ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στις 7.30 ο Ζόραν Ζάεφ ανακοινώνει την ονομασία των Σκοπίων

Την ονομασία των Σκοπίων, όπως προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, θα ανακοινώσει στις 7.30 ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έκανε και την τελική επιλογή του ονόματος όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (ΜΙΑ).

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, η νέα ονομασία θα ισχύει erga omnes και η χώρα θα προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση και σε απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.

Αν και μέχρι στιγμής, πολλά κρίσιμα σημεία της συμφωνίας παραμένουν αδιευκρίνιστα, με βάση τις πληροφορίες, οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ συμφώνησαν στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία, Severna Makedonija, Republic of Northern Macedonia.

Επίσης, η συμφωνία αναγνωρίζει τη «Μακεδονική» γλώσσα και εθνικότητα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στον κ. Παυλόπουλο, «έχουμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων». Την ίδια ώρα «οι γείτονες αναλαμβάνουν την υποχρέωση συνταγματικής αναθεώρησης για να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία», με στόχο να εξαλείψουν τα στοιχεία που εκπέμπουν αλυτρωτισμό.

«Το σημαντικότερο όλων κατ΄ εμέ είναι ότι με αυτήν την συμφωνία διασφαλίζεται η πολιτιστική κληρονομιά και παρακαταθήκη της ελληνικής Μακεδονίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν υπήρξαν προσπάθειες οικειοποίησης της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς.

Επισήμανση του Γιάννη Κουρδομένου: Εμείς από το δικό μας μετερίζι καλούμε τον δήμαρχο Γλυφάδας να δώσει ιδιαίτερη έμφαση τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στις 7.30 ο Ζόραν Ζάεφ ανακοινώνει την ονομασία των Σκοπίων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">