ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η Εορτή του Αγίου Φανουρίου του νεοφανούς, στην Τερψιθέα Γλυφάδας

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η εορτή του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του νεοφανούς, στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου την περιοχή της Τερψιθέας Γλυφάδας, όπου πλήθος πιστών προσήλθε ευλαβικά στην εορτή για να τιμήσει την σεπτή μνήμη του Αγίου.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 26 Αυγούστου 2017, στις 8.00 μ.μ., τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β. κ. Παύλου και με τη συμμετοχή των Κληρικών του Ιερού Ναού και του Αρχιδιακόνου.

Στο τέλος του Εσπερινού και μετά την Αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τις φανουρόπιτες που οι πιστοί προσέφεραν προς τιμήν του Αγίου για ευλογία και αγιασμό των ιδίων και των οικείων τους και εν συνεχεία αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Φανουρίου, αλλά και στη σπουδαιότητα και αξία των Αγίων Μαρτύρων στη ζωή της Εκκλησίας.

Ο άγιος Φανούριος παράμενε άγνωστος για πολλούς αιώνες. 
Έγινε γνωστός από την τυχαία εύρεση της εικόνας του τον 14ο αιώνα μ.Χ. στη Ρόδο, όταν έσκαβαν παλιά σπίτια στο νότιο μέρος του παλιού τείχους. Εκεί βρέθηκε αρχαίος ναός με πολλές κατεστραμμένες εικόνες και μεταξύ αυτών και η καλά διατηρημένη εικόνα επί της οποίας ο τότε μητροπολίτης Ρόδου Νείλος ο Β’ ο Διασπωρινός (1355 – 1369 μ.Χ.) διάβασε το όνομα του Αγίου «ὁ ἅγιος Φανῶ».

Στην εικόνα, ο Άγιος παριστανόταν σαν νεαρός στρατιώτης, κρατώντας στο δεξιό του χέρι σταυρό, πάνω στον όποιο υπήρχε λαμπάδα αναμμένη, γύρω δε από την εικόνα τα 12 μαρτύρια του.

Σε αυτά ο Μάρτυς παρουσιαζόταν:

1) να στέκεται ανάμεσα σε στρατιώτες και να δικάζεται από τον ηγεμόνα
2) να πλήττεται απ’ αυτούς με πέτρες στο στόμα και την κεφαλή
3) να μαστιγώνεται πάλι απ’ αυτούς απλωμένος κατά γης
4) να κάθεται γυμνός και να ξέεται το σώμα του με σιδερένια νύχια
5) να είναι κλεισμένος στη φυλακή
6) να βασανίζεται μπροστά στο βήμα του ηγεμόνα
7) να καίεται στα μέλη του σώματος του με αναμμένες λαμπάδες
8) να είναι δεμένος σε μάγγανο και να βασανίζεται
9) να βρίσκεται ανάμεσα σε θηρία αβλαβής
10 να είναι ξαπλωμένος κατά γης και να πιέζεται το σώμα από ένα μεγάλο λίθο
11) να είναι μέσα σε ειδωλολατρικό ναό βαστάζοντας στις παλάμες του αναμμένα κάρβουνα και ο διάβολος να δραπετεύει στον αέρα με θρήνους
12) να στέκεται μέσα σε ένα καμίνι φωτιάς έχοντας υψωμένα τα χέρια σε σχήμα δεήσεως.

Το εορταστικό έθιμο της «Πίττας του Αγίου Φανουρίου», ή της «Φανουρόπιττας» γίνεται την παραμονή της εορτής του. Η πίτα αυτή είναι συνήθως μικρή και στρογγυλή σαν μικρός άρτος, μοιράζεται στους πιστούς και γίνεται άλλοτε για να φανερώσει κάποιο χαμένο αντικείμενο ή κάποια χαμένη υπόθεση ή ακόμα να φανερώσει την υγεία σε κάποιον ασθενή.

Σημείωση του ''Γ'': Ο μάρτυς όπως παρουσιάζεται έχει υποστεί πάρα πολλά, όμως και πολλοί ακόμα έχουν υποστεί ανάλογα περιστατικά, και ακόμα περισσότερα ανάμεσα στα θηρία...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η Εορτή του Αγίου Φανουρίου του νεοφανούς, στην Τερψιθέα Γλυφάδας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">