ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τέρενς Κουίκ: Αν σβήσουν τα Ελληνικά χάσαμε την ομογένεια

«ΑΝ ΣΒΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ, ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ»

«Θα ξεκινήσω την ομιλία μου με μία εξομολόγηση. Όταν πριν από 24 ώρες έφευγα από το σπίτι μου για να έλθω εδώ στην Τάμπα, στο Τάρπον Σπριγκς, ήξερα ότι θα ερχόμουν σε μία πόλη που είναι η κόρη της Καλύμνου. Πίστευα, ότι ερχόμουν σε ομογενείς που κρατούν την γλώσσα της πατρίδας. Αλλά με αιφνιδιάσατε. Με μπερδέψατε. Στενοχωρήθηκα.

Είμαι ο προτελευταίος ομιλητής σε αυτή την εκδήλωση και ΟΛΟΙ οι προηγούμενοι, ΟΛΟΙ ομογενείς με τους οποίους πριν καθίσουμε στα τραπέζια, τα λέγαμε στη γλώσσα μας, μίλησαν όχι Ελληνικά, αλλά αγγλικά. Δηλαδή στη σημερινή εκδήλωση άκουγα τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να βάζουν στην άκρη τη γλώσσα της πατρίδας μας.

Προσωπικά θα μου επιτρέψετε να σας πω τα πράγματα όπως τα αισθάνομαι. Η ελληνική γλώσσα είναι ένα ισχυρότατο σημείο αναφοράς που πρέπει να χαρακτηρίζει τον Ελληνισμό της Διασποράς. Όπως και η Ορθοδοξία.

Εδώ στις ΗΠΑ έχουμε φτάσει πλέον στην τέταρτη και πέμπτη γενιά, με τα  ελληνικά να φθίνουν. Εσείς, οι γονείς τους, οι παππούδες και οι γιαγιάδες αν δεν στηρίξετε, ακόμα και στις ομογενειακές συγκεντρώσεις την ελληνική γλώσσα, τότε τα ελληνικά έσβησαν. Κι αν σβήσουν τα ελληνικά, τότε χάσαμε και την ομογένεια. Έτσι, λοιπόν, παρά το ότι όλοι οι προηγούμενοι Έλληνες μίλησαν αγγλικά, εγώ θα επιλέξω τα Ελληνικά που είναι και η μητέρα όλων των γλωσσών».

Με αυτό τον μη προσχεδιασμένο πρόλογο, ξεκίνησε την ομιλία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, στην πρώτη επίσημη ομογενειακή εκδήλωση στην οποία παρέστη, φθάνοντας λίγη ώρα πριν στη Τάμπα Φλόριδα, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά από πρόσκληση του ομογενειακού Γερουσιαστή Γκας Μπιλιράκη, για τον αγιασμό των Υδάτων στο Τάρπον Σπριγκς, που πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κκ Δημήτριος.

Όπως εξήγησε αργότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ομογενειακών τοπικών ΜΜΕ, η διατήρηση και η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας σε κάθε κοιτίδα της Διασποράς, σε κάθε ήπειρο, είναι πολύ ψηλά στην υπουργική του ατζέντα. Υπενθύμισε μάλιστα, ότι μέσα στις επόμενες μέρες έρχεται ρυθμιστική τροπολογία στη Βουλή που θα δίνει τη δυνατότητα στην έκδοση ΚΥΑ για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου, ημέρας μνήμης του Διονυσίου Σολωμού, ως Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

«Δικαιολογημένα η Ομογένεια ζητάει τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας για την εκμάθηση ή διατήρηση των ελληνικών. Το κάνουμε όσο μπορούμε καλύτερα με αποσπάσεις καθηγητών, παρά την οικονομική μας κρίση. Εδώ στη Φλόριδα, για παράδειγμα, στα «τσάρτερς» Σχολεία, έχουμε πολύ ικανοποιητικό αριθμό δασκάλων. Ε, ας μας βοηθήσουν και οι ομογενείς με τη δική τους γλωσσική συνεισφορά», κατέληξε.

Ο ΥΦΥΠΕΞ επισκέφθηκε και τα δύο «τσάρτερς» Σχολεία, που χρηματοδοτούνται από το Αμερικανικό Δημόσιο, είναι δωρεάν για τους μαθητές, υπόκεινται στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά διδάσκουν τα ελληνικά δύο ώρες την ημέρα, η μία σε θεωρητικά μαθήματα και η άλλη στα μαθηματικά. Ο Καλύμνιος Δήμαρχος του Τάρπον Σπρίγκς Κρις Αλαχούζος πρόσφερε στον Υφυπουργό το χρυσό κλειδί της πόλης, ενώ πολύ θερμή ήταν η συνάντηση και με τον έτερο Έλληνα Δήμαρχο της περιοχής, του Κλίαργουότερ, Γιώργο Κρητικό.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η δίωρη συνάντησή του με εκπροσώπους της Ομογένειας, όπου ο Τέρενς Κουικ ανέλυσε τη κυβερνητική πολιτική για την Ομογένεια και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις για θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Παρέστη επίσης σε επίσημο δείπνο των ΑΧΕΠΑ και στη θεία λειτουργία ημέρα εορτής του Αγίου Ιωάννη, στον ομόνιμο μητροπολιτικό ναό του Κλίαργουότερ.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών Σάββατο απόγευμα - βράδυ στη Βοστόνη, η προγραμματισμένη πτήση Τάμπα - Βοστόνη του Υφυπουργού ακυρώθηκε. Έφυγε τελικά ξημερώματα Κυριακής. Στη Βοστόνη θα παραμείνει Κυριακή, τελικά για πέντε ώρες για τις προγραμματισμένες συναντήσεις του, οι οποίες θα γίνουν κανονικά σε ξενοδοχείο δίπλα στο Αεροδρόμιο, αντί για το Γενικό Προξενείο στο κέντρο της πόλης, ώστε το απόγευμα να αναχωρήσει για την 24ωρη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη.




Σημείωση του ''Γ'': Αν σβήσουν τα Ελληνικά χάσαμε την ομογένεια δήλωσε ο υφυπουργός Τέρενς Κουικ, και εμείς επισημαίνουμε ότι στο τόπο μας ''χάσαμε και τα αυγά και τα καλάθια'', διότι οι νοοτροπίες είναι επιεικώς απαράδεκτες.

Είμαστε οι μοναδικοί πριν από δεκαετίες τοπικά, οι οποίοι ανιδιοτελώς σηκώσαμε το βάρος να επισημαίνουμε τι χρειάζεται στο τόπο μας, και μέχρι σήμερα έχουμε μια σειρά από συντεχνίες, οι οποίες λειτουργούν στη βάση ''δούναι και λαβείν'' εξαφανίζοντας έστω και τα ίχνη του ελληνικού πολιτισμού. 

Η γλώσσα στη δική μας χώρα είναι δεδομένη, διότι κακήν κακώς την ομιλούν όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες, το θέμα κυρίως όμως είναι η φθίνουσα πορεία του τοπικού πολιτισμού, ο οποίος έχει γίνει βορά στα συμφέροντα όσων βρέθηκαν διαχειριστές των χρημάτων του κοινωνικού συνόλου, και μερικών κομμάτων και ημέτερων.

Η κλίκα που έχει διαμορφωθεί τοπικά, δεν έχει προηγούμενο, και κινείτε στη βάση εδραίωσης αποκλειστικά ιδιοτελών συμφερόντων.

''Εδώ στα νότια προάστια Αττικής έχουμε φτάσει πλέον στην τέταρτη και πέμπτη γενιά, με τον τοπικό πολιτισμό και κοινωνική συνοχή σε απόλυτη φθίνουσα πορεία. Εσείς, οι γονείς σας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, αν δεν στηρίξετε, ακόμα τον πραγματικό τοπικό πολιτισμό, τότε ο τόπος μας έσβησε.''

Εμείς αυτά αναφέραμε πριν από δεκαετίες, από τον επανειλημμένα κατασχεμένο ΓΛΥΦΑΔΑ FM, δεν έγιναν αρεστά από συγκεκριμένα κέντρα, στράφηκαν εναντίον μας με σειρά διώξεων και κατασχέσεων , σε εποχές που τοπικά δεν υπήρχε ούτε διαδίκτυο, ούτε ιστοσελίδες, ούτε αρκετά τοπικά ΜΜΕ, και ετεροχρονισμένα πάνω από το πτώμα του Τοπικού μας Πολιτισμού χορεύουν οι συντεχνίες πάσης φύσεως, και από κοινού αποκομίζουν όσα μπορεί ο κάθε ένας από το κουφάρι της Τοπικής Δημοκρατίας και Πολιτισμού.

Ο τόπος μας ''έσβησε'', ενώ ορισμένα απαράδεκτα άτομα, και οι συντεχνίες τους, συνεχίζουν να εξαφανίζουν ακόμα και τα εναπομείναντα ίχνη τοπικού πολιτισμού, διότι όσα αναφέρουν, γράφουν και αναπαράγουν, έχουν προηγηθεί από άλλα άτομα, κατοίκους Γλυφάδας, πριν από όσους αναφέρουν οι ίδιοι.

Και ο αριστερός θείος μου, Π.Σιμόπουλος, ο οποίος διατέλεσε δημαρχεύων στο παλαιό δημαρχείο Γλυφάδας, είχε την δεκαετία του 50 μια ''τρύπα'' στο κέντρο της Γλυφάδας, από την οποία πέρασαν σημαντικές προσωπικότητες.

Και ο υποφαινόμενος εργάζονταν σε μια άλλη κεντρική ''τρύπα'' της Γλυφάδας, από την οποία παρέλασαν χιλιάδες προσωπικότητες, απ' όλους τους χώρους, το θέμα είναι σήμερα ποια είναι η ενδογενής δομή των Νοτίων προαστίων για μαζικότητα και αμεσότητα, καθώς και για το πλαίσιο που απαιτείται στο τόπο μας για όλους τους κατοίκους, και για όσους επισκέπτονται το τόπο μας, ώστε να λογίζονται τα Νότια προάστια και η Γλυφάδα ως πολιτισμένος τόπος.

Ως κάτοικοι Νοτίων προαστίων, και Γλυφάδας, τι έχετε να πείτε για τον Μεσαιωνικό μας τοπικό Πολιτισμό, χωρίς Ραδιοτηλεοράσεις, ενώ πρωτοστατήσαμε στο χώρο ;  Θα μας δείξετε τα sosial media σας, η μήπως τις ιστοσελίδες σας ; Αυτά δηλώνουν ευθέως κατακερματισμό και πόλωση. Ο ενδογενής τοπικός πολιτισμός όλων των κατοίκων, και των επισκεπτών μας, που ευρίσκεται ; 

Τέλος, Τέρενς, να έχεις υπόψιν σου, ότι στη σημερινή εποχή υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας το οποίο δεν αναγνωρίζει ούτε τα πρότυπα, ούτε όσους προηγήθηκαν αυτών, ούτε επιθυμεί να υπάρξει ένα ενδεδειγμένο πλαίσιο για όλους, ώστε να διασφαλίζονται υποτυπωδώς τα θεμέλιά μας. 

Καλέσαμε επανειλημμένα τον τέως δήμαρχο Γλυφάδας Σ.Σφακιανάκη, να θέσει υπόψιν του συνόλου των υπολοίπων αιρετών, δεδομένου ότι είναι εκλεγμένος αιρετός και συνεργάτης του σημερινού Δημάρχου κ. Παπανικολάου, τις προτάσεις και αιτήσεις μας που κατατέθηκαν στο δήμο επί δημαρχίας του το 2004, και δόθηκαν σε αυτόν έπειτα από δεκαετίες δημόσιας έκθεσης των προτάσεων μας, και αρνείται.

Το ανάλογο πράττουν οι παρανομούντες κομματικοί δήμαρχοι Κόκκορης - Παπανικολάου τα τελευταία έξι χρόνια. Εμείς στις προτάσεις και αιτήσεις μας είμαστε σαφείς: Το παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας κέντρο πολιτισμού και ΜΜΕ, με μια άμεση και μαζική τοπική δομή ραδιοτηλεοράσεως, για όλους τους κατοίκους και για τους επισκέπτες μας. 

Γι' αυτούς, μάλλον είναι ορθότερο παράνομα κάθε τέσσερα χρόνια να παρέχουν τα χρήματα των συμπολιτών μας σε ημέτερους της επιλογής τους, και να στερούμαστε αμεσότητας - μαζικότητας, το οποίο για εμάς δηλώνει ευτελή τοπικό πολιτισμό, διότι επί αρκετά χρόνια στον ''ΓΛΥΦΑΔΑ FM'' διδάσκαμε δημοκρατία, και συνδιαμόρφωση απ' όλους τους κατοίκους.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τέρενς Κουίκ: Αν σβήσουν τα Ελληνικά χάσαμε την ομογένεια Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">