ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τρία χρόνια αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ - Τρία χρόνια άμεση Δημοκρατία


ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΗ ΒΙΟΜΕ
ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Το Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και στο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ διήμερο εκδηλώσεων με αφορμή την τρίτη επέτειο από τότε που άρχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα το πρώτο εργοστάσιο χωρίς αφεντικά. Το πρώτο εργοστάσιο, όπου οι έννοιες αυτοδιαχείριση και άμεση δημοκρατία άρχισαν και να γίνονται πράξη, μέσα από την ανοιχτή συνέλευση εργαζομένων και αλληλέγγυων πολιτών.

Οι εκδηλώσεις για τα τρία χρόνια λειτουργίας ξεκίνησαν το Σάββατο το απόγευμα με ανοιχτή συνέλευση στην αίθουσα της ΕΔΟΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συνεχίσθηκαν την Κυριακή, στο χώρο του εργοστασίου με συζητήσεις, αγορά χωρίς μεσάζοντες, παιδότοπο οργανωμένο από τον Μικρότοπο και πάρτι γενεθλίων με ζωντανή μουσική από τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες Δημήτρη Ζερβουδάκη, Γιώργο Καλατζή, Λιζέτα Καλημέρη, Παναγιώτη Κουτσούρα και το μουσικό σχήμα “Τα πάντα ρει” Στις εκδηλώσεις πήρε μέρος πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας: από τα μικρά παιδιά που γέμισαν τον φιλόξενο παιδότοπο του μικρότοπου, μέχρι και τους μεγαλύτερους, που απόλαυσαν όλες τις εκδηλώσεις σε ένα μοναδικό κλίμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας.

Η Εναλλακτική Δράση, συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα τρία χρόνια όχι μόνο διότι στηρίζει το εγχείρημα του μοναδικού στη χώρα μας αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου, αλλά και διότι το θεωρεί ένα πρότυπο εφαρμογής της θεωρητικής προσέγγισης που έχει για την ιστορική εξέλιξη της ανθρωπότητας. 

Συνέντευξη του έδωσε ο Μάκης Σταύρου στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3, στη Θεσσαλονίκη και στο δημοσιογράφο Γιάννη Γκρίμπα, σχετικά με την αυτοδιαχείριση και την άμεση δημοκρατία και την έμπρακτη εφαρμογή τους στο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ



Όπως τόνισε στην ανοιχτή συνέλευση που έγινε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρός της, ιστορικός Μάκης Σταύρου “στα σεμινάρια ιστορίας που οργανώνουμε εθελοντικά εδώ και 4 χρόνια στην Αττική με ελεύθερη συμμετοχή των πολιτών προσεγγίζουμε την ιστορική εξέλιξη της ανθρωπότητας αποδεικνύοντας ότι οι αγώνες των λαών που οδηγούν στην πρόοδο των κοινωνιών, ουσιαστικά στοχεύουν στο να ελέγξουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την παραγωγή των προϊόντων και κατ’ επέκταση την οικονομία. Με βάση αυτούς τους αγώνες υποστηρίζουμε ότι για να υπάρξει παγκόσμια ευημερία και ειρήνη θα πρέπει αυτοί που παράγουν αυτοί και να αποφασίζουν. 

Αυτοί δηλαδή που παράγουν τον υλικό, κοινωνικό και πνευματικό πλούτο να παίρνουν τις αποφάσεις για όλα τα ζητήματα. Οι οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις, οι πόλεμοι, η στέρηση δικαιωμάτων και η εξαθλίωση των λαών στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα του ότι άλλοι παράγουν τον πλούτο και άλλοι αποφασίζουν για τη διαχείρισή του. Για να ξεπερασθεί η αντίφαση αυτή οι εργαζόμενοι σε πολλές χώρες του πλανήτη (Αργεντινή, Χιλή, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία κ.α) έχουν ξεκινήσει αγωνιστικά την κατάληψη και τη λειτουργία εργοστασίων, αλλά και αγροτικών μονάδων και τομέων υπηρεσιών μέσα από αυτοδιαχείριση και άμεση δημοκρατία. Για τη χώρα μας το πρώτο εγχείρημα είναι η ΒΙΟ.ΜΕ. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία να το στηρίξουμε για να πετύχει, γιατί ανοίγει πραγματικά νέους δρόμους όχι μόνο για τους υπόλοιπους εργάτες, αλλά για όλα τα κοινωνικά στρώματα.”

Θα κλείσουμε την αναφορά μας στα τρία χρόνια λειτουργίας της ΒΙΟ.ΜΕ με την εκτίμηση των ίδιων των εργαζόμενων στο εργοστάσιο “Μέσα σε αυτούς τους δίσεκτους καιρούς που ζούμε για την κοινωνία μας, για τους εκατομμύρια καταπιεσμένους, εργαζομένους και ανέργους, και για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που καταστρέφονται από την ακόρεστη δίψα για κέρδη, για όλους αυτούς ο αγώνας των εργαζομένων στη ΒΙΟ.ΜΕ. στέκει ένα φωτεινό παράδειγμα αγώνα και αξιοπρέπειας. Η νίκη τους θα είναι και νίκη όλων όσων αγωνίζονται σε πείσμα όλων αυτών που προπαγανδίζουν το ψέμα, τον φόβο και την υποταγή.”

Η γραμματεία της Εναλλακτικής Δράσης
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τρία χρόνια αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ - Τρία χρόνια άμεση Δημοκρατία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">