ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β: Στοχευμένες αστοχίες της θεσμικής οριογραμμής στην παραλία

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. στο Δημοτικό Συμβούλιο της 5ης Νοέμβρη 2018 (18η συνεδρίαση), ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και έθεσε ερώτηση στον Δήμαρχο σχετικά με την«Διαπιστωτική πράξη για την οριστικοποίηση της προκαταρκτικής οριογραμμής αιγιαλού (Π.Ο.Α.) για τις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, όπως αυτή αποτυπώθηκε στους έγχρωμους ορθοφωτοχάρτες (υπόβαθρα) από την εταιρεία «Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε.», με εξαίρεση τις περιοχές για τις οποίες έχει ήδη καθορισθεί διοικητικά αιγιαλός, παραλία και παλαιός αιγιαλός και έχουν δημοσιευθεί στο Φύλλο της Εφημερίδας Κυβέρνησης », της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (ΑΔΑ: 6ΡΥΨΟΡ1Κ-4ΕΖ = ΦΕΚ 360 Δ 2018 [1] ).

Ενημέρωσε επίσης ότι στην σχετική διαδικτυακή εφαρμογή του Υπουργείου  Οικονομικών e-Ευρετήριο Αιγιαλώνστην ακτογραμμή του Δήμου μας εμφανίζονται πολλά σημεία με σημαντικές αποκλίσεις από την φυσική οριογραμμή, η οποία  σύμφωνα με την νομοθεσία και την νομολογία του ΣτΕ, έπρεπε να αποτυπώνεται. Επίσης σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται και στην οριοθέτηση αιγιαλού που έχει διαμορφωθεί με τεχνικά έργα ( λιμενικά – διαμόρφωσης παράκτιων ζωνών- τουριστικές υποδομές).

    

Το θέμα αυτό είναι πάντα επίκαιρο και αφορά την συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία του αιγιαλού και της παραλίας ως δημόσια και κοινόχρηστα φυσικά οικοσυστήματα. Στα πλαίσια αυτά οι εντεταλμένοι από τον νόμο δημόσιοι φορείς, οφείλουν  να καταγράφουν και να επικαιροποιούν  τα βασικά στοιχεία και δεδομένα που οριοθετούν το φυσικό φαινόμενο της  γραμμής αιγιαλού, αλλά και τις μεταβολές της από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Αναλυτικά τα σημαντικότερα σημεία που παρουσιάζουν ελλείψεις είναι: (απόσπασμα χάρτη ανά περιοχή συνημμένα  [2] )
§  Ναυτικός Όμιλος Βούλας = μη οριοθέτηση αιγιαλού στο τεχνικό έργο.
§  Παραλία δυτικά Δημαρχείου = ασυνέχεια στην οριογραμμή
§  Παραλία Αγίου Νικολάου = έμπροσθεν της υπό ανέγερση παραθαλάσσιας βίλας, στο σημείο αυτό και μόνο έχει ξεχαστεί η οριογραμμή του αιγιαλού να καταγράφεται θεσμικά από το μακρινό 1923  τουλάχιστον 15 μέτρα μέσα στη θάλασσα
§  Παραλία πρώην κάμπινγκ Βάρκιζας – ISLAND = ασυνέχεια την οριογραμμή
§  Αλιευτικό καταφύγιο Βάρκιζας = μη οριοθέτηση αιγιαλού στο τεχνικό έργο
§  Πλακόστρωτος παράκτιος κοινόχρηστος χώρος Βάρκιζας = μη οριοθέτηση αιγιαλού στο   τεχνικό έργο.
                
Ο νόμος για τον αιγιαλό και την παραλία 2971/2001 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει        ( συνημμένα [4] ), μετά από πάρα πολλές αλλαγές και νομικές ερμηνείες του ΝΣΚ και νομολογίες του ΣτΕ (συνημμένα [5] ), είναι σαφής και δίνει στους ΟΤΑ – Δήμους την δυνατότητα έναρξης διεργασιών για επανακαθορισμό οριογραμμής αιγιαλού και παραλίας, όπου απαιτείται, και μετά τις πρόσφατες αλλαγές το 2018 την δυνατότητα για νομιμοποίηση παράκτιων τεχνικών  έργων που διαχειρίζονται .   

Η μαρίνα του Αστέρα έχει οριοθετήσει τη γραμμή αιγιαλού ήδη από το 2014  [6]
Το σημαντικότερο και το ποιο εξόφθαλμο σημείο που αντίκειται τόσο στο νόμο και στην νομολογία, όσο και στην κοινή λογική είναι η θεσμική γραμμή (αυτή που με διοικητική πράξη ορίζεται) στην Παραλία Αγίου Νικολάου – έμπροσθεν της υπό ανέγερση παραθαλάσσιας βίλας, πρώην Castello, μετά το όριο με την Β πλάζ Βούλας.

Στο σημείο αυτό και μόνο έχει ‘’ξεχαστεί’’ και καταγράφεται θεσμικά η οριογραμμή του αιγιαλού από το μακρινό 1923  τουλάχιστον 15 μέτρα μέσα στη θάλασσα[7].

Η ‘’αστοχία’’ αυτή της διοίκησης διαχρονικά και η παντελής έλλειψη ανταπόκρισης στα σχετικά ερωτήματα της  ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.  για  το ισχύον καθεστώς και την ιδιοκτησία στην συγκεκριμένη παραλία [8]  &  [9] και για τον επανακαθορισμό  της γραμμής του αιγιαλού, έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες και το νομικό πλέον κεκτημένο [10] στους φερόμενους ιδιόκτητες της παραθαλάσσιας βίλας για την μετατροπή ενός παραδοσιακού παραθαλάσσιου αναψυκτηρίου – πανδοχείου χωρίς περίφραξη, σε βίλα τεραστίων διαστάσεων με περιμετρικό πανύψηλο φράκτη μέχρι τη θάλασσα (που σύμφωνα με την διοίκηση βρίσκεται 15 μέτρα μακριά).

Ο Δήμος αλλά και η κεντρική διοίκηση έχουν μέχρι σήμερα διαχρονικά αφήσει στο απυρόβλητο την περιοχή αυτή προς όφελος όσων την διεκδικούν και τη «νέμονται». Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, επιχειρήθηκε ο πλήρης αποκλεισμός της παρακείμενης παραλίας με ψηλό φράκτη.  Μετά από τέσσερα χρόνια και λίγο πριν τις νέες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2018, η περιοχή θεωρείται πλέον πλήρως ιδιωτική και η βίλα θα εγκαινιαστεί σύντομα. Εύλογα λοιπόν ο απλός πολίτης αναρωτιέται, πως λειτουργούν το κράτος και ο Δήμος και προς όφελος ποιών.

Την  ώρα που κάποιοι κτίζουν παλάτια την άμμο και αυξάνουν τα πλούτη τους, ζώντας κυριολεκτικά σαν  αυτοκράτορες που μας κατευνάζουν με χορηγίες,την ίδια ώρα οι προσδοκίες και οι ζωές των πολιτών διαχρονικά απαξιώνονται και συμπιέζονται σε βαθμό που η μόνη λύση και ορατή διέξοδος είναι η δυναμική διεκδίκηση της ισονομίας.          
                                                                                         ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.
* Η επιμέλεια σύνταξης και  επικαιροποίησης των συνημμένων κειμένων και χαρτών γίνεται με συλλογική δουλειά  στην οποία συμμετέχει και η ΡΙ.ΚΙ.Π.  Β.Β.Β.

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΚΑΒΟΥΡΙ–Αγ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΤΜΗΜΑ ΑΙΓΙΑΛΟΥ & ΠΑΡΑΛΙΑΣ = ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ : παλαιός αιγιαλός χειμέριο κύμα Υπ. Οικον, 4/8/1923 - ΦΕΚ 309 Δ 1979 (1) - ΦΕΚ 1051 Δ 1994 (1) - ΦΕΚ 1133 Δ 2002 (1)

ΑΙΓΙΑΛΟΣ- ΠΑΡΑΛΙΑ = ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΘΕΣΜΙΚΕΣ (2016)


[2] Αποσπάσματα (4) ΦωτοΧάρτη Υπ. Οικονομικών περιοχών αναφοράς  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β: Στοχευμένες αστοχίες της θεσμικής οριογραμμής στην παραλία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb