ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Oι επόμενες κινήσεις των καναλαρχών

Οικουμενική κυβέρνηση μπορεί να μην υπάρξει άμεσα, όμως ενδέχεται να υπάρξουν ''οικουμενικά'' Εθνικά κανάλια.

Άλλωστε έχουμε και το προηγούμενο της DIGEA, το οποίο θεωρούμε ότι είναι σαφές, δεδομένου ότι μεταδώσαμε πριν από δεκαετίες ότι θα έρθει η ημέρα συνεργασίας των οικονομικών ελίτ, ενώ η πλειονότητα του Ελληνικού λαού θα κατακερματίζεται και θα διασπάτε καθημερινά για τα οφέλη των λίγων.

Μακάρι να μπορούσαμε να βρούμε μια φόρμουλα αντι-διάσπασης

Όσο μεγαλύτερη είναι η διάσπαση ενός λαού, μιας χώρας, μιας κοινότητας, ενός τόπου, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα κέρδη των οικονομικών ελίτ, και αυτό δεν αντιστρέφεται. Αν λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η νέα τάξη πραγμάτων, ''καθρεφτάκια'', ώστε να διασπάσει πλήρως το κοινωνικό σύνολο, με μαθηματική ακρίβεια όσο περνά ο χρόνος ο πλούτος θα συσσωρεύεται ολοένα και περισσότερο σε λιγότερους ανθρώπους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν παγκόσμια περίπου 500 οικονομικοί παράγοντες οι οποίοι διαθέτουν το πλούτο που δεν διαθέτει ο συνολικός πληθυσμός του πλανήτη μας. ( 7,35  δισεκατομμύρια πολιτών )

Το τελευταίο χρονικό διάστημα καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες πολλών δημοσιευμάτων, σε διαδικτυακά MME, σχετικά με τις επόμενες κινήσεις των καναλαρχών, όπως και τις ενέργειες ενδιαφέροντος από τη πλευρά νέων παικτών.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για τις τηλεοπτικές άδειες οι καναλάρχες ξεκίνησαν ένα γύρο διαβουλεύσεων και συζητήσεων τόσο με τους άμεσους συνεργάτες τους, αλλά κυρίως μεταξύ τους καθώς και με επιχειρηματίες για να λάβουν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόντα χρόνο, οι ιδιοκτήτες εθνικών τηλεοπτικών σταθμών, παράλληλα έχουν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς σειράς αντισυνταγματικών ραδιοφωνικών σταθμών ενημερωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, κ.α., και θα επιθυμούσαμε να ξεκαθαρίσει πλήρως το εθνικό τοπίο όσων αφορά την ραδιοτηλεόραση.

Προσωπικά πιστεύουμε ότι αποτελεί λάθος να υφίστανται στο Ν.Αττικής 40 ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, και πέντε δημόσιοι.

Η δημόσια ραδιοφωνία, αναλογικά, έπρεπε να διαθέτει το ένα τρίτο των συχνοτήτων και σταθμών, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι φορολογούμενοι πολίτες στο Ν.Αττικής, όπως και ολόκληρο το φάσμα ενημέρωσης, δεδομένου ό τι ακόμα και σήμερα υφίστανται πολλά κενά ενημέρωσης στη χώρα μας, τουλάχιστον για την δημοκρατία που οραματιστήκαμε εμείς.

Ενδεικτικά: Τα νότια προάστια Αττικής (Νοτιοανατολικά Προάστια) δεν διαθέτουν ραδιοτηλεοράσεις, ούτε καν τοπικού χαρακτήρα, και σαφώς ούτε δημοτικές επιχειρήσεις, άρα όσοι έχουν προσβάσεις στα υφιστάμενα ραδιοτηλεοπτικά έχουν παρουσία, οι υπόλοιποι πολίτες ( πλειονότητα ) είναι παντελώς ''ανύπαρκτοι''.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το καθεστώς των δημοτικών εκλογών στα νότια προάστια, με την παρουσίαση από τα εθνικά κανάλια ( υψηλής θέασης) υποψηφίων συγκεκριμένων κομμάτων, και την εξαφάνιση των πολιτικών αντιπάλων καναλαρχών και ιδιοκτητών ΜΜΕ.

Έχοντας τα δεδομένα του παρόντος, σε σχέση με το παρελθόν που τα νότια προάστια δεν είχαν τεράστια κατοίκηση, αναλογικά στα νότια πρέπει να υπάρξουν δημόσια ΜΜΕ, όσο και δημοτικές επιχειρήσεις, όπως και ιδιώτες, που ήδη υπάρχουν κάποιοι ( ελάχιστοι ) ιδιοκτήτες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, αποκλειστικά ως κάτοικοι στα νότια και τίποτα περισσότερο, (στη πλειονότητα ) δεδομένου ότι ο χαρακτήρας μεταδιδόμενων από τα ραδιόφωνα δεν έχει στο επίκεντρο τον τοπικό πολιτισμό στα νότια προάστια, και σαφώς επηρεαζόμαστε συνολικά.

Οι άδειες για τα εθνικά κανάλια είναι 4

Κομβικό ρόλο στο νέο τηλεοπτικό τοπίο παίζει η οικογένεια Βαρδινογιάννη η οποία είναι δεδομένο ότι θα παραμείνει ενεργή με ενημερωτικό κανάλι. Γνωρίζουμε ότι αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, τα μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη που ασχολούνται με τα ΜΜΕ του ομίλου είχαν πολύωρη συνεργασία με τους συνεργάτες τους στο Star, αλλά και τους μετόχους του MEGA.

Θα κατέβει και η Nova στον τηλεοπτικό διαγωνισμό, διεκδικώντας μία από τις άδειες. Η προκήρυξη, με τους όρους που θα περιέχει (χρήματα, προσωπικό), θα προσδιορίσει και την τελική απόφαση για το είδος της άδειας που θα διεκδικήσει.

Ήδη η Forthnet Media έχει μία άδεια δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης, διάρκειας 15 ετών, έως το 2029, έναντι 2.176.375 ευρώ, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο.

Αν αποκτήσει και άδεια ελεύθερης τηλεόρασης, θα έχει ένα ακόμη σοβαρό περιουσιακό στοιχείο, διάρκειας 10 χρόνων, έως το 2026.

Η πιο πολύπλοκη περίπτωση είναι αυτή του Mega, όπου η πολυπρόσωπη ιδιοκτησία του καναλιού σημαίνει πως το μέλλον του, τουλάχιστον με τον σημερινό του χαρακτήρα, είναι αβέβαιο. Είναι βέβαια σαφές πως η κυβέρνηση έχει πλέον καλές σχέσεις με τον άλλοτε μισητό όμιλο Μπόμπολα, ωστόσο «κόκκινο πανί» αποτελεί ο Σταύρος Ψυχάρης, τον οποίο θα ήθελαν να αφήσουν εκτός τηλεοπτικού πεδίου τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο Φώτης Μπόμπολας.

Το Mega εξαιτίας της πολύ κακής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται όσο και της αδυναμίας των μετόχων του να συμφωνήσουν σχεδόν σε οτιδήποτε τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα οι δύο μεγαλομέτοχοι του καναλιού αντιμετωπίζουν την ίδια ώρα και σειρά μεγάλων προβλημάτων στις άλλες μηντιακές τους επιχειρήσεις γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εξίσωση.

Όσο για τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, φαίνεται πως σχεδιάζει επέκταση της συνεργασίας του με τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Αττικές Εκδόσεις), την ώρα που ο όμιλος Μπόμπολα «φλερτάρει» με τον Δημήτρη Μάρη, που δραστηριοποιείται στο Διαδίκτυο, και οι συνεργασίες αυτές είναι πιθανό να επεκταθούν και στη μικρή οθόνη.

Η τελική απόφαση της οικογένειας, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι να διατηρήσουν την τηλεοπτική τους παρουσία μέσω του Star το οποίο θα αναβαθμίσουν στο ενημερωτικό του τομέα.

Πιο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση στον ΑΝΤ1, όπου ο Μίνως Κυριακού έχει ήδη πάρει τα μέτρα του, περιορίζοντας το λειτουργικό κόστος, και δεν αναμένεται να έχει πρόβλημα να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Ερωτηματικό ο ΑΝΤ1 που με βάση το σχεδιασμό του τα τελευταία χρόνια και τη συρρίκνωση ως εκεί που δεν πάει του ενημερωτικού τομέα μοιάζει πιθανό να ζητήσει θεματική άδεια που ειναι και πιο φτηνό σπορ… Επίσης θα πρέπει ο ΑΝΤ1 να αποφασίσει τι θα κάνει και με το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV.

Ο ΣΚΑΪ φαίνεται πως θα είναι παρών στο νέο τηλεοπτικό σκηνικό, με τον Γιάννη Αλαφούζο να εμφανίζεται έτοιμος να πληρώσει όσο-όσο για να διατηρήσει την τηλεοπτική άδεια του καναλιού.

O ΣΚΑΙ από την πλευρά του δεν αντιμετωπίζει τόσο πιεστικά οικονομικά προβλήματα όσο το MEGA όμως είναι δεδομένο ότι η οικογένεια Αλαφούζου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να μπει στο παιχνίδι όπως το έχει στήσει η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι μπορεί η οικογένεια Αλαφούζου να σηκώσει το βάρος ενός ενημερωτικού σταθμού με τόσα εκ. ευρώ για εκκίνηση και με τόσο μόνιμο προσωπικό, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι μπορεί να ενδιαφερθεί η οικογένεια για θεματικό κανάλι το οποίο και δεν χρειάζεται αλλά και δεν έχει το know how να στήσει και να τρέξει.

Οι πρόσφατες προσπάθειες του Γιάννη Αλαφούζου για να βρει συμπαίκτες όπως η τελευταία που ακούγεται ότι έγινε με την οικογένεια Λάτση κινούνται σαφώς προς αυτό που περιγράφουμε. Οτι θα ήθελε η οικογένεια Αλαφούζου να κρατήσει τον ΣΚΑΙ ως έχει, αλλά μόνη της δεν μπορεί να το κάνει.

Εδώ και αρκετό καιρό σάς έχουμε γράψει ότι ο Γιάννης Αλαφούζος έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την κ. Μαριάννα Λάτση. Κάποια στιγμή, διακινήθηκε η πληροφορία που ήθελε την τελευταία να είχε γεύμα στις εγκαταστάσεις των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων του πρώτου στο Νέο Φάληρο. Εσχάτως, τα σενάρια έχουν αναζωπυρωθεί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν κάνει μια πρώτη κουβέντα, εξετάζοντας το ενδεχόμενο της συνεργασίας στον ευρύτερο χώρο των media.

Ως γνωστόν, η κυρία Λάτση τα τελευταία χρόνια έχει αποφασίσει μέσω τρίτων προσώπων να επενδύσει στον χώρο του Διαδικτύου. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα που «τρέχει» την ελληνική έκδοση της «Huffington Post». Κατά καιρούς έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να εμπλακεί και στην τηλεόραση, χωρίς ωστόσο οι σχετικές συζητήσεις να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, είχε ακουστεί ότι η κ. Λάτση συζητούσε με τον ισχυρό άνδρα του Alpha, Δημήτρη Κοντομηνά, την πιθανότητα να αποκτήσει μετοχική πρόσβαση στο κανάλι της Κάντζας.

Οι κουβέντες του παρελθόντος φαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει εκ νέου, με τον Γιάννη Αλαφούζο να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τη θυγατέρα του Γιάννη Λάτση. Η καλή σχέση των δύο πλευρών πιστοποιείται και από το γεγονός της υπερπροβολής της οποίας τυγχάνουν οι επιχειρήσεις του Ομίλου Λάτση από τον Ομιλο Αλαφούζου.

Όσο για τον Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά, η υψηλή του τηλεθέαση και το γεγονός ότι είναι «καθαρός» από χρέη τον καθιστούν ισχυρό «παίκτη».
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς φαίνεται αποφασισμένος παρά τις δικαστικές του περιπέτειες να παραμείνει τηλεοπτικά ενεργός με τον Alpha και μάλιστα με ενημερωτική άδεια. Βέβαια με βάση το παρελθόν του αν βρεθεί κάποια καλή πρόταση για εξαγορά του σταθμού ή για συνεργασία με ξένο ενδιαφερόμενο είναι πιθανό να αποφασίσει να προχωρήσει έτσι.

Όμως υπάρχουν και νέα πρόσωπα που θέλουν να μπουν δυναμικά στο τηλεοπτικό πεδίο. Ίσως ο πιο φιλόδοξος όλων να είναι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, που φέρεται να είναι διατεθειμένος να δώσει ως και 50 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τη δική του τηλεοπτική συχνότητα, αψηφώντας το ρίσκο μίας τέτοιας επένδυσης στην Ελλάδα της κρίσης.

Αντίθετα, απρόθυμη να επενδύσει σε τηλεοπτικούς σταθμούς εμφανίζεται η Μαριάννα Λάτση, την οποία προσέγγισαν διάφορες πλευρές για να βάλει χρήματα, όμως η ίδια δεν δέχθηκε, ενώ ούτε και η Γιάννα Αγγελοπούλου (που έχει και το άσχημο προηγούμενο με τον Ελεύθερο Τύπο και τον ραδιοφωνικό σταθμό City) φαίνεται διατεθειμένη τουλάχιστον μέχρι στιγμής να εμπλακεί με την τηλεόραση.

Το βέβαιο είναι πως με τέσσερις μόνο άδειες, που θα μοιράζονται μία διαφημιστική «πίτα» 200 εκατομμυρίων ευρώ (δηλαδή 50 εκατ. ευρώ για κάθε κανάλι), ευνοούνται οι συνεργασίες μεταξύ μεγάλων ομίλων, και δεν θα πρέπει να αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο

Τέλος για τους καναλάρχες Βρυώνη και Κουρή η λογική λέει ότι θα αναζητήσουν άδεια τοπικής εμβέλειας, όπως το Blue Sky και το SBC.

Υποσημείωση: Ξεχάσατε τον κ.Καρατζαφέρη και το κομματικό κανάλι, το οποίο έχει ασαφή χαρακτήρα ταυτοποίησης. Είναι εθνικό, η τοπικού χαρακτήρα;
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Oι επόμενες κινήσεις των καναλαρχών Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">