ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εναλλακτική Οργάνωση: Συναντήσεις με συλλογικότητες στην Ισπανία


Σας ενημερώνω για τις ενδιαφέρουσες συναντήσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί   με συλλογικότητες και κινήματα και παράγοντες της δημόσιας ζωής στην Ισπανία, κυρίως στην περιοχή της Ανδαλουσίας όπου βρίσκομαι από την 1η Αυγούστου καλεσμένος από οικολογικές και κοινωνικές οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται  η Εναλλακτική Δράση, ενώ έχουν προγραμματισθεί και άλλες μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου που θα βρίσκομαι εδώ.   

Πραγματοποιήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με επιστημονικό, οικολογικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο με και οικολογικές οργανώσεις, όπως οι Φίλοι της Γης (Ισπανίας), μέλος της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης Φίλοι της Γης  ο αυτόνομος φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου της Σιέρα Νεβάδα, κάτι αντίστοιχο με τον φορέα του Εθνικού Πάκου του Αμπρούτσα στην Ιταλία, με επιστήμονες και κοινωνικούς παράγοντες, όπως ο ιρλανδός ιστορικός Ιάν Γκίπσον, που ζει στη Μαδρίτη και είναι και βιογράφος του Ισπανού ποιητή Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, η Ισπανή ιστορικός Μινέρβα Αγκάνσα, ερευνήτρια της αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα, η Δήμαρχος της πόλης Λάτσαρ, Μαρί Νιέβες,  ο Νέστωρ Μάκνο, ιστορικός και διδάκτωρ  σπουδών για την αγροτική παραγωγή και την διατροφική αυτοδυναμία στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα και στενός συνεργάτης του Δημάρχου της Μαριναλέντα Σάντσες Γκορδίγιο , ο Φραν Βάσκες, στέλεχος του SOC (Συνδικάτο Εργατών γης και Αγροτών  της Ανδαλουσίας, ο Πάκο Μαρσίγιο, καθηγητής αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε Λύκειο της Γρανάδα, η Σουζάνα Ορτίθ Ιντάλγο  μουσικολόγος και στέλεχος της φεμινιστικής οργάνωσης AFU (Συνέλευση Ενωμένων Γυναικών), με εκπροσώπους του κινήματος εναντίον εναντίον του TTIP, με εκπροσώπους Δημοτικών Παρατηρητηρίων  Πολιτών στην περιοχή της Γρανάδα και της Σεβίλλης, με εκπροσώπους της οργάνωσης CNT, Εθνική Συνομοσπονδία Εργατών. Τέλος συμμετείχα σε ανοιχτές συνελεύσεις της Πλατφόρμας “Μαζί Μπορούμε”,  και του κινήματος STOP DESHAUCIOS (Εναντίον των εξώσεων). 

Βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται  πάρα πολύς χώρος και χρόνος, για να καταγραφούν αναλυτικά οι εμπειρίες από τις μέχρι σήμερα συναντήσεις και εκδηλώσεις, όπως και αυτές που θα γίνουν. Επομένως δε μπορεί παρά να είναι επιγραμματική η ενημέρωση.  Αναλυτικά θα συζητήσουμε στην Αθήνα, διότι όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας τις συναντήσεις και εκδηλώσεις, όλες  έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. 

Καταρχήν είναι αυτονόητο ότι όλες οι συζητήσεις γίνονται κάτω από το πρίσμα της κρίσης που πλήττει και τις δύο χώρες. Μάλιστα σε όλες τις συναντήσεις τέθηκαν ερωτήματα και έγινε ανταλλαγή απόψεων και   για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. 

Το θέμα επίσης που τίθεται επίσης σε όλες τις συναντήσεις είναι το θέμα της Διατλαντικής Συμφωνίας, γνωστής σαν TTIP για το οποίο τα κινήματα στην Ισπανία, έχοντας σα βασικό μέσο πληροφόρησης το ενημερωτικό βιβλιαράκι του Τζον Χίλαρι, αλλά και άλλες πηγές, έχουν την άποψη ότι τα “μνημόνια σε όλες τις χώρες θα φαντάζουν παράδεισος μπροστά σε αυτή τη συμφωνία” που εξέφρασε στην ανοιχτή συνέλευση  της Πλατφόρμας “Μαζί Μπορούμε” ο συνδικαλιστής Πάκο Βιγέρας.

Από τις εκδηλώσεις ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συζητήσεις  με την Οργάνωση των Φίλων της Γης (Ισπανίας) αλλά και με τοπικές οικολογικές κινήσεις, για θέματα προστασίας περιβάλλοντος (διαχείριση φυσικών οικοσυστημάτων και φυσικών πόρων, διατροφή και καλλιέργεια προϊόντων, διαχείριση απορριμμάτων κ.α, όπως και για τη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου της Σιέρα Νεβάδα, της οροσειράς με τις ψηλότερες κορυφές της Ιβηρικής Χερσονήσου, με 15 κορυφές άνω των 3000μ, που έχει ανακηρυχθεί το 1986  από την UNESCO σαν “Περιοχή Διατήρησης της Βιόσφαιρας”. Στο Πάρκο βρίσκονται και τα μοναδικής αισθητικής χωριά της Αλπουχάρα. Σε αυτό το θέμα βοήθησε πάρα πολύ η τετραήμερη περιήγηση που είχαμε μια ομάδα πολιτών -που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος και τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό και προέρχονται από  διάφορες χώρες της Ευρώπης- στο Εθνικό  Πάρκο  της  Σιέρα Νεβάδα και στα χωριά της Αλπουχάρα. 

Συνοδευόμενοι από τον Χουάν Γραρθία Λοσάδα, από το  Ινστιτούτο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος της Γρανάδας, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά μαζί του αλλά και με συλλογικότητες και κατοίκους των χωριών τόσο για την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων, όσο και για την ανάπτυξη του ήπιου τουρισμού σε σύνδεση με την προβολή της πολιτιστικής παράδοσης και την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων.  

Επίσης εκτός από τη Σιέρα Νεβάδα, με την συμμετοχή τοπικών οικολογικών κινήσεων πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στον εθνικό δρυμό της Μάλαγα, στο εθνικό πάρκο της Ντονιάνα και το δέλτα του ποταμού Γουαδαλκιβίρ κοντά στην πόλη Κάντιθ και  το ορνιθολογικό πάρκο της παραλιακής πόλης Αλμουνιέκαρ. Μάλιστα στην πόλη αυτή έχει δημιουργηθεί ένα πολύ πρωτότυπο και δυναμικό κίνημα, που έχει ενδιαφέρον για πολλούς παραλιακούς δήμους στη χώρα μας. Το κίνημα ονομάζεται “Playas sin tumbonas” (παραλίες χωρίς ξαπλώστρες) και έχουν πετύχει - όπως φαίνεται σε μία από τις φωτογραφίες που επισυνάπτω- σε όλο το μήκος της παραλίας του δήμου, περίπου τριών χιλιομέτρων, που βρίσκεται στην φημισμένη ακτή Costa del Sol (Ακτή του Ήλιου), να μην υπάρχει καμία εμπορική δραστηριότητα (μπαρ, καντίνες και ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες και ομπρέλες). Οι λουόμενοι φέρνουν δική τους ομπρέλα και η πρόσβαση στην παραλία να είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση που έγινε με τη δήμαρχο Μαρί Νιέβες και δημοτικούς συμβούλους, στο δημαρχείο της πόλης Λάτσαρ, μιας πόλης κοντά στη Γρανάδα, όπου έχει ξεκινήσει ένα εγχείρημα λειτουργίας του δήμου με ανοιχτές συνελεύσεις σε κάθε συνοικία, οι  οποίες έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα και συμμετέχουν όλοι οι πολίτες. 

Με τον  Νέστορ Μάκνο, ιστορικό, διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα και στενό συνεργάτη του Δημάρχου της Μαριναλέντα Σάντσες Γκορδίγιο, όπως ήταν φυσικό η συζήτησή μας αφορούσε κυρίως το επιτυχημένο εγχείρημα –εφαρμόζεται για περισσότερο από 35 χρόνια, από το 1979- αυτοδιαχείρισης σε ένα δήμο μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες των πολιτών. Μου εξήγησε πως έχουν πετύχει να μην υπάρχει καθόλου ανεργία στο δήμο, να εργάζονται όλοι με τον ίδιο μισθό, να έχουν όλοι κατοικία με τη στήριξη του δήμου όπως και δωρεάν πρόσβαση στην υγεία,  την παιδεία τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και πολλές άλλες παροχές. Το επιτυχημένο παράδειγμα του δήμου της Μαριναλέντα, έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν και άλλοι δήμοι στην Ισπανία, όπως για παράδειγμα ο δήμος του Λάτσαρ, όπως μου εξήγησε στη συνάντησή μας η δήμαρχος Μαρί Νιέβες.  

Ξεχωριστή εμπειρία ήταν η ανοιχτή συνέλευση των κινημάτων που ονομάζεται “Πλατφόρμα–Μαζί Μπορούμε” και λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες με στόχο την μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση.

Οι δράσεις της CNT, Εθνικής Συνομοσπονδίας Εργατών, για την ανεργία και τα εργατικά δικαιώματα ήταν το αντικείμενο της συζήτησης με αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας στα γραφεία της στη Γρανάδα. 

Ο Φραν Βάσκες, στέλεχος του SOC (Συνδικάτο Εργατών γης και Αγροτών  της Ανδαλουσίας με ενημέρωσε για τους μεγάλους αγώνες που κάνουν οι αγρότες της Ανδαλουσία, η οποία αποτελεί την καρδιά της αγροτικής παραγωγής της Ισπανίας. Ιδιαίτερο   ενδιαφέρον είχε η περιγραφή του θεσμού των FINCA, αγροτικές δημόσιες εκτάσεις που καταλαμβάνονται από ακτήμονες αγρότες. Οι οποίοι τις καλλιεργούν και τις λειτουργούν με αυτοδιαχείριση. Γίνονται σχεδιασμένα και οργανωμένα μια ή δύο κάθε χρόνο. Στις καταλήψεις αυτές συμμετέχουν εκατοντάδες πολίτες αγωνιστές, όχι μόνο αγρότες, γιατί στις περισσότερες καταλήψεις ακολουθούν συγκρούσεις με την αστυνομία, όπως έγινε στην τελευταία κατάληψη πριν από ένα μήνα, στις 21 Ιουλίου. Η εμπειρία των αυτοδιαχειριζόμενων  FINCA, αποτελεί τη βάση για την οργάνωση του δήμου της Μαρίναλέντα.

Στην ανοιχτή συνέλευση του κινήματος STOP DESHAUCIOS, κίνημα εναντίον των πλειστηριασμών κατοικιών, υπήρχε πολύ καλό κλίμα, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, αφού χιλιάδες οικογένειες έχουν χάσει τα σπίτια τους από τος τράπεζες. Το θετικό κλίμα όπως μου εξήγησαν μετά τη συνέλευση οφείλεται στο γεγονός ότι μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και την εκλογή δημάρχων που συμμετείχαν στο κίνημα αυτό, έχουν ανακληθεί εκατοντάδες εξώσεις και το κίνημα έχει γίνει πιο ισχυρό.

Η φεμινιστική οργάνωση ΑFU, έχει δώσει αυτή την περίοδο ιδιαίτερο βάρος σε πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης. Όπως επεσήμανε στη συνάντησή μας η Σουζάνα Ορτίθ Ιντάλγο υπάρχει μεγάλη ανάγκη στήριξης πολλών συμπολιτών τους και ιδιαίτερα μαθητών και έχουν ρίξει όλο το βάρος της δράσης τους σε αυτόν τον τομέα. Οι εμπειρίες από τις δράσεις αυτές  είναι πολλές και πολύ πρωτότυπες.

Με την ερευνήτρια της αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας Μινέρβα Αγκάνσα, εκτός από τα κινήματα στα οποία πρωτοστατεί (Πλατφόρμα “Μαζί Μπορούμε” και την AFU (Φεμινιστική Οργάνωση)είχαμε συζήτηση για θέματα του τομέα της ιστορίας ενώ είχαμε την ευκαιρία όλη η παρέα να απολαύσουμε τις εξαιρετικές της ξεναγήσεις στα μνημεία της Σεβίλλης, της Μάλαγα, της Γρανάδας, της Γκόρδοβα, και ιδιαίτερα τα παλάτια της Γρανάδαw, στην Αλάμπρα και το Χενεραλίφε, και την Μεθκίτα στην Κόρδοβα.

Ξεχωριστή συζήτηση είχαμε  με τον Πάκο Μαρσίγιο, καθηγητή αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε Λύκειο της Γρανάδα για θέματα σχετικά με τη διδασκαλία των ελληνικών στην Ισπανία. Ο Πάκο είναι επίσης και στέλεχος της  CNT,Εθνική Συνομοσπονδία Εργατών. 

Και οι δύο αυτοί επιστήμονες και ακτιβιστές θα έλθουν στην Αθήνα, η Μινέρβα τον Οκτώβριο και ο Πάκο το Νοέμβριο και θα έχουμε την ευκαιρία τα μέλη και οι φίλοι της Εναλλακτικής Δράσης να μιλήσουμε μαζί τους και σε ανοιχτές και σε κατιδίαν συναντήσεις.

Στα πολιτιστικά δρώμενα πολύ ενδιαφέρον είχε η συνάντηση νε αντιπροσωπεία γυναικών από το Σύλλογο Αθίγανων Γυναικών, στην περιοχή του Σακρομόντε,  με τις οποίες συζητήθηκε η ιστορική συνεισφορά των αθίγανων στην κοινωνική και  πολιτιστική εξέλιξη της Ισπανίας και ιδιαίτερα η μεγάλη επιρροή που άσκησε και συνεχίζει να ασκεί στη χώρα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο η μουσική και ο χορός Φλαμένκο, που έφεραν οι αθίγανοι. Μάλιστα ο σύλλογος οργάνωσε μια εξαιρετική βραδιά αυθεντικής μουσικής και χορού φλαμένκο στο δήμο του Λάτσαρ.

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι νυκτερινές, από τις 12 μέχρι τις 4 το πρωί,  πολιτιστικές και ιστορικού χαρακτήρα εκδηλώσεις που οργανώνονται από κοινωνικά κινήματα κάθε χρόνο, στις 18 Αυγούστου στην τοποθεσία της ορεινής περιοχής Μπαράνκο ντε Βιθνάρ,  της οροσειράς Σιέρα Ελβίδα, όπου, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, τα ξημερώματα της 18ης Αυγούστου 1936 απήχθη από το σπίτι του στη Γρανάδα και δολοφονήθηκε ο Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε ηλικία 38 ετών  με πέντε ακόμη συντρόφους του, από τάγματα θανάτου παρακρατικών οργανώσεων. Βέβαια αυτή την περίοδο  με αφορμή την 69η επέτειο της δολοφονίας του,  οργανώνονται πολλές εκδηλώσεις σε όλη την Ισπανία για το Λόρκα. Μία από αυτές, που πραγματικά μας εντυπωσίασε και είχε πολύ καλές ήταν η θεατρική παράσταση του έργου του “Ματωμένος Γάμος” στην Κόρδοβα.  
   
Εκτός όμως από τις πιο πάνω συναντήσεις και εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί και άλλες 3 Σεπτεμβρίου που θα βρίσκομαι στην Ισπανία, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η εκδήλωση στην περιοχή του Γιβραλτάρ, που  οργανώνουν αντιρατσιστικές οργανώσεις και κινήματα υπεράσπισης δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων, γιατί και στην Ισπανία το πρόβλημα είναι πολύ οξύ, όπως και στη χώρα μας. Για αυτήν αλλά και τις υπόλοιπες συναντήσεις θα στείλω άλλο email και βέβαια θα τα πούμε πιο αναλυτικά στην Αθήνα.

Κλείνοντας θέλω να υπενθυμίσω την επόμενη  συνάντηση της ανοιχτής συνέλευσης. Όπως έχουμε αποφασίσει θα γίνει στις 4 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο ανοιχτό θεατράκι  της Πνευματικής Εστίας Βούλας και θα έχει θέμα συζήτησης για τη διατλαντική συμφωνία TTIP. 

Βασικό ενημερωτικό υλικό είναι  το βιβλιαράκι του Τζόν Χίλαρι, το οποίο έχει μοιρασθεί σε έντυπο και έχει σταλεί ηλεκτρονικά και  μπορεί να σταλεί εκ νέου σε όποιον το ζητήσει. Φυσικά πληροφόρηση μπορεί να αναζητήσει κανείς σε πολλές ιστοσελίδες πληκτρολογόντας TTIP, όπως και σε άρθρα που έχουν γραφτεί. 

Μάκης Σταύρου

Από τις εκατοντάδες φωτογραφίες που υπάρχουν επισυνάπτω ορισμένες ενδεικτικά, των οποίων το περιεχόμενο αναφέρεται στον αντίστοιχο αριθμό με τον αντίστοιχο αριθμό:

1.  Με τη δήμαρχο Μαρί Νιέβες και δημοτικούς συμβούλους στο δημαρχείο του Λάτσαρ 
2. Ο Χουάν Γραρθία Λοσάδα στη Σιέρα Νεβάδα, ενημερώνει τους συμμετέχοντες στο γκρούπ. 
3. Από την περιήγηση του γκρουπ στο χωριό Μπομπιόν της Αλπουχάρα 
4. Με τον Χουάν Γραρθία Λοσάδα, στο χωριό Παμπανέϊρα της Αλπουχάρα
5. Στην ανοιχτή συνέλευση της Πλατφόρμας “Μαζί Μπορούμε”
6.Οι συμμετέχοντες στη συνέλευση  
7. Με τον Νέστορα Μάκνο, συνεργάτη του Δημάρχου της Μαριναλέντα
8. Η παραλία χωρίς ξαπλώστρες του Δήμου Αλμουνιέκαρ στην ακτή της Costa del Solτου
9. Ξενάγηση στο Κατεντράλ της Γρανάδας
10. Το κάστρο στο λιμάνι  της αρχαίας Καρχηδονιακής πόλης Six, σημαντικός σταθμός στη δυτική Μεσόγειο, και για τους Μαυριτανούς και για τους Καστελιάνους.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εναλλακτική Οργάνωση: Συναντήσεις με συλλογικότητες στην Ισπανία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb