ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γλυφάδα: Εκδήλωση - συζήτηση «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας»

«Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας»: Εκδήλωση - συζήτηση και σπάνιο φωτογραφικό υλικό θα παρουσιαστεί στο Δημαρχείο Γλυφάδας την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ.

Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με τον οικονομολόγο - διδάκτορα ιστορίας Μενέλαο Χαραλαμπίδη, με θέμα «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας».

Η εκδήλωση -στην οποία θα προβληθεί σπάνιο φωτογραφικό υλικό - θα γίνει την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 7.00μμ στο Δημαρχείο Γλυφάδας (Άλσους 15).



ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ

Όπως κάθε γενικό και πολιτικά στοχευμένο αφήγημα, έτσι και αυτά που αφορούν τα Δεκεμβριανά –του «δεύτερου γύρου της κομμουνιστικής ανταρσίας» για τη Δεξιά, ή του «ηρωικού Δεκέμβρη» για την Αριστερά– χαρακτηρίζονται από την επιλεκτική χρήση του παρελθόντος, τις «σιωπές» για τις δύσκολες πτυχές της μάχης ή ακόμη και τις στρεβλώσεις των γεγονότων. Πίσω απ’ όλα αυτά τα αφηγήματα κρύβονται οι πολιτικές ευθύνες των πλευρών που ενεπλάκησαν στη μάχη.

Στην κρίσιμη περίοδο του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ευρώπη συνταράχθηκε από την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δυνάμεων που συγκρότησαν την Αντίσταση και διεκδικούσαν κεντρική θέση στις μεταπολεμικές πολιτικές εξελίξεις και των εξόριστων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που επιδίωκαν την επάνοδό τους στην εξουσία. 

Η Ελλάδα υπήρξε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου η ένταση αυτής της αντιπαράθεσης οδήγησε σε ένοπλη σύγκρουση τις μέχρι τότε συμμαχικές δυνάμεις του ΕΑΜ και των Βρετανών, πριν ακόμη από τη λήξη του πολέμου. 

Τον Δεκέμβριο του 1944, ενάμιση μόλις μήνα μετά την πανηγυρική απελευθέρωση της πρωτεύουσας, ξέσπασε «η Μάχη της Αθήνας», η σφοδρότερη στρατιωτική αναμέτρηση που έγινε ποτέ στην πρωτεύουσα.

Εβδομήντα χρόνια μετά, πολλά ερωτήματα γύρω από τα «Δεκεμβριανά» παραμένουν αναπάντητα. Ο κεντρικός τους ρόλος στις πολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν στον Εμφύλιο και στο διχαστικό κοινωνικοπολιτικό καθεστώς των επόμενων δεκαετιών συγκρότησε ιδεολογικά φορτισμένες ερμηνείες. 

Όπως κάθε γενικό και πολιτικά στοχευμένο αφήγημα, ο «ηρωικός Δεκέμβρης» της Αριστεράς και ο «δεύτερος γύρος της κομμουνιστικής ανταρσίας» της Δεξιάς χαρακτηρίζονται από την επιλεκτική χρήση του παρελθόντος, την αποσιώπηση ή διαστρέβλωση των γεγονότων και τη συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών.

Το βιβλίο αυτό, η πρώτη επιστημονική μελέτη που επικεντρώνεται στα ίδια τα γεγονότα στηριγμένη σε αδημοσίευτες κυρίως πηγές, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα: Ποιες ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στο ξέσπασμα των μαχών και σε ποιο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο εκδηλώθηκαν; 

Πώς εξελίχθηκαν, μέρα με τη μέρα, οι συγκρούσεις που μετέτρεψαν την πόλη σε πεδίο μάχης (από τις μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Γουδί, στου Μακρυγιάννη, στους στρατώνες των Παραπηγμάτων στο Κολωνάκι και στους Αμπελόκηπους μέχρι τις οδομαχίες της Ομόνοιας, των Εξαρχείων και του Μεταξουργείου, από τις φονικές μάχες στους λόφους του Αρδηττού και στο Αλεποβούνι μέχρι το βομβαρδισμό της Καισαριανής και την προέλαση των Βρετανών από το Φάληρο προς το κέντρο της Αθήνας); 

Τέλος, καταγράφοντας τη δράση της Εθνικής Πολιτοφυλακής, η έρευνα προσπαθεί να φωτίσει τα δύσκολα ζητήματα των εκτελέσεων, της ταυτότητας των θυμάτων και των νεκρών αμάχων από τους βρετανικούς βομβαρδισμούς, τα οποία εξακολουθούν να καθορίζουν τη μνήμη των Δεκεμβριανών.

Σημείωση του ''Γ'': Εμείς έχουμε υποχρέωση να τονίζουμε όσα ίσχυσαν στα νότια προάστια εκείνη τη χρονική περίοδο , κατά την οποία υπήρξαν σφοδροί βομβαρδισμοί στον Βόσπορο Γλυφάδας - Ελληνικού καταστρέφοντας ολοκληρωτικά την συνοικία, και με θύματα αμάχους, και ενώ έπειτα της απελευθέρωσης ξανα-δημιουργήθηκε ο συνοικισμός από μηδενική βάση οδηγηθήκαμε στην επέκταση του τέως αεροδρομίου, τις απαλλοτριώσεις, και με τελική έκβαση να μεθοδεύεται η παραχώρηση ολόκληρης της εκτάσεως στην lamda development Λάτση.

Είναι ένα δεύτερο κεφάλαιο το οποίο χρίζει ενδελεχούς έρευνας για τις ''σιωπές'' , τις στρεβλώσεις, τα συμφέροντα, τις σκοπιμότητες, τα οφέλη, κ.α.

Άλλωστε, το ίδιο ''έργο'' το παρακολουθούμε σε διαρκή επανάληψη, κάτι ανάλογο ίσχυσε όταν το 1990 έπειτα από δεκαετίες διώξεων και κατασχέσεων καταθέσαμε σύννομα αιτήσεις - παράβολα για ίδρυση και λειτουργία τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών, ( εμείς δεν παρείχαμε ποτέ το ελάχιστο στον τοπικό πολιτισμό ). 

Ενώ δαπανήθηκαν τα χρήματα και οι κόποι μας, ορισμένοι βολεμένοι των αστικών κομμάτων, όπως και οι πολιτικοί με τις επιτήδειες πολιτικές τους, διαμόρφωσαν τη γνωστή σε όλους μας διαπλοκή, η οποία αδιαλείπτως υφίσταται μέχρι και σήμερα, ενώ εμάς συνέχισαν να μας διώκουν και να μας κατάσχουν μέχρι και το 2005, ώστε τα τελευταία τρία χρόνια να ζούμε '' το κοιτάμε μόνο μπροστά'' , καθώς και την ''έξοδο με την κοινωνία όρθια'' , όσο άλλοι αποκομίζουν , ειδικότερα σε τοπικό επίπεδο, και εμάς μας επεξεργάζονται κανονικά, παράλληλα των υφιστάμενων παρανομιών από τη πλευρά τους.

* Για όσους δεν κατάλαβαν αναφερόμαστε στην δικαίωση της αριστεράς και των αριστερών, ειδικά στη πόλη της Γλυφάδας. ( Ακόμα και σήμερα ο νομοθέτης κάνει το ίδιο λάθος.) 

Εν συνεχεία δεν υπολογίζεται τι δαπάνησε κάθε συμμετέχοντας στον διαγωνισμό αδειοδοτήσεως. Μπορεί ένας πολίτης να δαπανήσει όλες τις οικονομίες του, και να υπάρξει μια απόφαση για λειτουργία δεκάδων διαπλεκόμενων ομίλων, όπως ίσχυσε στον παρελθόντα χρόνο, ενώ ο συμμετέχων που κόβεται θα χάσει την επένδυσή του αν έχει δαπανήσει τα χρήματά του για εξοπλισμό.

Αν κάνει το λάθος να λειτουργήσει, ώστε να ενημερωθεί το κοινωνικό σύνολο για όσα παράλογα ισχύουν στη χώρα μας, το σύστημα επιφυλάσσει το γράμμα του νόμου, με διώξεις - κατασχέσεις, ώστε να υπάρχουν δεδομένα κέρδη της πολιτικοοικονομικής διαπλοκής , της φαυλοκρατίας, και του πλιάτσικου το οποίο διαπράττουν.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γλυφάδα: Εκδήλωση - συζήτηση «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">