ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Όταν ο Χίτλερ κυνηγούσε τους γυμνιστές – Αθλητισμός & γυμνισμός στο Μεσοπόλεμο


του Νάσου Μπράτσου

Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, αρκετοί αθλητικοί σύλλογοι σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα είχαν και εκδρομικά – φυσιολατρικά τμήματα. Σε αρκετές περιπτώσεις στα πλαίσια αυτών εμφανίστηκαν και γυμνιστικά τμήματα, ειδικά στη Γερμανία το φαινόμενο είχε μαζική έκφραση. Ο Τύπος της εποχής περιγράφει το φαινόμενο και η απόσταση τόσων χρόνων επιτρέπει μία ψύχραιμη ματιά.

Στη χώρα μας που πέρναγε μία πολιτική περίοδο από τις μακριές φούστες που επέβαλε ο Πάγκαλος, το ιδιώνυμο του Βενιζέλου, τις απόπειρες πραξικοπημάτων και τις συνεχείς διώξεις αντιφρονούντων, οι γυμναστικές απόπειρες γρήγορα βρήκαν εμπόδιο στην εξάπλωσή τους τις δυνάμεις της χωροφυλακής και της εκκλησίας.

Το φαινόμενο στη Γερμανία είχε πάρει τέτοια διάσταση που συχνά απασχολούσε τις εφημερίδες. Και οι ελληνικές εφημερίδες είχαν αναφορές στο θέμα, άλλες ρίχνοντας στην πυρά τους γυμνιστές που τους θεωρούσαν διεφθαρμένους, ή στην καλύτερη περίπτωση  «πεπλανημένους», άλλες υποστήριζαν το φαινόμενο.

Μάλιστα στη Γερμανία κατεγράφη περιστατικό, όπου φανατικός γυμνιστής μπήκε εν αδαμιαία περιβολή σε χορό ντυμένων, όπου η είσοδός του ενθουσίασε συμμετέχουσα και ντυμένη, που ήταν επίσης γυμνίστρια, με αποτέλεσμα να βγάλει τα ρούχα της και να αρχίσει να χορεύει μαζί με το νεοεισελθόντα, όπως τους είχαν γεννήσει οι μανούλες τους.

Το θέμα ενθουσίασε αρκετούς και αρκετές που υποστήριζαν το γυμνισμό και σκανδάλισε όσους και όσες διαφωνούσαν,
με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι αντεγκλήσεις και από γερμανική σάλα χορού, ο χώρος να γίνει «αμέρικαν μπαρ», ή καλύτερα σαλούν σε ταινία γουέστερν, με εκατέρωθεν συμπλοκές και ξυλοδαρμούς.

Η αστυνομία επενέβη με αποτέλεσμα μια ποινή έξι μηνών στους χορευτές – γυμνιστές και πρόστιμο σε όσους επιδόθηκαν σε καρεκλομαχίες.

Αξίζει να τονίσουμε ότι αρκετά από τα οργανωμένα γυμνιστικά τμήματα στη Γερμανία, είχαν ως πηγή έμπνευσης την αρχαία Ελλάδα, τους γυμνικούς αγώνες, τα αρχαία αγάλματα με τη συμμετρία και το φυσικό κάλλος που απεικόνιζαν και θεωρούσαν ότι μορφές άσκησης – φυσιολατρίας και γυμνισμός είχαν στοιχεία από το μέτρο και την αρετή της αρχαίας Ελλάδας που θαύμαζαν.

Αντίληψη σαφώς διαφορετική από σύγχρονες προσεγγίσεις του γυμνισμού σαν οργανωμένη και θεσμικά συγκεκριμένη διαδικασία.

Στη Γερμανία όταν άρχισε να κάνει κουμάντο ο Χίτλερ, το μιλιταριστικό προφίλ, η σιδηρά πειθαρχία, οι διώξεις των αντιφρονούντων και όλη η δημόσια εικόνα που ήθελε να προωθήσει, μάλλον δεν χωρούσαν «τους ξεβράκωτους» και αποφάσισε να καταστείλει τις δραστηριότητες αυτές.
Με απόφασή του διαλύθηκαν τα γυμνιστικά τμήματα συλλόγων (όχι και οι υπόλοιπες δραστηριότητες των συλλόγων) και παράλληλα απαγορεύτηκε ο γυμνισμός έστω και άτυπος, με την απειλή σοβαρών κυρώσεων – διώξεων.

Η μαζική διάσταση των τμημάτων (υπολογίζονταν σε πάνω από 400.000 οι οργανωμένοι γυμνιστές στη Γερμανία) που διαλύθηκαν οδήγησε σε προβληματισμό τα μέλη τους, που αποφάσισαν να στείλουν επιτροπή στον Χίτλερ μήπως και τον μεταπείσουν.

Παράλληλα υπήρξε διεθνής ανησυχία και οι απανταχού γυμνιστικοί σύλλογοι ετοιμάζονταν να στείλουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας.

Μάλιστα σκέφτηκαν την επιτροπή να αποτελέσουν μόνο γυναίκες, ώστε σε περίπτωση διαφωνιών και λεκτικών αντιπαραθέσεων, να μην υπάρχει ο κίνδυνος οι άντρες να εξοργίσουν τον Αδόλφο και ακολούθως να έχουν αβέβαιο μέλλον.
Σκέφτηκαν ότι με τις γυναίκες ο φύρερ θα ήταν πιο συγκαταβατικός.

Πράγματι πήγε μία επιτροπή και την έκβαση της συνομιλίας περίμεναν οι δημοσιογράφοι των εφημερίδων της εποχής.
Βγαίνοντας οι γυναίκες και πριν ακόμα κάνουν δηλώσεις, ήταν εμφανές ότι όπως λέμε «αν τις έπιανες από τη μύτη θα έσκαγαν». Ο Χίτλερ τις είχε κάνει «μπαρούτι».

Η επικεφαλής στις δηλώσεις της, είπε ότι δεν μπόρεσαν καν να συνεννοηθούν, αλλά ευτυχώς που με τα μυαλά που είχε ο Χίτλερ δεν θα έμενε και πολύ στην εξουσία, κατά την εκτίμησή της.

Την ιστορική συνέχεια την ξέρουμε και πόσο έκατσε στο «θρόνο» του και τι πλήρωσε η ανθρωπότητα. Συνεπώς το δίδαγμα είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς ως γραφικές φυσιογνωμίες, όσους εκφράζουν τέτοιες αντιλήψεις (δεν αναφερόμαστε στις θέσεις του για το γυμνισμό, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα) γιατί έτσι δεν χτυπάνε όσο πρέπει οι καμπάνες της προσοχής.

Μην ξεχνάμε ότι και ο τότε συνεταίρος του ο Μουσολίνι, στα κινηματογραφικά στιγμιότυπα της εποχής φαντάζει κωμικός με τις γκριμάτσες του και τα φτερά του, αλλά και οι δύο τους τη ζημιά (και στη χώρα μας) την κάνανε.

Προσέξτε όμως ότι η καταγραφή της συνάντησης Χίτλερ  – γυμνιστών έγινε το 1933, ενώ το περιστατικό με το γυμνό χορευτή το 1934, άρα παρά τους περιορισμούς, το γυμνιστικό κίνημα φαίνεται ότι είχε ισχυρότατες ρίζες στη Γερμανία, για να έχει σφυγμό και μετά τις απειλές του Αδόλφου.

Έρχεται στο ert.gr

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής
Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020 το Α΄ μέρος
Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020 το Β΄ μέρος
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020 το Γ΄ μέρος

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020: Α.Ε. Ελευθερούπολης 1929: Με Μικρασιατική ρίζα σε μια διαδρομή προσφοράς μέχρι σήμερα

Συνεχίζουμε με τα πρώτα αφιερώματα του 2021
Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021: Ψυχικό 1926: Όταν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ίδρυσαν αθλητικό σωματείο

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021: Οι πρώτες αθλητικές συγκροτήσεις των Μικρασιατών προσφύγων στο συνοικισμό του Κοπανά

www.ert.gr

Σημείωση του ΓΛΥΦΑΔΑ WEB: Για τα Νότια προάστια Αττικής, και ειδικότερα για τον ΒΟΣΠΟΡΟ , η ΕΡΤ δεν έχει να επιδείξει απολύτως τίποτα. ΓΙΑΤΙ ;

Σας είναι άγνωστο ότι οι πρώτοι πρόσφυγες κατοίκησαν στα όρια Ελληνικού - Γλυφάδας ; Δεν γνωρίζεται ότι έπειτα από 60 χρόνια κατοίκισης απαλλοτρίωσαν τον Βόσπορο και επι των ημερών μας παρείχαν το φιλέτο έναντι πινακίου φακής στον Λάτση ;

Η ΕΡΤ , οφείλει σύμφωνα του καταστατικού λειτουργίας της να παρέχει στον Ελληνικό λαό ενημέρωση, και την αλήθεια, η να αποκρύπτει την πραγματικότητα ;

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Όταν ο Χίτλερ κυνηγούσε τους γυμνιστές – Αθλητισμός & γυμνισμός στο Μεσοπόλεμο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">