ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου

Κρίσιμη συνάντηση είχε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός με εκπροσώπους αγροτών στο Μαξίμου. Τα μέτρα που παρουσίασε η Κυβέρνηση αφορούν το σύνολο των αγροτών, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα κυβερνητικά μέτρα. 

Για ουσιαστικό διάλογο έκαναν λόγο εκπρόσωποι των αγροτών. Ακολουθεί συνάντηση εκπροσώπων τους με τον πρόεδρο της ΝΔ και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.


«Η κυβέρνηση επεδίωκε και επιδιώκει τον απευθείας διάλογο με τους αγρότες, η σημερινή συνάντηση είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των μπλόκων και των αγροτικών κινητοποιήσεων και έγινε μια ειλικρινής συζήτηση», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.


Όπως είπε η κα Γεροβασίλη, η κυβέρνηση κατέστησε σαφή τη δέσμευσή της να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, «ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες».


Τα μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς».


Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την απόφασή της να στηρίξει με κάθε διαθέσιμο μέσον τον αγροτικό τομέα, στον οποίο αποδίδει καθοριστική σημασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.


Υποδεχόμενος τους αγρότες, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση ακούει τις προτάσεις τους, «οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου και τις δημοσιονομικές συνθήκες».Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα της κυβέρνησης:

Για το ασφαλιστικό:
 1. Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.
 2. Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.
 3. Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
 4. Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.
Για το φορολογικό:
 1. Φορολογική ελάφρυνση για τη μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.
 2. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από τη σημερινή, σημειώνει η κυβέρνηση.
Επίσης, η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής.
Τα μέτρα αυτά είναι:
 1. Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.
 2. Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.
 3. Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.
 4. Άμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.
 5. Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
 6. Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.
 7. Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.
 8. Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.
 9. Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες –πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.
 10. Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.
 11. Άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.
 12. Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.
 13. Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,
 14. Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
 15. Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.
 16. Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.
 17. Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.
 18. Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.
 19. Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

Ο Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, εκπρόσωπος των 39 μπλόκων που έστειλαν στις 10/2 επιστολή στο Μαξίμου με τις προτάσεις τους, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης πως είχαν ουσιαστικό διάλογο με τον Πρωθυπουργό, και είπε ότι «του παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας σε ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής – το ίδιο έκανε κι αυτός».


Ο κ. Παπαγιαννούλης πρόσθεσε ότι θα επιστρέψουν στα μπλόκα και θα συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις, ώστε να αποφασισθεί η πορεία του αγώνα τους. Ερωτηθείς εάν τους ικανοποίησαν οι προτάσεις της κυβέρνησης, παρέπεμψε στις συζητήσεις που θα γίνουν στις γενικές συνελεύσεις.

Εκπροσωπώντας τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, ο Αθανάσιος Τσιοτίνας δήλωσε από την πλευρά του πως «έγινε ένας διάλογος επί των προτάσεων μας με τον Πρωθυπουργό, πήραμε τις προτάσεις της κυβέρνησης, συζητήσαμε όλα τα θέματα που είχαμε δώσει εμείς, και μεταβαίνουμε στα μπλόκα μας για τις γενικές συνελεύσεις».

Στο ερώτημα εάν τους ικανοποιούν οι προτάσεις της κυβέρνησης, είπε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο κάθε συνάδελφός τους στα μπλόκα, ενώ για το εάν είναι πιο αισιόδοξοι ή πιο απαισιόδοξοι μετά τη συνάντηση, είπε ότι «πρέπει να τα ζυγιάσουμε όλα παρέα».


Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Blogger Comments
 • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb