ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δήμος 3 Β: Διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο το οικιστικό και το φυσικό περιβάλλον

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου η τακτική μηνιαία ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. 

Στη Συνέλευση συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος 3 Β ( η αλλαγή χρήσεων γης στη Βούλα, η παραχώρηση των ελεύθερων ακτών σε επιχειρηματίες, η παράνομη “επένδυση” της πολυεθνικής  Jermyn Real Estate στη χερσόνησο της Βουλιαγμένης, η τουριστικοποίηση της Υδρούσας και οι σχεδιαζόμενες καταστροφικές επενδύσεις στο νησί Φλέβες)

Γενική εκτίμηση από τη συζήτηση που έγινε είναι ότι τόσο το οικιστικό όσο και το φυσικό περιβάλλον, όπως και τα ιστορικά μνημεία του Δήμου διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο εμπορευματοποίησης και τσιμεντοποίησης, στα πλαίσια της γενικότερης επίθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για εκποίηση του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού σε πολυεθνικές επιχειρήσεις αλλά και ντόπια οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. 

Η πολιτική αυτή έχει υιοθετηθεί πλήρως από τη σημερινή δημοτική αρχή με αποτέλεσμα ο δήμος μας με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου αλλά και άλλων θεσμών να κινδυνεύει να χάσει τον οικιστικό του χαρακτήρα και οι δημότες να χάσουν την ποιότητα ζωής που μέχρι τώρα είχαν. 

Συγκεκριμένα:

1) Αλλαγή χρήσεων γης: Με την απόφαση 384/2017 του δημοτικού συμβουλίου επιχειρείται η μετατροπή της Βούλας από περιοχή αποκλειστικής, σε περιοχή γενικής κατοικίας, αρχής γενομένης από τα οικοδομικά τετράγωνα 202 & 203, όπως και τα 205 & 206 . Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις περιοχές γενικής κατοικίας επιτρέπονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πλείστες όσες οχλούσες χρήσεις, που ρυπαίνουν το περιβάλλον και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. 

Ήδη στο Ο.Τ. 199, η λειτουργία καταστήματος εκτός του νόμιμου ωραρίου λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, έχει προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στους γειτνιάζοντες δημότες, με κυριότερο εκείνο της ηχητικής ρύπανσης 

2) Παραχώρηση των τριών ελεύθερων ακτών σε επιχειρηματίες : Με άλλη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιχειρείται η παραχώρηση των τριών ελεύθερων ακτών του δήμου (πρ. Κάμπινγ, Β’ πλαζ Βούλας και ελεύθερη ακτή Βάρκιζας) σε επιχειρηματίες για τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση με αποτέλεσμα αφενός να μην έχουν οι πολίτες ελεύθερη η πρόσβαση για κολύμπι και αφετέρου οι ακτές να μετατραπούν σε χώρους νυχτερινής διασκέδασης, με έντονη μουσική, πυροτεχνήματα και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες, καταστάσεις τις οποίες ήδη βιώνουμε από τις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τις εμπορευματοποιημένες ακτές του δήμου.

3) Χερσόνησος Βουλιαγμένης : Με απόφαση της Κυβέρνησης παραδίδεται παράνομα για κερδοσκοπική εκμετάλλευση στην εταιρεία Jermyn Real Estate (αραβικών και τουρκικών συμφερόντων)για να κατασκευασθούν 14 υπερπολυτελείς βίλες, ελικοδρόμιο, μαρίνα για τον ελλιμενισμό πολυτελών σκαφών, γήπεδα γκολφ και τένις, συνεδριακά κέντρα, εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά καταστήματα και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να καταστραφεί το δάσος της Βουλιαγμένης και τα ιστορικά μνημεία (ναός Απόλλωνα Ζωστήρα, ιερή κατοικία και δεξαμενή). Η παρανομία της απόφασης για τη συγκεκριμένη επένδυση αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κα Ξένη Δημητρίου, παρέπεμψε τη Δικογραφία για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, που περιείχε τη μηνυτήρια αναφορά της ΟΚΕ για το δασικό χαρακτήρα της περιοχής , στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

4) Νήσος Φλέβες : Με απόφαση της κυβέρνησης το νησί που έχει πλούσια βλάστηση, αποχαρακτηρίσθηκε από στρατιωτική ζώνη, προκειμένου να δοθεί σε ισοπεδωτική τουριστική εκμετάλλευση. Ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας δύο “επενδυτικές” προτάσεις μια από 1,5-2.5 δις. ευρώ από αραβικά κεφάλαια και μια 700 εκ. ευρώ από ελληνικό όμιλο.

5) Νήσος Υδρούσα : Οι φερόμενοι ως “ιδιοκτήτες”, εκμεταλλευόμενοι απόφαση του ΣτΕ για ξαπλώστρες και ομπρέλες, επιχειρούν να τουριστικοποιήσουν παράνομα το νησί που είναι χαρακτηρισμένο " χώρος φυσικού κάλλους " με μόνες επιτρεπόμενες χρήσεις τις " διαδρομές περιπάτου και ποδηλάτου ".

Επειδή λοιπόν διαβλέπουμε τους προαναφερόμενους κινδύνους αλλαγής του χαρακτήρα του δήμου μας, καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και υποβάθμισης των ιστορικών μνημείων είμαστε αποφασισμένοι/ες να αγωνισθούμε για την αποτροπή αυτών των κινδύνων. Οι πρώτες μας ενέργειες θα είναι :

α) Η σύνταξη κειμένου για συγκέντρωση υπογραφών διαμαρτυρίας.
β) Η αναλυτικότερη συζήτηση των προβλημάτων στην επόμενη μηνιαία ανοιχτή συνέλευση την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου.
γ) Η πραγματοποίηση ανοιχτής συγκέντρωσης με ομιλητές ειδικούς επιστήμονες (μηχανικούς, νομικούς, αρχαιολόγους κ.α) ώστε να ενημερώσουμε ευρύτερα τους πολίτες και να αποφασίσουμε περαιτέρω δράσεις.

Η γραμματεία της Ανοιχτής Συνέλευσης
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δήμος 3 Β: Διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο το οικιστικό και το φυσικό περιβάλλον Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">