ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Πώς θα πληρωθούν την αποζημίωση του 50% για τον Δεκέμβριο

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Πώς θα πληρωθούν την αποζημίωση του 50% για τον Δεκέμβριο

Έως το τέλος Ιανουαρίου έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν τις δηλώσεις Covid στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια κατά 40% τον Δεκέμβριο, προκειμένου να αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Το «μέτρο» αφορά ιδιοκτήτες οι οποίοι νοικιάζουν ακίνητα σε:

  • επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ
  • εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή και για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από την μόνιμη κατοικία
  • ναυτικούς που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ναυτολόγησης για την κύρια κατοικία τους.

Τη δήλωση Covid υποβάλλουν εκμισθωτές ακινήτων, των οποίων το μίσθωμα έχει μειωθεί κατά 40% με βάση τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19.

Όταν η δήλωση υποβάλλεται για λογαριασμό του εκμισθωτή, από κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστή κληρονομιάς διορισμένο από το δικαστήριο, εκτελεστή διαθήκης που διορίστηκε από το δικαστήριο ή από τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων, σύνδικο πτώχευσης σε περίπτωση  πτώχευσης, προσωρινό διαχειριστή σε περίπτωση επιδικίας, μεσεγγυούχο σε περίπτωση μεσεγγύησης, επίτροπο ή κηδεμόνα ή δικαστικό συμπαραστάτη σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου είναι ανήλικο τέκνο ή άτομο σε δικαστική συμπαράσταση, η υποβολή της γίνεται χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του εκμισθωτή.

Στη δήλωση Covid θα πρέπει να συμπληρωθούν:

  1. η χρήση μίσθιου, όπου ο εκμισθωτής θα πρέπει να επιλέξει:
  • «κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους»
  • «κύρια κατοικία στην οποία ο εκμισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του»
  • «κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/μέρος συμφώνου συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.) του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του»
  • «επαγγελματική στέγη»
  • «κύρια κατοικία ναυτικού»
  1. το μηνιαίο μίσθωμα πριν τη μείωση
  2. το ποσό του ενοικίου μετά τη μείωση
  3. τον μήνα που αφορά η μείωση

Για τον Ιανουάριο, όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές κατά τη διάρκεια των γιορτών, μπορούν να καταβάλλουν μόλις το 20% του ενοικίου, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο το μέτρο της μείωσης του μισθώματος κατά 40% να ισχύσει και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, τα  νομικά πρόσωπα-εκμισθωτές υποχρεούνται να λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια, χωρίς όμως να αποζημιώνονται από το Κράτος.

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/eidiseis/oikonomia/elladaoikonomia/idioktites-akiniton-pos-tha-plirothoyn-tin-apozimiosi-toy-50-gia-ton-dekemvrio/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ιδιοκτήτες ακινήτων: Πώς θα πληρωθούν την αποζημίωση του 50% για τον Δεκέμβριο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">