ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γ. Σταθάκης: Το μέλλον της παραγωγής ενέργειας είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

«Το μέλλον της παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο μετασχηματισμός του τρόπου παραγωγής ενέργειας, με ορίζοντα το 2030, βασίζεται στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και την εξοικονόμηση ενέργειας», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο νόμου των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Η πρωτοβουλία θέσπισης των Ενεργειακών Κοινοτήτων θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και του «χειμερινού πακέτου» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι θα οριστικοποιηθούν την άνοιξη του 2018.

Τόνισε επιπλέον, ότι ο τρόπος ανάπτυξης του τομέα των Α.Π.Ε. στην Ελλάδα, έχει αλλάξει ριζικά. Η πρώτη φάση, χαρακτηρίστηκε από υψηλές εγγυημένες τιμές, οδήγησε στην ανάπτυξη κυρίως του τομέα των φωτοβολταικών και αφορούσε κατά βάση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η δεύτερη φάση, χαρακτηρίστηκε κυρίως από την ανάπτυξη του αιολικού δυναμικού και αφορούσε μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς απαιτείται μεγάλο κεφάλαιο. Από εδώ και πέρα, προχωράμε σε διαγωνιστική διαδικασία, δεδομένου ότι πλέον οι τιμές των Α.Π.Ε. κινούνται σχεδόν σε ανταγωνιστικά επίπεδα, καθώς προσεγγίζουν την τιμή του φυσικού αερίου.

Ο Υπουργός υπογράμμισε, ότι κεντρικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η παραγωγή ενέργειας να συμπεριλάβει ένα νέο-κοινωνικό υποκείμενο, τις Ενεργειακές Κοινότητες, καθώς μέχρι τώρα η παραγωγή ενέργειας αφορούσε αποκλειστικά μόνο επιχειρήσεις. Παρουσίασε στη συνέχεια, τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που είναι:

-η εισαγωγή της ενεργειακής δημοκρατίας

-η ενίσχυση της διείσδυσης Α.Π.Ε.

-η περιβαλλοντική αναβάθμιση του ενεργειακού συστήματος

-η προώθηση της αποκεντρωμένης παραγωγής

«Η εισαγωγή της ενεργειακής δημοκρατίας, έχει τεράστια σημασία, καθώς επιτρέπει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην παραγωγή ενέργειας, στη βάση των τοπικών αναγκών και ιδιαιτεροτήτων και τοποθετεί τους πολίτες στην καρδιά του ενεργειακού μετασχηματισμού» δήλωσε στη συνέχεια, ο ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης. Οι Ενεργειακές Κοινότητες καλούνται ακόμη, να δραστηριοποιηθούν στον μεγάλο πυλώνα της εξοικονόμησης ενέργειας όπου μπορούν επιφέρουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα, όπως είναι η ανάπτυξη της καινοτομίας και των επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, βρίσκεται στο επίκεντρο του εν λόγω νομοσχεδίου, καθώς και του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού. Οι Ενεργειακές Κοινότητες δημιουργούν ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την ανάπτυξη δράσεων σε αυτή την κατεύθυνση και ανακοίνωσε ότι άμεσα, θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Επισήμανση του ''Γ'': Εμείς θεωρούμε ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες ''παίζουν στο δικό τους γήπεδο'', χωρίς να αφουγκράζονται την κοινωνία, και άλλωστε υφίστανται σειρά από media τα οποία τους καλύπτουν επαρκώς σε όλες τις δηλώσεις τους.

Συγκεκριμένα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας , αιολική, και φωτοβολταϊκή, δεν αποτελούν ''πανάκεια'', διότι υπάρχει και η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, η οποία δεν αξιοποιείται στον βαθμό που χρειάζεται.

Ενώ οι πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης δίνουν έμφαση σε εταιρείες και επιχειρήσεις, και ειδικότερα στο μεγάλο κεφάλαιο, εμείς τονίζουμε ότι στη χώρα μας δεν παράγεται ούτε ένα αυτοκίνητο, και είμαστε η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα η οποία δια των αντιπροσώπων αποκλειστικά εισάγει. 

Ποιες είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης ώστε να υπάρξει αξιοποίηση των άξιων νέων επιστημόνων οι οποίοι μεταναστεύουν μαζικά ;

Γιατί αδυνατεί η πολιτεία να δημιουργήσει μια δημόσια δομή παραγωγής αξιοποιώντας τους άξιους νέους και νέες επιστήμονες, τεχνικούς, κ.α. ;

Ήδη έχουν περάσει σχεδόν τριάντα χρόνια , από τη περίοδο που είχαμε θέσει επί διακυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, τις προτάσεις μας για μια δημόσια δομή παραγωγής ηλεκτρικών - ηλεκτρονικών αυτοκινήτων, ώστε να περάσουμε σταδιακά ως χώρα στην πράσινη ενέργεια χωρίς ρύπους.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γ. Σταθάκης: Το μέλλον της παραγωγής ενέργειας είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb