ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Νίκος Παππάς: Προ των πυλών ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός

Εντός των προσεχών εβδομάδων θα έρθει στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΔΟ), γνωστοποίησε από το Ταλίν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. 

Ο υπουργός συμμετείχε στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών Διαστημικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), που πραγματοποιήθηκε στην εσθονική πρωτεύουσα.

Τη Σύνοδο απασχόλησε το μέλλον του προγράμματος «Κοπέρνικος» το οποίο στηρίζεται σε μια «οικογένεια» ευρωπαϊκών δορυφόρων και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες για μια σειρά ιδιαίτερα σημαντικών εφαρμογών που αφορούν -μεταξύ άλλων- στη γεωργία, στην υγεία, στο περιβάλλον, στην κλιματική αλλαγή, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην ασφάλεια, στις μεταφορές και στον περιφερειακό σχεδιασμό.

Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, ανέφερε τα εξής: «Το πρόγραμμα "Κοπέρνικος" αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας ευρωπαϊκών φορέων, εθνικών κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών. Η δημιουργία του "mirror site", της υποδομής του προγράμματος στην Αθήνα και η επιτυχής λειτουργία της είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα.

Εντός των προσεχών εβδομάδων, η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει στο Κοινοβούλιο την εθνική διαστημική νομοθεσία, στο πλαίσιο της οποίας θα προχωρήσει και η ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΔΟ). Ο ΕΔΟ θα επιτρέψει το συντονισμό των δυνάμεων -πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις και Δημόσιο- που ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις ευκαιρίες που προσφέρει τόσο ο "Κοπέρνικος" όσο και ο κλάδος του διαστήματος συνολικά, ιδιαίτερα στον τομέα της Γεωργίας Ακριβείας.

Σήμερα, στην Ελλάδα καλλιεργούνται 200.000 στρέμματα με την υποστήριξη υπηρεσιών της Γεωργίας Ακριβείας. Ήδη, δρομολογούμε τον τριπλασιασμό των εκτάσεων αυτών εντός του 2018. Η χρήση επίγειων σταθμών, drones και ψηφιακών εφαρμογών, σε συνδυασμό με τις δορυφορικές υπηρεσίες του "Κοπέρνικου", μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κόστους 45-50% για τον Έλληνα αγρότη, εντός της προσεχούς διετίας».

Σημειώνεται ότι τον Νίκο Παππά συνοδεύουν στο Ταλίν ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας και ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού, Γιώργος Χριστοφορίδης.

Υποσημείωση του ''Γ'': Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να μεριμνήσει για δημιουργία δημοκρατικού νόμου ώστε να μας παρασχεθούν οι ΑΔΕΙΕΣ λειτουργίας που μας αποστέρησε η ΝΔ το 1990-91, γιατί με όσα έχουν ισχύσει επί δεκαετίες στη χώρα μας, αισθανόμαστε ως ''εξωγήινοι'' !

Τονίζεται ότι από την δεκαετία του 80, και μετέπειτα του 90, είμαστε έντονα ενοχλημένοι με τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, και συγκεκριμένα του 'Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος είχε αποστερήσει τη χώρα μας από την διαστημική - τεχνολογική συμμετοχή, σε πλήρη αντιδιαστολή των υπολοίπων χωρών.

Έχουμε μια σειρά από πομπούς, με δορυφορική επικοινωνία, και πρέπει δια μέσω του υπουργείου να μας δοθεί η δυνατότητα να παρέχουμε στους συμπολίτες μας δωρεάν υπηρεσίες.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Νίκος Παππάς: Προ των πυλών ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb