ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων είναι εδώ

Απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, στις 10 το πρωί, στην οδό Ερμού & Βουλής από το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια.

Ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση από το Συντονιστικό δράσης και τους Εργαζόμενοους/εργαζόμενες από τον κλάδο του εμπορίου:

"Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων είναι εδώ"

Με το «εορταστικό» ωράριο των Χριστουγέννων να απέχει μόλις λίγες μέρες για τους εργαζόμενους στον χώρο του εμπορίου, γίνεται σαφές ότι χρόνος για ξεκούραση δεν υπάρχει πια. Μας τον έκλεψαν οι εργοδότες με τις 32 εργάσιμες Κυριακές του καλοκαιριού-φθινοπώρου, με τα εκπτωτικά 10μερα τους, με το ξεχείλωμα της φαιδρότητας ονόματι BlackFriday, με την Cyber Monday και το τελειωτικό χτύπημα έρχεται με τις 3 συνεχόμενες εργάσιμες Κυριακές του Δεκέμβρη (17,24,31/12).

Και όσο δεν συναντούν την σθεναρή μας αντίσταση, τόσο αποθρασύνονται! Ενώ εδώ και 3 χρόνια επιχειρούν να μας κλέψουν την κατ'έθιμον κλαδική αργία της 2/1, τώρα θέλουν να βάλουν χέρι και στην αργία της 26/12! Ήδη, το εκπτωτικό χωριό McArthurGlenn στα Σπάτα και τα εμπορικά καταστήματα Factory Outlet και Public ανακοίνωσαν την προθεσή τους να μείνουν ανοιχτά στις 26/12 και 2/1! Δεν είναι τυχαίο ότι τα McArthurGlenn το προηγούμενο διάστημα προσέφυγαν στο ΣτΕ για «αθέμιτο ανταγωνισμό» επειδή δεν τους συμπεριλαμβάνει ο νόμος για το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές ενώ η αλυσίδαPublic διαφημίζει με περηφάνια ότι έφερε «πρώτη τον θεσμό της Black Friday στην Ελλάδα».

Χέρι-χέρι με την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, την συνεχή κούραση και εξάντλησή μας, το άρπαγμα των αργιών και των δικαιωμάτων μας, πηγαίνει και η εργοδοτική τρομοκρατία. Οι εργοδότες ενώ οργανώνουν το ξεχείλωμα των συνθηκών εργασίας, επιβάλλουν παράλληλα την υπογραφή νέων 6μερων ατομικών συμβάσεων με τα ίδια ψίχουλα για μισθό (Media Markt). Ενώ δήθεν πτωχεύουν και πετάνε συναδέλφους στον δρόμο, αλλάζουν επωνυμία, ξανανοίγουν και οπλίζουν το χέρι της αστυνομικής καταστολής ενάντια στους συναδέλφους που ζητάνε πίσω τη δουλειά τους (Market In στα Γιάννενα). Ειδικότερα στην εμπορική ζώνη της Ερμού, τα αφεντικά σπάνε το«οικογενειακό κλίμα της επιχείρησης» και δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο στους συναδέλφους που σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν τα αυτονόητα. Στην αλυσίδα THSαπέλυσαν συναδέλφους που διεκδίκησαν ανοιχτά την αργία της Κυριακής, στην αλυσίδαLAPIN απέλυσαν συναδέλφισσες που αρνήθηκαν να υπογράψουν εξευτελιστικές ατομικές συμβάσεις μετά από δεκαετίες δουλειάς στον ίδιο χώρο, στην αλυσίδα FUNKY BUDDHAαπολύθηκε συνάδελφος επειδή διεκδίκησε το καθημερινό διάλειμμά του, ενώ στα HONDOSCENTER η εργοδοσία την Κυριακή 5/11 έστησε μηχανισμό καταστολής της απεργίας σε συνεργασία με της ΕΛ.ΑΣ. Κι όλα τα παραπάνω σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χέρι-χέρι με τις ντόπιες ενώσεις εργοδοτών (ΣΕΒ/ΣΕΛΠΕ/ΣΕΤΕ) και τους διεθνείς εντολοδότες της (ΔΝΤ/ΕΕ) μεθοδεύουν το τσάκισμα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης των εργατών μέσα από τα σωματεία τους, τον αφοπλισμό των εργατικών-κοινωνικών αγώνων από το όπλο της απεργίας.

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες, οργανωμένα και συλλογικά έχουν πολλά ακόμα να υπερασπιστούμε, ακόμα περισσότερα να πάρουμε πίσω απ' αυτά μας έχουν κλέψει.Ωράρια-λάστιχο, κλεμμένες αργίες-Κυριακές-άδειες-ρεπό, η καθημερινή εντατικοποίηση και το ξεχείλωμα της ζωής μας στο όνομα της κερδοφορίας των αφεντικών δεν βγάζει πουθενά πέρα από την αυτοκαταστροφή μας: σωματική, ψυχολογική, υλική. Οι μισθοί-ψίχουλα, οι συμβάσεις-κουρελόχαρτα, η μαύρη-ανασφάλιστη εργασία δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων ούτε είναι το «αναγκαίο κακό» στους καιρούς της κρίσης και των μνημονίων. Είναι ο παράδεισος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ανταποκρίνονται μόνο στις ορέξεις του κεφαλαίου για τζίρο, κέρδος και...περισσότερο κέρδος!

Οι εργοδότες μας φοβούνται και μας υπολογίζουν περισσότερο από ότι δείχνουν. Αυτό που τρέμουν και πολεμούν με κάθε τρόπο είναι η συσπείρωση και αντίδραση των εργαζόμενων. Μας θέλουν μονάδες και όχι ομάδες. Να μην τους κάνουμε την χάρη! Να συνεχίσουμε το αγωνιστικό παράδειγμα του μπλοκαρίσματος των 32 Κυριακών στην Ερμού το περασμένο καλοκαίρι. Να ξαναπιάσουμε το νήμα της πανελλαδικής κλαδικής απεργίας της 17ης Ιούλη. Να οργανωθούμε και να δώσουμε τέλος στις ορέξεις των εργοδοτών για άνοιγμα στις αργίες της 26/12 και 2/1.

Η μόνη εγγύηση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας είναι η συλλογική μας οργάνωση και ετοιμότητα μέσα στους χώρους δουλειάς, είναι η μαζική και οργανωμένη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες και όχι τα ψίχουλα των αφεντικών. Γιατί συλλογική σύμβαση σημαίνει πάνω από όλα ενωμένος αγώνας και συλλογική διεκδίκηση! Σημαίνει οργάνωση και αντίσταση στους χώρους της δουλειάς, σημαίνει συναδελφικότητα και υπεράσπιση του συναδέλφου και της συναδέλφισσάς μας, σημαίνει δημιουργία ορατών και αόρατων επιτροπών αγώνα σε κάθε αλυσίδα/πολυκατάστημα/μαγαζί, σημαίνει συσπείρωση στα σωματεία του κλάδου μας σε αγωνιστική/απεργιακή κατεύθυνση, σημαίνει έμπρακτη υπεράσπιση του δικαιώματός μας στην απεργία!

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.00 Π.Μ. ΕΡΜΟΥ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ..(Η.Β.)

Επισήμανση του ''Γ'': Την ίδια ημέρα, της απεργιακής κινητοποίησης, ο δήμος Γλυφάδας, και ο εμπορικός σύλλογος , ( ''ένα και το αυτό'' ), διοργανώνουν τη ''Κόκκινη νύχτα'' , και συγκεκριμένα την μεταφέρουν στην Τερψιθέα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Πλην όσων αναφέρουμε υπάρχει και το ζήτημα της πλατείας Καραϊσκάκη, την οποία κατά ομολογία αρκετών κατοίκων με τις παρεμβάσεις του δήμου και τα φωτιστικά στα δένδρα την έχουν μετατρέψει σε ''οίκο ανοχής'', ώστε να μην αναφέρουμε ακριβός όσα ακούσαμε. (Χρειάζονται τα φωτιστικά σποτ στα δένδρα ; Αν πράγματι χρειάζονται τα σποτ στα δένδρα, να πιστωθεί ένα κονδύλι να τους ''φορέσουμε'' και μια σειρά από μπιζού και gadget !)
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων είναι εδώ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">