ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ελληνικό: «Οχι» στο πολεοδομικό δώρο



Με ομόφωνη απόφαση η γενική συνέλευση της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου ζητάει να μην κυρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτρέπει στη Lamda Development να διαχειρίζεται –και μάλιστα χωρίς χρονικό όριο– τους κοινόχρηστους χώρους στο ακίνητο του Ελληνικού. 

Χαρά Τζαναβάρα

Οι καθηγητές του Πολυτεχνείου επισημαίνουν ότι «η άμεση απόδοση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στον οικείο δήμο αποτελεί την ισχύουσα μοναδική διαδικασία έως σήμερα».

Πρωτοφανές πολεοδομικό «δώρο» προς τη Lamda Development αποτελεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία, κατά παράβαση της νομοθεσίας, οι κοινόχρηστοι χώροι στο ακίνητο του Ελληνικού θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του επενδυτικού σχήματος ώς την ολοκλήρωση των έργων υποδομής και δεν θα περιέλθουν στη διαχείριση του φορέα που έχει συγκροτηθεί.

Η παρέμβαση οδηγεί στη δημιουργία ιδιωτικής πόλης 70.000 κατοίκων και στην ουσία σε χωριστή «επικράτεια» 6.200 στρεμμάτων, όπου τον πρώτο ρόλο θα έχουν οι ιδιώτες και μάλιστα χωρίς χρονικό όριο. Με βάση τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, οι δήμοι είναι οι διαχειριστές των κοινόχρηστων χώρων, ακόμα και όταν περιλαμβάνονται σε εκτάσεις που ανήκουν σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς ή έχουν ενταχθεί σε σχέδιο με τις διατάξεις περί ιδιωτικής πολεοδόμησης.

Η πιο ηχηρή αντίδραση στην αναιτιολόγητη ΠΝΠ για το Ελληνικό ήρθε από την πρόσφατη γενική συνέλευση της Αρχιτεκτονικής σχολής του Πολυτεχνείου, η οποία με ομόφωνη απόφαση ζητά να μην κυρωθεί με νόμο.

Σε ανοιχτή επιστολή προς τη Βουλή, τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, οι καθηγητές του Πολυτεχνείου επισημαίνουν ότι «η άμεση απόδοση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στον οικείο δήμο, μετά την πολεοδόμηση οποιασδήποτε περιοχής (δημόσιας ή ιδιωτικής) αποτελεί την ισχύουσα μοναδική διαδικασία έως σήμερα» και υπογραμμίζει: «η πάγια αυτή διαδικασία εξασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος μέσω της κοινής χρήσης των χώρων αυτών, καταστρατηγείται για πρώτη φορά»!

Επικεντρώνονται στο γεγονός ότι με την ΠΝΠ το επενδυτικό σχήμα «θα εξακολουθεί για απροσδιόριστο χρόνο να έχει την κυριότητα, νομή και κατοχή ολόκληρου του σχεδίου πόλης», το οποίο περιλαμβάνει τα Οικοδομικά Τετράγωνα και τους Κοινόχρηστους χώρους, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση «θα μείνει ουσιαστικά ανενεργή και αμέτοχη».

Οι διδάσκοντες στην Αρχιτεκτονική σχολή του Πολυτεχνείου τονίζουν ότι πρώτη φορά έχουμε πλήρη ανατροπή της έννοιας του δημοσίου συμφέροντος, σημειώνουν ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση, ότι εν τέλει θα αποδοθούν σε δημόσια χρήση και ότι θα επέλθουν οι σχετικές εμπράγματες μεταβολές» και προειδοποιούν ότι «τα παραπάνω θίγουν σημαντικές αξίες της σύγχρονης ελληνικής πολιτείας και δημιουργούν τον ορατό κίνδυνο για εφαρμογή ανάλογων πρακτικών και σε άλλες περιπτώσεις/κατηγορίες πολεοδομικών εφαρμογών».

Με βάση τον νόμο 4422/2016, με τον οποίο κυρώθηκε η συμφωνία της 14ης Νοεμβρίου 2014 ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τη Lamda Development για την παραχώρηση του Ελληνικου, προβλέπεται ότι το επενδυτικό σχήμα θα αγοράσει το 100% των μετοχών της «Ελληνικόν Α.Ε.», της εταιρείας στην οποία το Δημόσιο θα παραχωρήσει την πλήρη κυριότητα του 30% του ακινήτου και το δικαίωμα επιφανείας (σ.σ. νομικός όρος που ισοδυναμεί με την παραχώρηση της κυριότητας για 99 χρόνια) στο υπόλοιπο 70%. Είναι μεγαλύτερη εκκρεμότητα, μαζί με την άδεια λειτουργίας καζίνου, για να ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό, τα οποία, με βάση τις τελευταίες κυβερνητικές δηλώσεις, έχει μετατεθεί για τις αρχές του 2020...

Tο ισχύον θεσμικό πλαίσιο

Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι κοινόχρηστοι χώροι που θα προκύψουν από την πολεοδομική μελέτη, περιέρχονται στον φορέα διαχείρισης που προβλέπει ο νόμος 4062/2011 για το Ελληνικό και θεσμοθετήθηκε με το 4549/2018.

Εχει κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και «εξυπηρετεί την ομαλή λειτουργία της επένδυσης για την αξιοποίηση του ακινήτου, η οποία έχει χαρακτήρα έντονου δημοσίου συμφέροντος». Ο φορέας, στον οποίο η πλειοψηφία ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει συγκροτηθεί από τις αρχές του χρόνου και έχει ήδη κάνει την πρώτη του δημόσια συνεδρίαση.

Η ΠΝΠ, που αντιστρατεύεται κάθε έννοια διαχείρισης δημόσιου χώρου, εκδόθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, μόλις τρεις ημέρες μετά την κοινή υπουργική απόφαση για την πολεοδόμηση του ακινήτου, με την οποία κανονικά θα έπρεπε να ξεκινήσει τη διαδικασία μεταβίβασης των κοινόχρηστων εκτάσεων στον φορέα διαχείρισης του μητροπολιτικού πόλου.

Για να αποκτήσει η Πράξη νομική υπόσταση, θα πρέπει να κυρωθεί με νόμο έως τις 15 Νοεμβρίου, σε αντίθετη περίπτωση παύει να ισχύει. Με την ΠΝΠ αναστέλλεται η μεταβίβαση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων του Ελληνικού και ορίζεται ότι «παραμένουν στη διοίκηση, διαχείριση και λειτουργία της “Ελληνικόν Α.Ε.” έως την παράδοσή τους στον φορέα διαχείρισης [...], οπότε και περιέρχονται σε κοινή χρήση»!

Η πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο τον Αδ. Γεωργιάδη. Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης συναντήθηκε στις 18 Οκτωβρίου με τον δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης Γ. Κωνσταντάτο, που προεδρεύει στον φορέα διαχείρισης, και τον διαβεβαίωσε πως οι κοινόχρηστοι χώροι θα αποδοθούν άμεσα στον δήμο.

Εχει ενδιαφέρον πάντως ότι και οι δύο πλευρές αναφέρονται στις εκτάσεις που εντάσσονται στα διοικητικά όρια του συγκεκριμένου δήμου, δημιουργώντας ερωτήματα για το μέλλον των χώρων που ανήκουν σε Γλυφάδα και Αλιμο.

Γλυφάδα web:  Ο Πύργος των Αθηνών έχει ύψος 100 μέτρα


Είναι ξεκάθαρο βλέποντας τον πύργο των Αθηνών 100 μέτρων , σε αντιδιαστολή των υπολοίπων κτιρίων , τι εικόνα σχηματίζουμε , άρα μπορούμε να βγάλουμε επαρκές συμπέρασμα τι σημαίνει ουρανοξύστης 200 μέτρων.

Ολόκληρα τετράγωνα οικιών - επιχειρήσεων στο Ελληνικό - Γλυφάδα θα χάσουν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τον ήλιο διότι θα βρίσκονται στην ''σκιά'' των ουρανοξυστών.

Τα υψηλά κτίρια σε παράκτια περιοχή καταστρέφουν το περιβάλλον

Επίσης τα κτίρια για στέγαση 70.000 χιλιάδων ανθρώπων στο Ελληνικό συντελούν στην κλιματική αλλαγή διότι το Ελληνικό βρίσκεται παράκτια.




Είναι ξεκάθαρο , σύμφωνα με όσα ισχύουν σε μια σειρά χωρών της Ε.Ε , ότι τα 200 μέτρα δεν αποτελούν καινοτομία , διότι υπάρχουν κτίρια απο το 1956 και έπειτα ύψους 220, 231 , 249 , 259 , καθώς και 306 μέτρων.

Το 2019 τα 200 μέτρα στη περίπτωση της χώρας μας τι δηλώνουν ; 

Να είχαν σχεδιάσει ένα κτίριο 310 μέτρων , ώστε να βρεθούμε στη πρώτη θέση σε επίπεδο Ε.Ε το καταλαβαίνουμε ... γιατί έχει κάποια ουσιώδη σημασία. 

# Ασφαλώς δεν συμφωνούμε με την προοπτική αυτών των υψηλών κτιρίων.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ελληνικό: «Οχι» στο πολεοδομικό δώρο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">