ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κορονοϊός: Θεωρίες συνωμοσίας , fake news , και η πραγματικότητα


κορονοϊος ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε 96 χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Γράφει ο Γιάννης Κουρδομένος 

Με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων , και σαφώς των χιλιάδων θανάτων από τον  κορονοϊο οι θεωρίες συνωμοσίας καθώς και τα fake news κατέκλυσαν τα social media. 

Η πόλη Γιουχάν της Κίνας 

Η πόλη έχει πληθυσμό 9.785.392 ατόμων. 

Τον Δεκέμβριο 2019 το Ουχάν η Γιουχάν έγινε παγκοσμίως γνωστό για το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού, μια ασθένεια που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, γνωστός ως και ιός του Ουχάν επειδή η ασθένεια προήλθε , όπως αναφέρουν , από την αγορά θαλασσινών και κρεατικών της πόλης. ( Πώς προήλθε , κάτω από ποιες συνθήκες , δεν γνωρίζουμε. )

Ο Bill Gates και η προφητεία πανδημίας ιού.

Μια πρόβλεψη επίκαιρη στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού είχε κάνει ο ιδρυτής της Microsoft και εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο Bill Gates, μιλώντας στο συνέδριο Ted (Technology, Entertainment and Design), τον Μάρτιο του 2015.

Όπως είχε σημειώσει τότε στην ομιλία του ενώπιον των συνέδρων, τα επόμενα χρόνια η ανθρωπότητα κινδύνευε περισσότερο από την απώλεια εκατομμυρίων ανθρώπων εξαιτίας ενός φονικού ιού, παρά από την απώλειά τους λόγω εκτεταμένων πολεμικών συγκρούσεων και βίας.

Δικαιολογώντας τότε την άποψή του, ο Gates είχε σημειώσει ότι η ανθρωπότητα έχει επενδύσει υπερβολικά πολλά σε τεχνολογία σχετική με τα πυρηνικά όπλα ως αποτρεπτική δύναμη και υπερβολικά λίγα σε μέσα αντιμετώπισης πανδημιών.

Θεωρίες συνωμοσίας 

Συνωμοσιολόγοι στις ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι ο COVID-19 , η κορονοϊός , διέρρευσε από ένα μυστικό πρόγραμμα βιολογικού πολέμου της Κίνας. Άλλοι αναφέρουν , σε βίντεο το οποίο κάνει στη χώρα μας το γύρο του Facebook, ότι ο Bill Gates χρηματοδότησε την δημιουργία του ιού. 

Στον αντίποδα η Τεχεράνη φέρεται να κατηγόρησε τις ΗΠΑ για βιολογικό πόλεμο κατά της Κίνας και του Ιράν.

Το 5G

Ο «πόλεμος» των εταιριών και των κυβερνήσεων για τα δίκτυα 5G βρήκε πρόσφορο έδαφος στις θεωρίες συνωμοσίας για τον κοροναϊό. 

Σύμφωνα με μία εκδοχή, πέντε εβδομάδες πριν από τα πρώτα κρούσματα κοροναϊού, είχε τεθεί σε λειτουργία το δίκτυο 5G στην πόλη Ουχάν της Κίνας. 
( Το συγκεκριμένο λειτουργίας του δικτύου 5G είναι πραγματικό στοιχείο. )

Γιατροσόφια για πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν

Από τα θαυματουργά γιατροσόφια μέχρι τις θεωρίες συνωμοσίας, η παραπληροφόρηση σχετικά με τον ιό Covid-19 ξεχειλίζει στις ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες κατά την διάρκεια των κρίσεων γίνονται φορείς μίας πλημμυρίδας fake news δύσκολα αντιμετωπίσιμης.

Οι περισσότερες από τις πηγές αυτών των fake news αδιαφορούν αν θα τους πιστέψετε ή όχι. Χρησιμοποιούν την επιδημία ως ιδεώδες όχημα για να επιτύχουν τους στόχους τους, είτε για να αποκομίσουν κέρδη ή για να δημιουργήσουν κλίμα καχυποψίας, σημειώνει ο Καρλ Μπέργκστρομ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και ειδικός στην online παραπληροφόρηση.

Ορισμένες από τις πηγές αυτές θέλουν να πουλήσουν προϊόντα και προσπαθούν να πείσουν ότι η κάνναβη επιτρέπει την θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στον ιό, για παράδειγμα. Άλλοι επιδιώκουν views ή click, (πηγές διαφημιστικών προσόδων.)

Συνωμοσίες Ρώσων

Οι θεωρίες που εμφανίζονται περιλαμβάνουν την ιδέα ότι ο ιός δημιουργήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπενθυμίζοντας τις προσπάθειες της KGB κατά τον Ψυχρό Πόλεμο να διαδώσει την θεωρία ότι ο ιός HIV υπήρξε εφεύρεση Αμερικανών επιστημόνων.

Fake news και οικειότητα 

Στις αρχές του Φεβρουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε χαρακτηρίσει «μαζική επιδημία παραπληροφόρησης» την πλημμυρίδα ανακριβών πληροφοριών για το θέμα, γεγονός που περιπλέκει την αποστολή του Οργανισμού και των υγειονομικών αρχών.

Όπως γράφει το ΑΠΕ στην μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στο «Science Advances» οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι «το να μιλάς για fake news μπορεί να τα καταστήσει περισσότερο οικεία και ακόμη πιο πιστευτά», άρα επαφίεται σε εσάς να κρίνεται τι ορίζεται πιστευτό και αλήθεια, και τι αποτελεί πλάνη. Δώστε έμφαση σε όσα ανακοινώνονται από τους ειδικούς.

Υ.Γ: Πάντως ο Ντόναλτ Τράμπ θα παρέχει ένα χιλιάρικο σε όλους τους Αμερικανούς , σε αντιδιαστολή με τη δική μας χώρα.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κορονοϊός: Θεωρίες συνωμοσίας , fake news , και η πραγματικότητα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">