ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας

Την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας με σωστούς όρους σε όλους τους δήμους, επαναφέρει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου με συζητήσεις που έχει ξεκινήσει με το Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Γλυφάδα Web: Αστυνόμευση, αστυνομοκρατία, χειροπέδες , όπλα , πλήρη εκπαίδευση , πρώην κρατούμενοι των φυλακών με χρόνια φυλακής στο ρόλο αστυνομικών, και επιβολή της τάξης , το ζητούμενο έπειτα από τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης και στους Ο.Τ.Α. 

Όπως όλα δείχνουν καλείται ο Μητσοτάκης, ο οποίος κατάργησε την δημοτική αστυνομία , να την ''επανασυστήσει'' και να διαπιστώσουμε αν η κοινωνία θα δεχθεί περισσότερη επιβολή της τάξης η αν θα ''επαναστατήσει''. 

Είναι γνωστά τα κρούσματα με κεφαλοκλειδώματα , επιθέσεις σε πολίτες , αφαίρεση πινακίδων, τσουχτερά πρόστιμα σε χώρους που στάθμευαν επί χρόνια πολίτες και ξαφνικά υπήρξε από τη μια μέρα στην άλλη απαγόρευση, και πολλά ακόμα ευτράπελα τα οποία μάλλον θα επιστρέψουν.

Το θέμα δεν είναι όσα προαναφέρονται, το θέμα είναι ότι στους κόλπους της δημοτικής αστυνομίας υπάρχουν και πλειάδα ατόμων τα οποία είναι ακατάλληλα για τις συγκεκριμένες θέσεις , όπως παράλληλα το αντίστοιχο ισχύει και στην ΕΛΑΣ. Τίθεται ζήτημα κριτηρίων αναφορικά με την κάλυψη των θέσεων , καθώς επίσης, και των αρμοδιοτήτων που θα έχει η δημοτική αστυνομία. 

Συζήτηση για επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας

Με αφορμή όπως είπε τόσο τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δήμοι λόγω κορονοϊού, αλλά και την επιστολή που έστειλε ο Δήμος Καλαβρύτων κ. Αθ Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε κάποιες πρώτες συζητήσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Παπαστεργίου είναι έτοιμο να προχωρήσει σε κάποιες αναγκαίες ρυθμίσεις για την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας σε πλήρη στελέχωση, οργάνωση και λειτουργία.

Ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε ότι έκανε και συζήτηση με τον Σύλλογο της Αθήνας που είναι ο πιο άρτιος και οργανωμένος σύλλογος και ως εκ τούτου κατά κάποιον τρόπο έχει και μια πανελλαδική εκπροσώπηση.

Η συζήτηση αφορά είτε τους δήμους που δεν κατάφεραν να επανασυστήσουν την δημοτική αστυνομία μετά την κατάργησή της διότι όπως ειπώθηκε επέστρεψε το 1/3, είτε τους δήμους που έχουν σοβαρές ελλείψεις.

Το πρόβλημα όπως εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου βρίσκεται κυρίως στο θέμα της εκπαίδευσης και της εξεύρεσης χώρων γι αυτήν. Δεν υπάρχουν σχολές εκπαίδευσης της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο Σύλλογος των Δημοτικών Αστυνόμων της Αθήνας προτείνει να χρησιμοποιηθούν ακόμη και χώροι κατασκηνώσεων όπως αυτή του Αγίου Ανδρέα.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων με παρέμβασή του ενημέρωσε ότι υπάρχει διαθέσιμος χώρος στον Δήμο του. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κυρίζογλου πρότεινε να υπάρξει αποκέντρωση με διαπεριφερειακά κέντρα αν και τόνισε ότι δεν χρειάζεται και καμία πολύπλοκη και χρονοβόρα εκπαίδευση αλλά πολιτική βούληση θυμίζοντας ότι ο νυν πρωθυπουργός ως υπουργός κατάργησε την Δημοτική Αστυνομία. Ο κ. Παπαστεργίου συμπλήρωσε ότι υπάρχουν και οι εναλλακτικές λύσης της τηλεαικπαίδευσης χωρίς ιδιαίτερο κόστος όπως μας δίδαξε ο κορονοϊός.

Το δεύτερο σημείο της συζήτησης αφορά τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες. Οπως επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις για να επεκταθούν τα καθήκοντα καθώς όπως είπε είναι αστείο να ζητάει ένας πολίτης από έναν δημοτικό αστυνόμο να διευθετήσει θέματα ΚΟΚ κι εκείνος να του απαντάει ότι δεν μπορεί. Αρα αυτό συνοδεύεται με την αναγκαιότητα εκπαίδευσης.

Με παρέμβασή της η Δήμαρχος Κερκύρας κα Υδραίου αφού τόνισε την απόλυτη αναγκαιότητα επανασύστασης σε πλήρη μορφή της δημοτικής αστυνομίας ειδικά στις τουριστικές περιοχές όπου υπάρχουν πολλές απαιτήσεις ενημέρωσε ότι έχει κάνει και η ίδια συζητήσεις με τέως δημοτικούς αστυνόμους που έχουν μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες, οι οποίοι επιθυμούν να επανέλθουν αλλά σημειώνουν ότι δεν υπάρχει γρήγορο και κατάλληλο νομικό πλαίσιο. Σε μια συζήτηση λοιπόν με το Υπ. Εσωτερικών θα πρέπει να μπει αυτό το θέμα καθώς όπως είπε είναι πολύ σημαντικό ότι αυτοί οι αστυνομικοί είναι εκπαιδευμένοι.

Μια άλλη άποψη στην συζήτηση εξέφρασε ο τ. Δήμαρχος Ορχομενού κ. Τσιάμης ο οποίος θύμισε τι έλεγε η ΚΕΔΕ και ποια ζητήματα έβαζε και πως λειτουργεί το Ευρωπαϊκό μοντέλο. Ο κ. Τσιάμης εξέφρασε την άποψη ότι η Δημοτική Αστυνομία θα πρέπει να περάσει στην ΕΛΑΣ. Με εξέλιξη και βαθμούς, με πλήρη εκπαίδευση “και με χειροπέδες” όπως είπε χαρακτηριστικά εννοώντας μια πλήρως οργανωμένη και ικανή επιχειρησιακά Δημοτική Αστυνομία με δικό της Αρχηγείο που να συνδράμει και την ΕΛΑΣ. 

Η Δημοτική Αστυνομία είπε θα πρέπει να συστεγάζεται στα αστυνομικά τμήματα αλλά επιχειρησιακά να παρεμβαίνει ο Δήμος για την επιβολή της τάξης σε όλους τους χώρους όπως πάρκινγκ, περιαστικά δάση, κλπ, και να εκπαιδεύεται από την αστυνομία χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο και να οπλοφορεί. Είναι όπως ανέφερε το ευρωπαϊκό μοντέλο για την δημοτική αστυνομία.

Ο κ. Μπίρμπας διαφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Τσιάμη στο να οπλοφορεί η Δημοτική Αστυνομία χωρίς να διαφωνεί με την αναγκαιότητα να έχει μεγαλύτερη γκάμα καθηκόντων. Έθεσε όμως την προτεραιότητα του να στελεχωθεί πρώτα και μετά να ανοίξει η συζήτηση για τις αρμοδιότητες.

Τελικά η απόφαση που πάρθηκε είναι η ΚΕΔΕ να θέσει άμεσα το θέμα στο Υπ. Εσωτερικών, να γίνουν οι απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις για την στελέχωση, την εκπαίδευση,  και την επέκταση των αμέσου προτεραιότητας αρμοδιοτήτων, και στην συνέχεια να προχωρήσει η συζήτηση για την βελτίωση της αποστολής της Δημοτικής αστυνομίας.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb