ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ψυχρολουσία το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι ψυχρολουσία για τους αγωνιζόμενους, σύμφωνα με ανακοίνωση της εργατικής αλληλεγγύης των πρώην εργαζομένων. 

Ωστόσο, για την ΕΡΤ ασχολούνται οι εκλεγμένοι της κυβερνήσεως, σε πλήρη αντιδιαστολή με το ζήτημα του δημότη Γλυφάδας για το οποίο έπειτα από σειρά διώξεων και κατασχέσεων - κλείσιμο - δεν έχει ασχοληθεί κανείς, και επιπροσθέτως παρανομούν και στα αιτήματα.

Ο δημότης Γλυφάδας δεν ήταν δημόσιος υπάλληλος, δεν διορίστηκε από ένα κόμμα στο δημόσιο, επένδυσε ότι είχε και δεν είχε, κατέθεσε σύννομα στην πολιτεία, και κάποιοι απαράδεκτοι πολιτικοί ξεπούλησαν στη διαπλοκή αφήνοντας εκτός τον πρωτεργάτη των FM. Μας ανέφεραν χαρακτηριστικά τη προεκλογική περίοδο για πραγματική δικαιοσύνη και δημοκρατία, και το μόνο που συνεχίζει να υφίσταται είναι αποκλειστικά η υπηρέτηση της διαπλοκής. 

Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι πολιτικοί ασχολούνται με την ΕΡΤ και τους εργαζομένους της, ενώ ο δήμος Γλυφάδας και οι εκλεγμένοι κατά τόπους δεν ασχολήθηκαν ποτέ με το τοπικό ζήτημα, και επέλεξαν συνολικά να κωφεύουν και να παρανομούν στα αιτήματα.

Αυταπόδεικτα στα βόρια προάστια επί του παρόντος υφίστανται δεκάδες ραδιοτηλεοπτικά, στα νότια κανένα. Οι διορισμένοι της ΕΡΤ έλαβαν επί χρόνια μισθούς, και έπειτα του μαύρου αποζημίωση, ο δημότης Γλυφάδας έλαβε αποκλειστικά διώξεις κατασχέσεις και την ταλαιπωρία. Σαφώς υφίσταται μια τεράστια διαφορά ενώ το ζήτημα ταυτόσημο, και αν ήθελαν κάποιοι πολιτικοί από την αρχή θα είχε διευθετηθεί. Ασφαλώς δεν ήθελαν, και οι λόγοι είναι γνωστοί.

Από την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εργαζόμενων στην ΕΡΤ

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι ψυχρολουσία για τους αγωνιζόμενους της ΕΡΤ. Είναι ακόμη πιο πίσω και απο την αρχική τοποθέτηση ότι «η ΕΡΤ θα ανοίξει απο μηδενική βάση», μια που στο σχέδιο νόμου η βάση δεν είναι μηδενική αλλά η ΝΕΡΙΤ. Ολα τα προεκλογικά λόγια για τον «σεβασμό στον αγώνα των είκοσι μηνών» μετατράπηκαν σε μια απλή αλλαγή του ονόματος απο ΝΕΡΙΤ σε ΕΡΤ ΑΕ, στο νομοσχέδιο που χρησιμοποίησαν οι τροικανοί για να στήσουν το έκτωμα της ΝΕΡΙΤ.
Στο νομοσχέδιο που δώθηκε στη δημοσιότητα:


• Δεν υπάρχει σαφή αναφορά στο πότε ανοίγει η ΕΡΤ και στο αν ανοίγει με όλες τις δομές, τις υπηρεσίες, τους σταθμούς. Αντίθετα το νέο ΔΣ θα «προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έναρξη λειτουργίας..» όπου θα «δύνανται να ενταχθούν στον ενιαίο φορέα το σύνολο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών (εθνικών και περιφερειακών) που λειτουργούσαν την 11η Ιουνίου 2013 (ΕΤ 1, ΝΕΤ, ΕΤ 3)”.»


• Το ανταποδοτικό τέλος παραμένει στα 3 ευρώ, και μπορεί να αυξηθεί μόνο με κοινή υπουργική απόφαση. Το ανταποδοτικό τέλος αυτό, είναι κατάλληλο για μια «μικρή ΕΡΤ», ή για μια ΝΕΡΙΤ των 1000 εργαζόμενων και των πολλών σκανδάλων αλλά όχι για την ΕΡΤ που έχει όλους τους εργαζόμενους, όλες τις υπηρεσίες, που καλύπτει τα κενά συνταξιοδοτήσεων κλπ.


• Αυτά τα δύο μαζί οδηγούν με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι η ΕΡΤ που ανοίγει, αφού δεν θα έχει τους πόρους, και θα πρέπει να λειτουργεί με «ισοσκελισμένους προυπολογισμούς», δεν θα έχει όλες τις υπηρεσίες και τις δομές που υπήρχαν πρίν τις 11 Ιούνη του 2013. Ακόμη και η θετική διάταξη για τους συμψηφισμούς μπαίνει σε αμφισβήτηση για το αόριστο μέλλον και την καλή διάθεση του εκάστοτε υπουργού, αν, πότε και πόσα χρήματα θα πάρουμε.


• Για τον κόσμο που θα δουλέψει στην ΕΡΤ, η δικαίωση είναι για όσους πήγαν στη ΝΕΡΙΤ και όχι για τους αγωνιζόμενους. Οι συμβασιούχοι που δούλευαν στην ΕΡΤ πρίν το «μαύρο» και έκαναν την επιλογή να παραμείνουν στον αγώνα, δεν έχουν θέση στην ΕΡΤ. Οι δεκάδες αλληλέγγυοι πανελλαδικά που κρατούν ανοιχτή την ΕΡΤ δεν υπάρχουν πουθενά, η ΕΤ3 και οι περιφερειακοί σταθμοί με την ζωντανή λειτουργία τους δεν υπάρχουν.


• Και για να μη υπάρχει αμφιβολία ότι θα υλοποιηθεί απο την πρώτη ημέρα αυτη η κουτσουρεμένη λειτουργία υπάρχει προσπάθεια να μπούν στο πλάι τα σωματεία μας. Το σχέδιο νόμου προβλέπει, ότι οι αρχικοί κανονισμοι λειτουργίας και οι κανονισμοί προσωπικού με τους οποίους θα μπούμε μέσα για δουλειά, «καταρτίζονται απο το Διευθύνοντα Σύμβουλο» ΧΩΡΙΣ συζήτηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μας. Αυτό λοιπόν το νέο και ταυτόχρονα προσωρινό (για ένα χρόνο) διοικητικό συμβούλιο θα έχει δύο εκπροσώπους των εργαζόμενων απο αυτούς που δούλευαν στην ΕΡΤ πρίν το μαύρο και θα οριστούν απο το υπουργό, χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση ότι θα είναι απο τους αγωνιζόμενους της ΕΡΤ που απέδειξαν και το ηθικό τους ανάστημα, αλλά και τη δυνατότητα να παράγουν πραγματική ενημέρωση και όχι προπαγάνδα.


• Αλλά έχουμε και συνέχεια μια που οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων που θα εκλεγούν στη συνέχεια, δεν θα μπορούν να είναι ταυτόχρονα και μέλη ΔΣ συνδικαλιστικών οργανώσεων. Πρόκειται για μια αποδοχή της δεξιάς προπαγάνδας ότι για τη διαφθορά και τα σκάνδαλα ευθύνη έχουν οι συνδικαλιστές και όχι οι εξωτερικές παραγωγές, οι αναθέσεις κλπ.


Ο λόγος γιατί αυτο το νομοσχέδιο είναι τόσο απαράδεκτο είναι οι συμβιβασμοί της κυβέρνησης. Επιμένουμε ότι αν θέλουμε να κερδίσουμε πραγματικά όλα όσα μας λεηλάτησαν οι Σαμαροβενιζέλοι, θα χρειαστεί να συγκρουστούμε και να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες. Τωρα είναι η ώρα να γίνει πράξη το αίτημα δεκάδων συναδέλφων προς την ΠΟΣΠΕΡΤ και την ΠΟΕΣΥ, για συγκέντρωση – συνέλευση των αγωνιζόμενων της ΕΡΤ μέσα στο Ραδιομέγαρο για να συζητήσουμε για το νομοσχέδιο και να ξανανοίξουμε την ΕΡΤ που οραματιστήκαμε και παλέψαμε. Κάθε καθυστέρηση λειτουργεί διαλυτικά για τον κόσμο του αγώνα και ενισχύει τους συμβιβασμούς της κυβέρνησης.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΟ Ν/Σ ΠΟΥ
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που αντιστάθηκαν στο μαύρο, το κουρέλιασμα της Δημοκρατίας, τον ευτελισμό της ενημέρωσης θεωρούν την πρωτοβουλία για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ νίκη και δικαίωση του πολύμηνου αγώνα τους. Είναι άλλωστε δικό τους κατόρθωμα και τιμή. Με αυτή την παρακαταθήκη θα προσέλθουν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και θα συνεχίσουν το έργο τους στις υπόλοιπες δομές της ΕΡΤ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Με αυτό το αίσθημα υπερηφάνειας θα συναντήσουν πρώην (και σε λίγες ημέρες και πάλι «νυν») συναδέλφους οι οποίοι ελπίζουμε να επιφυλάσσουν τουλάχιστον ένα ευχαριστώ σε εκείνους που πάλεψαν προς όφελος όλων και κατάφεραν την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ήταν οι πρώτοι που απολύθηκαν εξαιτίας της μνημονιακής λαίλαπας και με την ψήφιση του νόμου θα έχουν τη συμβολική τιμή να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στις θέσεις τους. Αυτό έγινε εφικτό χάρη στον άοκνο, επίπονο αλλά μεγαλειώδη αγώνα εκατοντάδων ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα. Αυτός ο αγώνας δεν περιορίστηκε σε συντεχνιακές διεκδικήσεις και δεν σταματάει με την ανάκτηση των θέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την δημόσια Ραδιοτηλεόραση που ονειρευτήκαμε μαζί με την αλληλέγγυα κοινωνία. Αυτό το όραμα μας έδωσε δύναμη, σχεδόν δύο χρόνια τώρα, αυτό το όραμα θα μας δώσει ώθηση το επόμενο διάστημα κατά το οποίο, όλοι μαζί, θα πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω στα συντρίμμια της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που άφησε πίσω της η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου.
Το ν/σ που έθεσε σε διαβούλευση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είναι το πρώτο βήμα. Συμμετέχουμε δημιουργικά στην δημόσια διαβούλευση προκειμένου να αποσαφηνιστούν ή να τροποποιηθούν προς το βέλτιστο συγκεκριμένες προβλέψεις. Σε αυτή την κατεύθυνση επισημαίνουμε:

Οι δομές της ΕΡΤ
 Χρειάζεται αναλυτικότερη και σαφέστερη αναφορά στις δομές της ΕΡΤ που επαναλειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το διαδύκτιο τον έντυπο τύπο. Με δεδομένο ότι αναβιώνουν οι εργασιακές σχέσεις, αορίστου χρόνου, των εργαζομένων στην ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου του 2013, είναι απαραίτητο να αξιοποιούνται όλοι στο έπακρο, στην υπηρεσία του πολίτη σε κάθε σημείο της Ελλάδας. Ειδικότερα η ΕΡΤ3 που αποτέλεσε πάντα αλλά και κατά την περίοδο του αγώνα, ιδιαίτερης σημασίας πόλο, θα πρέπει να διατηρήσει σημαντικό βαθμό αυτοτέλειας καθώς αυτό διευκολύνει και τη λειτουργία της εταιρειας.

Η εμπειρία της αυτοοργάνωσης – αυτοδιαχείρησης
Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου διορίζονται προκειμένου να καταστεί εφικτή η άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, θα πρέπει να δεσμεύεται από το νόμο ότι σε σύντομο χρόνο θα ξεκινήσει διαβούλευση για την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών, του τρόπου λειτουργίας και της διοίκησης της νέας ΕΡΤ με γνώμονα την ανεξαρτησία του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα και την αξιοποίηση της πολύτιμης εμπειρίας της αυτοοργάνωσης – αυτοδιεύθυνσης των 21 μηνών. Πρόκειται για το «όχημα» που μας «μετέφερε» στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ και σύμφωνα και με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης πρέπει να μπολιάσει τη νέα λειτουργία της σε υγιή και στέρεη βάση.

Ο συμψηφισμός και η οικονομική επιβίωση της ΕΡΤ
Η δικαίωση προϋποθέτει και δικαιοσύνη, όχι μόνο για τους εργαζόμενους που αγωνίστηκαν άμισθοι για 21 μήνες άλλα και για τους πολίτες που πλήρωναν 3 ευρώ το μήνα για το κακέκτυπο ΝΕΡΙΤ. Γι’ αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι όσοι έλαβαν πλήρεις αποζημιώσεις, μισθούς  από τη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ και διεκδικούν μισθούς υπερημερίας στα δικαστήρια θα επιστρέψουν τα ποσά που τους αναλογούν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία. Ο συμψηφισμός απολαβών και οφειλόμενων, λόγω της αναβίωσης, δεν είναι μόνον πράξη δικαιοσύνης αλλά επίσης μέτρο οικονομικής επιβίωσης της εταιρίας η οποία επαναλειτουργεί με όλες τις δομές της κληρονομώντας τα χρέη και τις υπέρογκες συμφωνίες της ΝΕΡΙΤ, με μικρότερο ανταποδοτικό τέλος από αυτό που της αποδιδόταν όταν ήταν σε πλήρη λειτουργία και συνεισφορά πολλών εκατομμυρίων στο πλεόνασμα του κρατικού προυπολογισμού.

Συνεχίζουμε το διάλογο με προτάσεις
Είμαστε σε επαφή με βουλευτές όλων των κομμάτων που ενδιαφέρονται να συμβάλλουν ουσιαστικά, με προτάσεις, κατά την συζήτηση του ν/σ. Στη διαβούλευση που προηγήθηκε, με τον υπουργό και το επιτελείο του, έχουμε καταθέσει αναλυτικές προτάσεις και θα συνεχίσουμε με προτάσεις για τροποποιήσεις και βελτιώσεις επί  του σχεδίου νόμου προκειμένου να γίνει πράξη αυτό που παλεύουμε από τις 11 Ιουνίου του 2013 δηλαδή να πάρουμε στα χέρια μας εργαζόμενοι και κοινωνία το δημόσιο αγαθό της Ραδιοτηλεόρασης.

Οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων της ΕΡΤ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ψυχρολουσία το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">