάτη, ως Πόντιος Πιλάτος, η τουλάχιστον έτσι φάνηκε σε όσους ήταν παρευρισκόμενοι.

Σαφώς, ζούμε πολλά χρόνια στη Γλυφάδα, είτε λίγο είτε πολύ γνωρίζουμε ποια είναι η σχέση μεταξύ των συμπολιτών μας,  ποιος στηρίζει ποιον, η και το αντίθετο, ποιοι δεν στηρίζουν κανένα, και τίποτα, πλην του ατόμου τους και των σκοπιμοτήτων τους.

Αρκετοί υποψήφιοι ήταν υποστηριζόμενοι από τις τοπικές παρατάξεις, πλην του υποφαινόμενου, που δεν υποστηρίχτηκε από καμία παράταξη. Γνωρίζετε ότι ανιδιοτελώς επί χρόνια ''παρέχουμε υποστήριξη'' σε αρκετούς παραταξιακούς και παρατάξεις, και εν γένει στο δήμο, ασχέτως του γεγονότος ότι τοπικά πολλά στήνονται και υφίστανται ελεγχόμενες και έμμισθες καταστάσεις.

Πιστεύω, ότι όλοι πρέπει να υπαναχωρήσουν, να σκεφτούν όπως επιβάλλεται τι ισχύει επί των ημερών τους σε τοπικό επίπεδο, και αν πράγματι θεωρούν ότι όλα έχουν καλώς, ας συνεχίσουν τον ευτελισμό των θεσμών, καθώς και τη περαιτέρω υποβάθμιση δημοτών και δήμου. Θεωρώ ότι ο συμπαραστάτης είναι ένα χρήσιμο θεσμικό ''εργαλείο'' για το δήμο, αν χρησιμοποιηθεί με ενδεδειγμένο τρόπο - κάτι ανάλογο των ανεξάρτητων αρχών.  

Ας δημιουργηθεί για πρώτη φορά μια συναίνεση, χωρίς πολιτικές - παραταξιακές σκοπιμότητες, και να σταματήσουν κάποιοι να θεωρούν δικό τους μονοπώλιο τους θεσμούς.

Προσωπικά ως δημότης επιθυμώ να ισχύσει ο θεσμός του συμπαραστάτη, χωρίς παραταξιακές και πολιτικές σκοπιμότητες, και ζητώ από τη σημερινή κυβέρνηση την ενίσχυση των Ο.Τ.Α, (μεταρρυθμίσεις όπου και όταν επιβάλλονται) με ένα θεσμό εκλογής από όλους τους δημότες - δημότισσες, χωρίς εμπλοκή των παρατάξεων - κομμάτων. Δυστυχώς τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, και δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος.

Μια ολόκληρη ζωή - έστω και με ιδιόρρυθμο τρόπο - τάχτηκα υπέρ της αυθεντικής δημοκρατίας - της άμεσης - όπου το σύνολο αποφασίζει, διαμορφώνει, και το αποτέλεσμα είναι περισσότερο ενδεδειγμένο έναντι της οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας. 

Όπως βλέπετε, στο βαθμό του δυνατού, και των δυνατοτήτων μου, το εφαρμόζω και ''πληρώνω το μάρμαρο'' δεδομένου ότι βλέπω από μια άλλη οπτική όσα οι υπόλοιποι τα βλέπουν αποκλειστικά παραταξιακή ωφέλεια.

Για του λόγου το αληθές, και σύμφωνα με όσα γνωρίζετε, η δημοκρατία των παρατάξεων διέπρεψε: 

Κατά την πρώτη ψηφοφορία έλαβαν: Γιώργος Ανδρέου 9 ψήφους, Παναγιώτης Γιάχος 5, Αναστάσιος Κατωπόδης 7 ψήφους, Δημήτρης Μπουντουτσίδης 13 ψήφους, Γιάννης Κουρδομένος 0
Bρέθηκαν 2 λευκά και ένα άκυρο. 

Κατά τη δεύτερη ψηφοφορία έλαβαν: Γιώργος Ανδρέου 16 ψήφους, Παναγιώτης Γιάχος 4, Αναστάσιος Κατωπόδης 6, Δημήτρης Μπουντουτσίδης 10, Γιάννης Κουρδομένος 0 (απεσύρθη).

Bρέθηκαν 1 λευκό και ένα άκυρο.

Κατά την τρίτη ψηφοφορία έλαβαν: Γιώργος Ανδρέου 16 ψήφους, Παναγιώτης Γιάχος 2, Αναστάσιος Κατωπόδης 8, Δημήτρης Μπουντουτσίδης 11 ψήφους. 


Υποσημείωση: Σίγουρα, οι προσωπικές και παραταξιακές σκοπιμότητες έχουν οδηγήσει πολλούς από τους εκλεγμένους συμπολίτες μας να αποφεύγουν το δημόσιο διάλογο επί παντός επιστητού, ενώ μπορούσαν να βρίσκουν κοινές λύσεις για πολλά τοπικά ζητήματα. Παράδειγμα: O υποφαινόμενος συμμετείχε στον συμπαραστάτη ώστε να περάσει τοπικά ένα μήνυμα υποστήριξης των θεσμών και των συμπολιτών μας, που δεν τυγχάνουν ενδεδειγμένης εκπροσώπησης λόγω πολλών σκοπιμοτήτων, ενώ γνώριζε ότι δεν είχε πιθανότητα εκλογής.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο Συμπαραστάτης του Δημότη στη Γλυφάδα και οι παραταξιακές αγκυλώσεις Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">