ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ομιλία Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη Στη Βουλή 10.07.2015

Εισήγηση του Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ, Βουλευτή Β΄ Αθηνών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, επί του σχεδίου νόμου για την διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Περίμενα η διαδικασία της βίαιης ωρίμανσης, την οποία θα πρέπει να αναλάβει η κυβερνητική πλειοψηφία μαζί με τις ευθύνες της για τη σημερινή πορεία της χώρας, να είχε τουλάχιστον οδηγήσει σε δύο πράγματα:

Πρώτα απ’ όλα να ξεχάσετε τον προεκλογικό σας λόγο, ειδικά όταν διαπραγματεύεστε ένα τρίτο, καινούργιο μνημόνιο με την υπογραφή σας. Μνημόνιο ύψους πολλών δισεκατομμυρίων το οποίο απαρτίζεται από σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. 

Το δεύτερο είναι να μην προσπαθείτε να πείσετε ότι η δική σας παρουσία ανατρέπει τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όταν την ίδια στιγμή, βάσει των κανόνων που ισχύουν και με τις διαδικασίες που τήρησαν όλοι οι προηγούμενοι από εσάς, φέρνετε μία καινούργια συμφωνία έκτακτης χρηματοδότησης, ώστε η χώρα να υπάρχει. Όχι να αναπτυχθεί. Να υπάρχει. Να μην χρεοκοπήσει, δηλαδή, την επόμενη εβδομάδα. Να μην καταρρεύσει συνολικά. Να μην χρειαστεί ένα πακέτο ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο, ήδη, ετοιμάζουν. Να μπορέσει να παραμείνει μέσα στη ζώνη του ευρώ, με τις δυνάμεις που έχει. Να αναταχθεί και να ξεπεράσει τη ζημιά που έγινε όλο το τελευταίο διάστημα, όπου με βίαιο τρόπο – από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα – είδαμε όλους τους δείκτες να καταρρέουν. Την πραγματικότητα, άλλωστε, δε χρειάζεται να την περιγράψω εγώ. Την ζει ο Έλληνας πολίτης. Την ζει στην ανασφάλεια και την αγωνία, την ζει η οικονομία, την ζει ο τουρισμός, την ζούνε όλες οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. 

Εγώ, πραγματικά, περίμενα αυτή η διαδικασία να είναι λυτρωτική και να είναι μία διαδικασία ωρίμανσης. Να πούμε ότι, επιτέλους, κλείνει ο κύκλος του διχασμού που τόσο καιρό με επιμέλεια και με πολύ μεγάλο φανατισμό καλλιεργήσατε, ζήσατε, δομήσατε, οργανώσατε, στηρίξατε. Ότι κλείνει ο κύκλος του «μνημόνιο ή αντιμνημόνιο», «ευρώ ή δραχμή» . Ότι κλείνει ο κύκλος του ανεύθυνου λαϊκισμού, των μεγάλων υποσχέσεων, των δραματικών επικλήσεων στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Ότι τελειώνει η  διαρκή επίκληση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής που, ως θέσφατα, σήμερα καταπατώνται. 

Περίμενα ότι, σήμερα, απέναντι στο λαό, από τον οποίο ζητήσατε την προηγούμενη Κυριακή να σας εμπιστευτεί, δε θα φέρετε υφεσιακά μέτρα. Περίμενα να πείτε ότι δε θα προχωρήσετε σε βίαιη περικοπή του εισοδήματός του και να ομολογήσετε ότι, δυστυχώς, αποτύχατε. Αποτύχατε να φέρετε το αποτέλεσμα που υποσχεθήκατε και στους χρόνους και στον τρόπο και, βεβαίως, στο μείγμα των μέτρων. 

Δεν μας απαντήσατε, γιατί κάνουμε αυτή τη διαδικασία; 

Εμείς, είμαστε το κόμμα το οποίο πίστευε, πιστεύει και στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πάντοτε ο ακρογωνιαίος λίθος αυτού του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας. Είμαστε η παράταξη της ευθύνης, των μεγάλων επιλογών. Και ξέρουμε ότι όλες τις μεγάλες επιλογές τις κάνουμε με κόστος. Γιατί καμία μεγάλη επιλογή δεν γίνεται ανεύθυνα. Γιατί, σε κάποιες άλλες περιόδους, κάποιοι βρισκόντουσαν έξω από αυτή την αίθουσα, διαδηλώνοντας στην πλατεία, φωνάζοντας για προδότες, στήνοντας ικριώματα, λαϊκά δικαστήρια και εύκολες καταγγελίες. 

Εμείς, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια εθνική προσπάθεια. Είμαστε εδώ, όχι για να στηρίξουμε και να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς στέλνουμε ένα μήνυμα προς την Ευρώπη να εμπιστευτεί την Ελλάδα. 

Εάν σήμερα ζητάτε να εξουσιοδοτήσουμε  την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί, ξέρετε τι έχει συμβεί; Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Όχι μόνο στον Πρωθυπουργό, όχι στην Κυβέρνηση του, όχι σε εσάς της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Για εσάς, άλλωστε, αμφιβάλλει οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος σε όλο τον πλανήτη, για το αν σύσσωμοι, ταγμένοι, μπορείτε να σταθείτε για να αναλάβετε το βάρος της ευθύνης της ψήφισης δύσκολων μέτρων. Εμείς στέλνουμε, κυρίως, ένα μήνυμα προς την Ευρώπη: Ότι εδώ υπάρχει μια πλειοψηφία ισχυρή, αυτή του κόσμου, που πιστεύει στην Ευρώπη. Που πιστεύει ότι η χώρα μας πρέπει να έχει ισχυρή φωνή και όχι να βρίσκεται η αξιοπιστία της στα τάρταρα και να ζητώνται από τη χώρα ευτελιστικές διαδικασίες εξουσιοδότησης της Κυβέρνησης για να υπογράψει κάτι που, ούτως ή άλλως, έχει το δικαίωμα να κάνει.

Βρισκόμαστε εδώ, για άλλη μια φορά, ώστε εσείς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που ψηφίζετε την Κυβέρνηση, να δεσμευτείτε δημόσια με το «ναι σε όλα» ότι θα στηρίξετε την κυβέρνησή σας. Δε βρισκόμαστε για να στηρίξουμε εμείς. Βρισκόμαστε, άλλη μια φορά, αφού καταφέρατε και διχάσατε τον ελληνικό λαό - του οποίου θα σας πω την αλήθεια, χαίρομαι την αυτοσυγκράτηση, παρά τα τερατώδη που ειπώθηκαν, για το ότι δεν «τσίμπησε» στο διχαστικό κλίμα που καλλιεργήθηκε – για να ζητήσετε σήμερα μια ακόμα εξουσιοδότηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Είναι ημέρες ιστορικής ευθύνης για όλους μας. Εγώ, δε θα αναφερθώ ούτε σε μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται - και δεν ξέρω γιατί - στην αιτιολογική έκθεση. Κακώς, γιατί εμείς δε δίνουμε συμφωνία σε μέτρα. Και δεν πρόκειται να στηρίξουμε την Κυβέρνηση στο να πει, κάποια στιγμή, ότι αυτός είναι ο περιορισμός που μου έδωσε η Βουλή. 

Εμείς, ζητάμε από την Κυβέρνηση μια και μόνο ρητή αλλαγή στο κείμενο, το οποίο φέρνει. Τη ρητή δέσμευση ότι δεν θα γυρίσει την Κυριακή το βράδυ χωρίς να φέρει συμφωνία παραμονής στο ευρώ και στην Ευρώπη. Αυτή είναι η ρητή απαίτηση της Αντιπολίτευσης. Το μείγμα των μέτρων είναι δικός σας λογαριασμός. Εάν θέλετε να θυσιάσετε συντάξεις, να αυξήσετε φόρους, για να πάρετε κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά, γιατί βολεύει το εκλογικό σας ακροατήριο, η επιλογή είναι δική σας. Σε καμία περίπτωση, όμως, δε σας εξουσιοδοτούμε για να πάτε σε ρήξη. Σε καμία περίπτωση δεν έχετε τη σύμφωνη γνώμη μας να μην οδηγηθείτε σε συμφωνία την Κυριακή το βράδυ.
Σε καμία περίπτωση δε θα θέλαμε να δούμε τη Σύνοδο Κορυφής των 28 να πραγματοποιείται με ατζέντα το πώς θα στηρίξουμε τη χρεοκοπημένη και χειμαζόμενη Ελλάδα, τη Δευτέρα το πρωί. Γιατί αυτό είναι το δίλημμα, δυστυχώς, που η πεντάμηνη ατελέσφορη, κακή και πάνω απ’ όλα εγκληματική για την οικονομία και το διεθνές κύρος της χώρας διαπραγμάτευσή σας μας έχει φέρει. 

Στο μενού υπάρχουν δύο πιάτα:

Το πρώτο, είναι συμφωνία με όρους δύσκολους, σκληρούς, τους οποίους σε καμία περίπτωση δε θα είχαμε πάρει πριν από πέντε μήνες. Σε καμία περίπτωση δε θα υπήρχε αυτό το μείγμα μέτρων. Σε κανενός το μυαλό, από όσους σχεδιάσαμε την οικονομική πολιτική και την εφαρμόζαμε, δεν υπήρχαν τόσο σκληρά μέτρα.

Το άλλο πιάτο στο μενού, είναι η στήριξη της χειμαζόμενης, από ανθρωπιστική κρίση, Ελλάδας. Εμείς θέλουμε μια Ελλάδα περήφανη, αξιοπρεπή. Μια Ελλάδα που βρίσκεται στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων με κύρος και αξιοπιστία. Μια Ελλάδα που το Κοινοβούλιο της συζητά σε ένα πνεύμα εθνικής ομοψυχίας. Όχι σε ένα πνεύμα εθνικού διχασμού. Γι' αυτό το λόγο, ζητάμε από την Κυβέρνηση αλλαγές στο κείμενο. Τις έχουμε ήδη καταθέσει, τις έχουμε ήδη πει στον Υπουργό. Θέλουμε η Κυβέρνηση να τις ενσωματώσει. Να κάνει σαφές το πλαίσιο της εξουσιοδότησης που ζητάει:  Ότι αυτό έχει όρια και το όριο δεν είναι η ρήξη. Εμείς θα στηρίξουμε την προσπάθεια της χώρας για την παραμονή στη ζώνη του Ευρώ. Παράλληλα, προσβλέπουμε στη γρήγορη απαλλαγή της πατρίδας από μια Κυβέρνηση που δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα, ούτε έξω ούτε μέσα.

Ευχαριστώ πολύ.

Υποσημείωση του Γιάννη Κουρδομένου:  O Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καλείται δημόσια να εκφέρει άποψη για όσα κάκιστα τελούνται από τα μέλη της ΝΔ εντός του δήμου Γλυφάδας, και αν ο ίδιος θα ακολουθούσε αυτές τις μεθόδους κακοδιοικήσεως Παπανικολάου, και τοπικού διχασμού, όντας έχοντας έμμισθο εντός του δήμου, στο γραφείο τύπου, άτομο το οποίο ουδέποτε σεβάστηκε την αναλογική ισότητα, είτε ως ιδιώτης, είτε ως έμμισθος του δήμου. Λυπούμε αφάνταστα για τους συμπολίτες μας, της αντιπολιτεύσεως, οι οποίοι γνωρίζουν τα ισχύοντα και έχουν σφραγιστά τα στόματα. 

Τα μικροπολιτικά συμφέροντα και σκοπιμότητες επ' ουδενί πρέπει να διαβάλουν την τοπική δημοκρατία, και οι ενέργειες αποσιώπησης από τη πλευρά όλων των παρατάξεων καταμαρτυρούν στους συμπολίτες μας ότι τα κόμματα - παρατάξεις - πολιτικοί - λειτουργούν κατά της δημόσιας ωφέλειας εντός του δήμου. Καθίσταται πασιφανές, ελλείψει τοποθετήσεων, ότι δεν πρεσβεύουν με τον καλύτερο τρόπο δημότες και δημοκρατία, δεδομένου ότι ο υποφαινόμενος είτε από έμμισθη θέση, είτε από δημόσιο μέσο θα τηρούσε την αναλογική ισότητα. 

Έχω τη δυνατότητα, και μπορώ, να καλύψω πλήρως την αναλογική ισότητα, δημόσια, και κατά τόπους, χωρίς ίχνος απόκλισης, αρκεί να ισχύσουν τα αυτονόητα.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΕΚΤΑΚΤΟ: Ομιλία Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη Στη Βουλή 10.07.2015 Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">