ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

H εγκύκλιος για το άνοιγμα των σχολείων

Τις προβλέψεις για το άνοιγμα των σχολείων μετά το lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού περιλαμβάνει η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, ενώ απεστάλη στα σχολεία η εγκύκλιος με τις οδηγίες για τη διαρρύθμιση των αιθουσών και την οργάνωση των διαλειμμάτων.

Άνοιγμα των σχολείων: Στην τελική ευθεία για την επιστροφή στα θρανία


Αναλυτικά, η εγκύκλιος προβλέπει:


Για την προσέλευση στον χώρο του σχολείου


Περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την προσέλευση-αποχώρηση στη σχολική μονάδα, φροντίζοντας να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών. Δεν πραγματοποιείται η συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται εντός των αιθουσών.

Επιστροφή στα θρανία: Τι θα γίνει με τα ωδεία και τα φροντιστήρια


Αλλάζει η διαρρύθμιση των τάξεων

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο.
Υπενθυμίζεται, ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα ορίζεται στους 15. Υπάρχει η δυνατότητα αναπροσαρμογής των ωρολογίων προγραμμάτων ανά υποτμήμα, ώστε το ήδη υφιστάμενο εκπαιδευτικό προσωπικό να αξιοποιείται με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο ανά υποτμήμα και διδακτική ώρα.

Άνοιγμα σχολείων: Έτσι θα επιστρέψουν οι μαθητές - Οδηγίες από το υπουργείο

Η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρo μήκος. Εάν κάποια σχολική αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, χωρίζεται σε υποτμήματα.

Προτείνεται, επίσης, τα θρανία να έχουν κοινό προσανατολισμό, ώστε να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα σε αίθουσες με περιορισμένο χώρο.

Πιθανόν να μην ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία - Από τι εξαρτάται

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι είναι σημαντική η αποσυμφόρηση και του γραφείου των εκπαιδευτικών.

Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές
Προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων/υποτμημάτων, είναι σημαντικό να υιοθετηθούν πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών και κατά τα διαλείμματα.
Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το πρόγραμμα εφημεριών θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων των μαθητών σε κάθε χώρο του σχολείου.

Άνοιγμα σχολείων: Οι έξι λόγοι που ελήφθη η απόφαση

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη σταδιακή έξοδο, με σειρά, των μαθητών στο προαύλιο. Κάθε τμήμα/τάξη θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο και απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο).

Συνεδριάσεις Συλλόγου Διδασκόντων

Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων έχουν τη δυνατότητα να καλούν τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων σε συνεδρίαση σε χώρο που πληροί τις προϋποθέσεις της προβλεπόμενης απόστασης μεταξύ των εκπαιδευτικών, ακόμη και αν αυτό απαιτεί τη μετακίνηση της συνεδρίασης του Συλλόγου σε άλλο χώρο από εκείνο που συνήθως χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό.

Για τους καθηγητές γυμνασίων

Ειδικότερα, για τους καθηγητές γυμνασίου, η καθημερινή παρουσία στο σχολείο δύναται, έως την επανέναρξη της λειτουργίας των γυμνασίων, να ορίζεται από τον διευθυντή σύμφωνα με τις διοικητικές ανάγκες σε κάθε περίσταση.

Σημείωση του Γ.WEB: Η οργάνωση της κυβέρνησης είναι απίστευτη. Είναι τόσο άρτια οργανωμένη που διοικείται από μια ''χούφτα'' καναλάρχες και τα ''τσιράκια'' τους. ( Αρκετοί είδαμε και αξιολογήσαμε τι ίσχυσε με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ. Μείναμε με την εντύπωση ό τι  κυβερνά ένα τηλεοπτικό μέσο και οι κυβερνώντες είναι η προέκταση του. Επίσης, τεράστια εντύπωση μας έκανε το γεγονός να μην επικοινωνήσουν άμεσα με το υπουργείο , ώστε να προκύψει διάλογος , αντί του τρεις εναντίων ενός. )

Παράλληλα, το γεγονός αδιαφανούς και επιλεκτικής αντί διάφανης χρηματοδότησης των ΜΜΕ , μας γεννά εύλογα συμπεράσματα ό τι ο σχεδιασμός γίνεται από ιδιωτικά σχεδιαστήρια αντί του κυβερνητικού. Κάνουμε κάποιο λάθος ;
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: H εγκύκλιος για το άνοιγμα των σχολείων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb