ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Χωρίς συμφωνία έφυγαν οι Θεσμοί

Ολοκληρώθηκε περίπου στις 05:30 τα ξημερώματα η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα, με την επισφράγιση του πλήρους αδιεξόδου στα εργασιακά.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, που συμμετείχε στην διαπραγμάτευση, «δεν θα υπάρξουν άλλες συζητήσεις στην Αθήνα αλλά μια τηλεδιάσκεψη πριν το Euroworking Group της 28ης Νοεμβρίου». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «ο στόχος για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζει αλλά πρέπει μετά να διαπιστωθεί η εφαρμογή των όσων θα έχουν συμφωνηθεί, ενδεχομένως έως τον Ιανουάριο».

Όπως σημείωσε: «Μεγάλη απόσταση διαπιστώνεται για τα εργασιακά, αλλά και για το δημοσιονομικό κενό του 2018 όπου όμως η διαφορά έχει περιοριστεί αισθητά κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ και θα συνεκτιμηθούν σε τεχνικό επίπεδο τεχνικά θέματα όπως οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας, η εξοικονόμηση από το claw back την οποία οι θεσμοί αμφισβητούν κλπ.».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό «έκλεισαν σχεδόν όλα», αλλά παραμένουν οι τρεις μεγάλες εκκρεμότητες που είχαν διαπιστωθεί μέχρι και την τελική συνάντηση για το θέμα αυτό κυβέρνησης και θεσμών.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα διανείμει το κομμάτι εκείνο της υπέρβασης του πλεονάσματος, το οποίο θεωρείται απολύτως ασφαλές, αφού έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα ενδεχόμενα ρίσκα τα οποία ενδεχομένως θα το επηρεάσουν.

''Το ότι έχουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ υπέρβαση πλεονάσματος δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέρισμα, μπορεί τελικά να δώσουμε ένα αισθητά μικρότερο κομμάτι, όσο είναι ασφαλές'' ανέφερε. 

Στο κείμενο που συντάχθηκε από τους θεσμούς, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα της διετίας 2019-2020 «γιατί οι απεσταλμένοι των θεσμών στην Αθήνα δεν είχαν εξουσιοδότηση» να συζητήσουν οποιαδήποτε τροποποίηση των συμφωνημένων στόχων. Επισήμανε, πάντως, ότι ο στόχος για 3,5% για το 2018 παραμένει αμετάβλητος επειδή «είναι γραμμένο στην πέτρα και δεν αλλάζει».

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, μεγαλύτερη σύγκλιση παρατηρήθηκε στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, αλλά και στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι επικεφαλής των κλιμακίων δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν κάτι διαφορετικό από τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά. Οι στόχοι της διετίας 2019-2020 για τα πρωτογενή θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στο χρέος («αποτελεί την άλλη μεριά του χρέους» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά).

Σημειώνεται ότι έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα της διαδικασίας κοινής είσπραξης φόρων και εισφορών, το οποίο θα επανακαθοριστεί αργότερα με βάση οδικό χάρτη που θα πρέπει να αποφασιστεί έως τον Μάρτιο 2017 μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως και στην εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.

Με στοιχεία από τα δημόσια και ιδιωτικά media

Σημείωση: Ποιο είναι το κομμάτι του πλεονάσματος το οποίο θα διανεμηθεί, και σε ποιους; Στα εργασιακά η πρόοδος στις διαβουλεύσεις είναι μηδενική, άρα δεν διαμορφώνονται όροι εφησυχασμού της κοινωνίας, και μολονότι ότι έχουμε και αυξημένη ανεργία χωρίς παρεχόμενες λύσεις οι αλυσιδωτές αντιδράσεις είναι αναμενόμενες.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Χωρίς συμφωνία έφυγαν οι Θεσμοί Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">