ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αποζημίωση ζητούν οι ιδιοκτήτες του Πάτροκλου

Στη Δικαιοσύνη κατά του Δημοσίου προσέφυγαν οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι) με αποτέλεσμα το Δημόσιο να κινδυνεύει να υποχρεωθεί στην καταβολή μεγάλης αποζημίωσης, επειδή με σειρά μέτρων φέρεται ότι έχει «μπλοκάρει» τη δυνατότητα αξιοποίησης της βραχονησίδας, η οποία βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο.

Στόχος τους είναι να πετύχουν την ανάκληση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί (η έκταση 2.800 στρεμμάτων έχει χαρακτηριστεί στο σύνολό της αρχαιολογική ζώνη), αλλιώς να προχωρήσει το κράτος στις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τους νόμους διαδικασίες, που είναι είτε η απαλλοτρίωση όλης της ιδιωτικής νήσου είτε η καταβολή πλήρους αποζημίωσης για τη ζημιά που υφίστανται λόγω της αδρανοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους, η οποία προσφέρεται για τουριστική αξιοποίηση υψηλού επιπέδου.

Έχουν υποβληθεί δύο προσφυγές στο ΣτΕ.
Με την πρώτη ζητείται από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρώσει ως αντισυνταγματική περσινή υπουργική απόφαση που απαγορεύει κάθε είδους δικαιοπραξία (πώληση, μίσθωση κ.λπ.) σε ιδιωτικά νησιά όπου υπάρχουν αρχαιολογικές ζώνες (μπλοκάροντας και τη δόμηση).

Η βραχονησίδα Πάτροκλος είναι ακριβώς απέναντι από το Σούνιο στον Σαρωνικό κόλπο. Η έκταση της ανέρχεται περίπου στα 3.000 στρέμματα και είναι σε απόσταση μόλις 850 μέτρων από την ξηρά.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας υπέβαλαν τον περασμένο Νοέμβριο στα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Πολιτισμού κ.λπ.) αίτημα να ανακληθούν τα μέτρα που «μπλοκάρουν» την εκμετάλλευση όλου του νησιού, ενώ οι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χώροι περιορίζονται σε ένα μόνο σημείο 30-40 στρεμμάτων στα ανατολικά.

Στόχος τους είναι να πετύχουν την προσέλκυση επενδυτών για πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση της νήσου για τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων, όπως συμβαίνει στην ευρύτερη ζώνη του Σουνίου. ανατολικά.

Επίσης οι ιδιοκτήτες ζήτησαν από τα συναρμόδια υπουργεία, εφόσον δεν ανακαλέσουν τα μέτρα (έστω για ένα μεγάλο μέρος του νησιού), να προχωρήσουν σε ανταλλαγή της έκτασής τους με άλλη αντίστοιχη του Δημοσίου ίσης αξίας, διαφορετικά να τους αποζημιώσουν για την υλική ζημιά που υφίστανται.

Στα νομικά όπλα των ιδιοκτητών βρίσκονται δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ -και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)- που έχουν δεχθεί την επιβολή τέτοιου είδους αποζημιώσεων, όπως έγινε σε περιοχή της Κέας που παρέμενε αναξιοποίητη (αδόμητη) λόγω γειτνίασης με αρχαιολογικό χώρο ή στη Ζάκυνθο και τη Λαυρεωτική (λόγω μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος κ.λπ.)

Η απαγόρευση πώλησης, μίσθωση, εκμετάλλευσης, κ.λπ., είναι αντίθετη στις επιταγές του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύουν την περιουσία.

Εάν κριθεί δικαστικά ότι το κράτος παρέλειψε οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια -όπως είναι η αποζημίωση για την ακίνητη περιουσία που δεσμεύεται πλήρως-, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για υποχρεωτική απαλλοτρίωση ή αποζημίωση, με γνώμονα την αντικειμενική αξία που εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ ή την εμπορική αξία που προσδιορίζεται από συνοδευτικές αξιολογήσεις, σε τουλάχιστον υπερδιπλάσια, χωρίς να μπορεί κανείς να προεξοφλήσει πού μπορεί να φθάσει πράγματι το τίμημα μιας πώλησης ή μακροχρόνιας μίσθωσης, ανάλογα με την ευρύτητα και τη δυνατότητα εκτέλεσης των επενδυτικών σχεδίων, αναφέρει το ρεπορτάζ και σημειώνει πως οι ιδιοκτήτες (οικογένεια Γιατράκου) στηρίζουν τα δικαιώματα κυριότητας σε αγοραπωλησίες και κληρονομικές διαδοχές από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι πρόσφατα, επικαλούμενοι και δικαστικές αποφάσεις.

Ωστόσο, προ επταμήνου ο δήμαρχος Λαυρεωτικής με αφορμή την προσπάθειά τους να πουλήσουν την έκταση αμφισβήτησε τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παράνομη πράξη (καταπάτηση). Παράλληλα ερίζουν με τον αρμόδιο δασάρχη γιατί χαρακτήρισε ως δάσος το μεγαλύτερο κομμάτι του νησιού.

Στις προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη υποστηρίζουν ότι θίγονται υπέρμετρα τα περιουσιακά τους δικαιώματα, κατά παράβαση του Συντάγματος και διεθνών συμβάσεων που προστατεύουν την ιδιοκτησία. Κι αυτό γιατί επιχειρείται απόλυτη δέσμευση και αδρανοποίηση του ακινήτου, με τρόπο που ισοδυναμεί με απαλλοτρίωση, χωρίς όμως να έχει καταβληθεί η παραμικρή αποζημίωση, παρόλο που θεωρείται όλο το νησί αρχαιολογικός χώρος και ιστορικός τόπος απόλυτης προστασίας επειδή σώζονται οχυρωμένο στρατόπεδο (Πατρόκλου Χάραξ), δηλαδή «λείψανα οχύρωσης που κατασκευάστηκε από τον στρατηγό του Πτολεμαίου Β' Πάτροκλο», και αγρόκτημα με πύργο κλασικών χρόνων, με συνέπεια να εμποδίζεται παντού η δόμηση.

Σε αυτό το σημείο να σας θυμίσουμε τις ενέργειες της πολιτείας, και συγκεκριμένα της περιφέρειας Αττικής, όπως και του δήμου Γλυφάδας, παραχώρησης σε ιδιώτη για τσιμεντοποίηση των Αστεριών Γλυφάδας - αποδεδειγμένα αρχαιολογικού χώρου με σειρά ευρημάτων, ο οποίος έπρεπε να τύχει απόλυτης προστασίας ως ιστορικός τόπος.

Στις αναφορές τους προς το Δημόσιο και στις προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη, οι ιδιοκτήτες επισημαίνουν ότι εδώ και 35 περίπου χρόνια η οικογένεια προσπαθεί να προχωρήσει σε πώληση αλλά τα σχέδια «σκοντάφτουν» στα κατά καιρούς μέτρα της πολιτείας που χαρακτήρισε από το 1982 σταδιακά τη νήσο Πάτροκλο (βρίσκεται απέναντι από το 59ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου) ως αρχαιολογικό χώρο, ιστορικό τόπο, τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, επιβάλλοντας αργότερα απαγόρευση δόμησης και αλλοίωσης του εδάφους (1995-98), μέχρι την περσινή υπουργική απόφαση που εμποδίζει -λόγω αρχαιολογικών χώρων- την πώληση, μίσθωση κ.λπ. ιδιωτικών νησιών.

Σαφέστατα βλέπουμε τα δυο μέτρα και σταθμά μια πολιτείας -  και την απόλυτη αντίφαση επί των ιδίων ζητημάτων.
Στην περίπτωση των Αστεριών Γλυφάδας ο αρχαιολογικός χώρος με απόφαση της περιφέρειας Αττικής επιτρέπει δημιουργία ξενοδοχείων 400 κλινών, διαμορφώσεις εξωτερικού χώρου, πεζοδρομήσεις, κιόσκια, πέργκολες, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, υπαίθριους χώρους στάθμευσης, κ.τ.λ, ενώ στην περίπτωση του Πάτροκλου απαγορεύεται η δόμηση και η αλλοίωση του εδάφους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περίπτωση των Αστεριών, ολόκληρη η έκταση αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, ενώ η πολιτεία χαρακτήρισε αρχαιολογικό λόφο ένα σημείο της περιοχής.

Κατά καιρούς υπήρξαν πολλοί υποψήφιοι αγοραστές με επενδυτικά σχέδια δισ. ευρώ, αφού κατά τους ιδιοκτήτες είχαν επιδείξει τεράστιο ενδιαφέρον σπουδαίοι επιχειρηματίες, μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι, funds, ενώ πριν από δύο καλοκαίρια υπήρχαν συζητήσεις με Ελληνα εφοπλιστή που ήθελε να αγοράσει το νησί, αλλά η υπουργική απόφαση για απαγόρευση δικαιοπραξιών «πάγωσε» κάθε προοπτική.

Ετσι, όμως, εμποδίζεται κάθε επενδυτική αξιοποίηση που θα μπορούσε να υπάρξει με τη δημιουργία καταλυμάτων παραθεριστικών ή τουριστικών, με πολυτελείς κατασκευές, για υψηλών προδιαγραφών τουρισμό, όπως έχει γίνει στη γύρω περιοχή.

Κατά τη νομολογία του ΣτΕ, η πολιτεία έχει δέσμια υποχρέωση να εξετάσει το αίτημα αποζημίωσης για αδρανοποίηση της περιουσίας λόγω της προστασίας πολιτιστικού (και φυσικού) περιβάλλοντος, ενώ στην αποζημίωση αυτή καλύπτονται η θετική ζημιά του ιδιοκτήτη και τα διαφυγόντα κέρδη του.

Στο δια ταύτα όσων αφορά την πολιτεία και τον ρόλο των πολιτικών μας, που ενώ υποχρεούνται την υπηρέτηση των πολιτών, η κοινή διαπίστωση μας είναι τα δυο μέτρα και σταθμά επί παντός επιστητού και ζητήματος.

Η συγκεκριμένη υπόθεση θυμίζει σε πολλά και το προσωπικό μου ζήτημα, όπου λειτουργώντας επί δεκαετίες σε μια συχνότητα των FM, δημόσιο αγαθό, κατόπιν αιτήσεων και παραβόλων στη πολιτεία δεν μας παρασχέθηκε άδεια λειτουργίας, με συνέπεια σειρά διώξεων και κατασχέσεων. 

Η συχνότητα λειτουργίας μας ΕΚΛΑΠΕΙ απο πολιτικό - κόμμα - που υποχρεούτο να υπηρετήσει τους πολίτες, και το δίκαιο - δικαιοσύνη - συνέδραμε υπέρ των ληστών. 

Να δούμε και τα παραγόμενα της σημερινής κυβέρνησης που υποσχέθηκε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ώστε τεκμηριωμένα να υπάρξουν οι δέουσες προσφυγές τόσο κατά της πολιτείας, των διορισμένων τους, όσο και κατά των καταχραστών της λαϊκής εντολής, κυριαρχίας, και των συνταγματικών μας δικαιωμάτων.

Έπειτα από δεκαετίες λειτουργίας σε μια συχνότητα, και με κατατεθειμένες αιτήσεις - παράβολα προσπαθούν να βγάλουν τρελό τον πολίτη που αξιώνει τα συνταγματικά του δικαιώματα, ώστε η συντεχνία πολιτικών και κομμάτων πλην της πρώτης εξουσίας να δεσμεύει και την τέταρτη. 

Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει, το πολίτευμα της χώρας.
Όλες οι προσπάθειες που έχει κάνει η οικογένεια Γιατράκου, η οποία έχει τους τίτλους ιδιοκτησίας, για την πώληση του νησιού έχουν αποβεί άκαρπες, σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια. 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αποζημίωση ζητούν οι ιδιοκτήτες του Πάτροκλου Rating: 5 Reviewed By: Γιάννης Κουρδομένος