ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στα 15,5 δισ. ευρω η ζημιά των συστημικών τραπεζών

Με δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που υπερβαίνουν το 9,6% στο δυσμενές σενάριο πέρασαν το τεστ αντοχής οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες.

Η κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε επίπεδο Core Tier I, κινείται σε μία κλίμακα με κατώτερο όριο λίγο χαμηλότερο του 6%, ενώ το ανώτερο όριο της ίδιας κλίμακας προσδιορίζεται λίγο κάτω από 10%. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο ο ελεγκτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) SSM, και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται:

*για την Πειραιώς στο 5,9%,
*για την Εθνική στο 6,92%,
*για τη Εurobank στο 6,75%
*για την Αlpha Bank στο 9,69%.

Σύμφωνα με τον SSM η συνολική απομείωση (ζημιά) που προκύπτει στα κεφάλαια των τεσσάρων τραπεζών στο δυσμενές σενάριο ανέρχεται σε 15,5 δισ. ευρω.

Οι συστημικές τράπεζες της χώρας θα συμπεριλάβουν κρίσιμα συμπεράσματα των test στις παρουσιάσεις τους τόσο σε ξένους όσο και σε Έλληνες επενδυτές. 

Η επιτυχία των stress test αναμένεται να συμβάλει σημαντικά και στην προσπάθεια της ήπιας εξόδου από το μνημόνιο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία τα επόμενα χρόνια, τόσο στο μέτωπο της δημοσιονομικής πειθαρχίας όσο και στην πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η δοκιμασία των stress test οδηγεί τις τράπεζες σε νέες προκλήσεις ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο SSM το προσεχές διάστημα αναμένεται να ασκήσει εντονότερη πίεση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο προκειμένου να κλείσει το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. 

Τέλος, για πολλοστή φορά πρέπει να ευχαριστούμε δημόσια την κυβέρνηση, η οποία παρείχε σειρά θέσεων και στις συστημικές τράπεζες σε συμπολίτες μας αριστερούς, από τους οποίους δεν γνωρίζουμε ούτε την συμβολή τους, ούτε όσα ανακοίνωνε αυτό το κόμμα μέχρι να βρεθούν οι ίδιοι σε έμμισθες θέσεις.

Είναι απορίας άξιο μη έχοντας λύσει ούτε τα επίγεια η κυβέρνηση, και τα στελέχη της στα νότια και τη Γλυφάδα, να ασχολούνται με την διαστημική εποχή και τους διαστημικούς σταθμούς. Ως ''αστροναύτες'' θα εμφανιστείτε το 2019 στην περιοχή μας ;

ΓΛΥΦΑΔΑ FM 1977 - 2004 Καταχρηστικές διώξεις & κατασχέσεις
( Δεκατέσσερα χρόνια δεν λειτουργούμε )
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στα 15,5 δισ. ευρω η ζημιά των συστημικών τραπεζών Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">