ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Επίσκεψη Τ. Κουίκ στην Ακτή του Ελεφαντοστού - Πρόσκληση για επενδύσεις

Πρόσκληση για επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις ηλιακής ενέργειας και βιομάζας, απευθύνειο Υπουργός Ενέργειας και Πετρελαίων της Αφρικανικής χώρας.

«Οι πίνακες ηλιακών κυττάρων (solar panels), η βιομάζα και στα βόρεια της
χώρας – σε μικρότερο βαθμό – τα αιολικά πάρκα, είναι οι ενεργειακοί στόχοι
μας, στους οποίους θα θέλαμε τη συνεργασία μας με αντίστοιχες Ελληνικές
επιχειρήσεις».Αυτό τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας και Πετρελαίων της Ακτής του
Ελεφαντοστού κ. Τιερύ Τανό, στη συνάντηση που είχε στο Αμπιτζάν με τον
Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, στο περιθώριο των διμερών
συναντήσεων του κατά τη διάρκεια και στο τέλος της Συνόδου Κορυφής
Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικανικής Ένωσης.


Είχε προηγηθεί συνάντηση και με τον τέως Υπουργό Εμπορίου κ Ζαν-Λουί
Μπιγιόν, εκπρόσωπο πλέον του πανίσχυρου επιχειρηματικού φόρουμ της χώρας, ο οποίος με τη σειρά του ζήτησε από τον ΥΦΥΠΕΞ να ανοίξουν
δίαυλοι επικοινωνίας για B2B συνεργασίες, με δεδομένο ότι με τους υψηλούς ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της Ακτής του Ελεφαντοστού, υπάρχουν πολλοί τομείς ενδιαφέροντος όπως κατασκευαστικός, τυποποίηση προϊόντων, ναυτιλιακός και κυρίως στον τομέα πληροφορικής και νέων τεχνολογιών.

«ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ» ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ»

Ειδικότερα μάλιστα, ο κ. Μπιγιόν, έκανε και την εξής επισήμανση στον
ΥΦΥΠΕΞ:«Πληροφορούμαι με πολύ μεγάλη χαρά για εσάς τους Έλληνες, ότι έχετε αντιστρέψει την κατάσταση και ότι όλοι οι μακρο-οικονομικοί δείκτες αλλά και πολλοί δείκτες της καθημερινότητάς σας, έχουν πολλά σημαντικά θετικά πρόσημα. 

Μόνο που ελάχιστα Μέσα το διακινούν ειδησεογραφικά. Απεναντίας, πριν από λίγα χρόνια, όλοι έγραφαν για μία επερχόμενη καταστροφή, όλοι έλεγαν ότι η Ελλάδα πάει για πτώχευση, δημιουργώντας ένα πανικό. Αυτή η αντίφαση είναι σημεία των καιρών και σας το επισημαίνω επειδή υπήρξατε δημοσιογράφος. Τώρα που η Ελλάδα παίρνει τα επάνω της, ας έρθουν οι εταιρείες της να δουλέψουν εδώ μαζί μας.

Σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια, όταν μάλιστα οι φορολογικοί
μας νόμοι επιτρέπουν στις ξένες εταιρείες να εξάγουν 100% τα κέρδη τους
χωρίς συναλλαγματικές διατυπώσεις, καθώς επίσης μία εταιρία μπορεί να συσταθεί εδώ χωρίς γραφειοκρατία, μέσα σε 24 ώρες».

Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις του ΥΦΥΠΕΞ έγιναν με πρωτοβουλία της
Ελληνικής Ομογένειας της Ακτής του Ελεφαντοστού, η οποία μπορεί να είναι
μικρή σε μέγεθος, να μην ξεπερνά στο Αμπιτζάν τους 30, αλλά να είναι πολύ
ισχυρή επιχειρηματικά, με εταιρείες ακόμα και μέσα στην τριάδα των
αντίστοιχων τοπικών, και με πολύ ισχυρές προσβάσεις στον επιχειρηματικό
και πολιτικό-κυβερνητικό ιστό της χώρας.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Η συνάντηση του ΥΦΥΠΕΞ Τέρενς Κουίκ με τους Ομογενείς πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – ΑU, και όπως δήλωσε αργότερα στο ΑΠΕ: «Δεν θα σταθώ στη σημαντική παράμετρο ότι είμαι ο πρώτος Έλληνας Υπουργός που επισκέπτεται την Ακτή του Ελεφαντοστού και ο πρώτος που συναντά την εδώ Ομογένεια. 


Από την πρώτη στιγμή που ορκίστηκα, είχα πει ότι στο παρελθόν για την Ελλάδα υπήρχε μόνο η Διασπορά στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία. Οι Έλληνες, όπου και αν υπάρχουν στην Αφρική, ήταν στον κατάλογο των αζήτητων, με εξαίρεση – και αυτό με λιγοστές επισκέψεις – την Νότιο Αφρική και την Αιθιοπία.

Θέλω να ευχαριστήσω την επίτιμη Πρόξενό μας κα Νατάσα Χριστογιάννη που οργάνωσε αυτήν τη συνάντηση, κατά την οποία όλες και όλοι οι παριστάμενοι πρώτης, δεύτερης, τρίτης γενιάς ή και παιδιά μεικτών γάμων, δεν ζήτησαν απολύτως τίποτα από την Πατρίδα. Απεναντίας, ζήτησαν να γίνουν γέφυρα επικοινωνίας των ελληνικών επιχειρήσεων με των αντίστοιχων της Ακτής του Ελεφαντοστού, ώστε να ανοίξουν και άλλες δουλειές για τις Ελληνικές εταιρείες, συμβάλλοντας στην επιβεβλημένη εξωστρέφειά τους».

Επισήμανση του ''Γ'': Είναι γνωστό σε τοπικό επίπεδο ποια ήταν η φιλοσοφία των ραδιοφωνικών μας μεταδόσεων, καθώς και ποιες ήταν οι προτάσεις μας για συγκεκριμένους τομείς. 

Θυμίζουμε στους συμπολίτες μας πόσα χρόνια είχαμε αφιερώσει σε συγκεκριμένες προτάσεις στους εκάστοτε διοικούντες μας, να δώσουν έμφαση στην δημιουργία δημοτικών επιχειρήσεων με έμφαση την πράσινη ενέργεια.

Έχοντας το βασικό δεδομένο να υπάρχουν  στη χώρα μας οι βασικές ύλες για την παραγωγή ηλιακών κυττάρων  (solar panels), καθώς και πλειάδα επιστημόνων οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο, καθώς επίσης, και την παραγωγή inverters κ.α., για εμάς η έμφαση των διοικούντων πρέπει να είναι η σύμπραξη του δήμου στην δημιουργία κινήτρων ώστε κάθε σπίτι, πολυκατοικία, εκτός του ηλιακού θερμοσίφωνα να διαθέτει ηλιακά πάνελ.

Δυστυχώς, πέρασαν περίπου τριάντα χρόνια, σήμερα έχουμε αρκετούς συμπολίτες μας * χωρίς ρεύμα στη πόλη της Γλυφάδας, και ο δήμος είναι επιδεικτικά απών, τόσο στην υποστήριξη για τοπικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, καθώς και για την προώθηση της πράσινης ενέργειας , σε μια χώρα η οποία περισσότερους από οκτώ μήνες διαθέτει ηλιοφάνεια.

Αν κάποιοι έδιναν περισσότερη έμφαση σε όσα μεταδώσαμε πριν από δεκαετίες από το τοπικό ραδιόφωνο, αντί να μεθοδεύουν διώξεις - κατασχέσεις σε βάρος μας, και το κλείσιμό του, ακόμα και ο δήμος με μια δημοτική επιχείρηση θα μπορούσε σήμερα να συμβάλει στην ανάπτυξη σε σειρά άλλων χωρών και να έχει σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για το δήμο.

Γιατί πάντα πρέπει να περιορίζεται ο χαρακτήρας  σε ιδιωτικές επιχειρήσεις - εταιρείες ;

* Τη περίοδο που αναφέραμε ότι το τέως αεροδρόμιο του Ελληνικού μπορεί να γίνει μια τεράστια μονάδα παραγωγής πράσινης ενέργειας, ηλιακής - αιολικής , ( αιολικό - ηλιακό πάρκο ) χωρίς να καταστραφεί το περιβάλλον, και χωρίς να ξηλωθούν τόνοι πίστας - τσιμέντου,  μόνο που δεν μας πυροβόλησαν !!!

* Το χωρίς ρεύμα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει επάρκεια ενέργειας, σημαίνει μακροχρόνια ανεργία των συμπολιτών μας, συσσωρευμένοι απλήρωτοι λογαριασμοί πολλών ετών, και ξήλωμα των ρολογιών της ΔΕΗ. 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Επίσκεψη Τ. Κουίκ στην Ακτή του Ελεφαντοστού - Πρόσκληση για επενδύσεις Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb