ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Βήματα προσέγγισης κυβέρνησης και αγροτών

Βήματα προσέγγισης σημειώνονται μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών για την έναρξη διαλόγου σχετικά με το ασφαλιστικό.

Υπόμνημα με τα αιτήματά τους κατέθεσαν περίπου 50 μπλόκα, ζητώντας συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ την Τρίτη κατέθεσαν τις προτάσεις τους και τα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου.

Αισθητές ωστόσο είναι οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των αγροτικών μπλόκων, τόσο στις διεκδικήσεις όσο και στον τρόπο που θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε η γενική συνέλευση του μπλόκου της Νίκαιας, με αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ, από τις 4 μέχρι τις 6 το απόγευμα της Τρίτης. Προηγούμενα όμως οι αγρότες πέρασαν από την θέση όπου βρίσκεται το μνημείο του αγρότη, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στον Μαρίνο Αντύπα και τον αγώνα των αγροτών και εν συνεχεία, προχώρησαν σε αποκλεισμό της διασταύρωσης. Την Τετάρτη, το πρωί ο προγραμματισμός προβλέπει παραστάσεις διαμαρτυρίας αγροτών σε Εφορείες των Θεσσαλικών πόλεων.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών και προχωρούν από την Τετάρτη σε πολύωρους πλήρεις αποκλεισμούς του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Η απόφαση ελήφθη στην συνέλευση των αγροτών που έγινε στις Μικροθήβες και αποφάσισαν τον πλήρη αποκλεισμό ακόμη και των παραδρόμων που εξυπηρετούσαν τις συγκοινωνίες, αφού ο κόμβος παραμένει κλειστός από την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών πήραν την απόφαση να κλείσουν από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης και μέχρι τις 6 το απόγευμα και τους δύο παραδρόμους της εθνικής οδού, αλλά και τον παλιό δρόμο Βόλου-Αλμυρού.

Κλειστά παραμένουν τα Τέμπη. Επ’αοριστον έχει κλείσει και η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης στα διόδια των Μαλγάρων.

Κλειστή ήταν μέχρι τις 9.30μμ της Τρίτης η εθνική οδός Λαμίας-Αθηνών στο 200ό χλμ, στο ύψος του κόμβου του Μπράλου, από αγρότες από τη Φθιώτιδα. Στην περιοχή συγκεντρώθηκαν αγρότες από τα μπλόκα της Αταλάντης, του Δομοκού, της Ανθήλης ενώ είχαν αποκλειστεί και οι παράδρομοι, με συνέπεια τη Ελλάδα να «κοπεί» στη μέση, καθώς δεν υπάρχει διέξοδος.

Ωστόσο, νωρίτερα, σε ένδειξη καλής θέλησης άνοιξαν για λίγη έναν βοηθητικό δρόμο για να περάσουν λεωφορεία και μεγάλα φορτηγά.

Λίγο μετά τις 9μμ της Τρίτης, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους οδηγούς των φορτηγών αυτοκινήτων και τους αγρότες, και οι τελευταίοι απέσυραν τα τρακτέρ στις 9.30 το βράδυ από το εθνικό δίκτυο, ανοίγοντας το δρόμο για να αποφευχθούν τα επεισόδια τα οποία απειλήθηκαν.

Ο κύριος όγκος της κυκλοφορίας των ΙΧ εξελίσσονταν μέσα από επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους, και κατευθύνονταν κυρίως προς την Άμφισσα, στη συνέχεια προς Δελφούς-Αράχωβα και συνεχίζουν για Αθήνα.
Σε ό,τι αφορά τα φορτηγά αυτοκίνητα ακινητοποιούνται από την τροχαία σε διάφορα σημεία είτε του εθνικού είτε του επαρχιακού δικτύου, ενώ οι αγρότες επιτρέπουν τη διέλευση των λεωφορείων, αλλά με με αρκετά μεγάλες καθυστερήσεις που ξεπερνούν τη μία ωρα.

Στη συνέλευσή τους, τα τέσσερα μπλόκα των αγροτών της Φθιώτιδας που βρίσκονται στον Μπράλο αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι παραμένει αποκλεισμένη και η παλιά εθνική οδός Λαμίας-Αθηνών στο ύψος της Αμφίκλειας, καθώς και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, στην περιοχή παλιός Λεβέντης.

Οι αγρότες του μπλόκου των Καστανιών αποφάσισαν να παραμείνουν στη γέφυρα Καστανιών που οδηγεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και να προχωρούν σε αποκλεισμούς απο τις 5 εως τις 9 για όλα τα οχήματα. Θα κάνουν αύριο συγκέντωση διαμαρτυρίας στην βόρεια Ορεστιάδα και την Πέμπτη στο εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας.

Οι αγρότες του μπλόκου στο τελωνείο των Κήπων σκληραίνουν περισσότερο την στάση τους, καθώς αποφασισαν 72ωρες αποκλεισμούς χωρις κανένα ανοιγμα.

Σε ότι αφορά στον κόμβο της Εγνατίας οδού στον Ίασμο θα κλείνει από τις 12-2 μ.μ. και από τις 7-9 το βράδυ.

Σε ότι αφορά το μπλόκο στη γέφυρα του ποταμού Νέστου στην παλαιά εθνική οδό Ξάνθης – Καβάλας το σημείο θα κλείσει από τις 12 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.

Επ” αόριστον έχουν κλείσει οι αγρότες την εθνική οδό Κορίνθου – Αθήνας, τόσο στην νέα όσο και στην παλαιά εθνική οδό, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το Καλαμάκι και να δημιουργούνται κατά διαστήματα μεγάλες ουρές αυτοκινήτων και ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Κορίνθου οι αγρότες έκλεισαν το δρόμο στα διόδια Νεστάνης από τις 6.00 το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα, ενώ και οι Λάκωνες αγρότες από τις 6.00 έως τις 7.00 το απόγευμα την γέφυρα του Ευρώτα στην είσοδο της Σπάρτης.

Στο μεταξύ, Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν σήμερα ένα σημείο ελέγχου στα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα, σε αντίποινα για την αθέτηση της υπόσχεσης που είχαν δώσει έλληνες απεργοί να αίρουν τον δικό τους αποκλεισμό για μερικές ώρες κάθε ημέρα.

Το πέρασμα Κούλατα είναι κλειστό για όλα τα οχήματα, προκαλώντας ουρά 12 χλμ. βαρέων οχημάτων. Τα υπόλοιπα σημεία ελέγχου στα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα θα κλείσουν την Τετάρτη. Οι Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών ζητούν από τους Έλληνες αγρότες να υποσχεθούν ότι δεν θα αποκλείσουν άλλο τα σύνορα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ – ΑΠΕ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Βήματα προσέγγισης κυβέρνησης και αγροτών Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">