ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα καταβληθεί εφέτος σε εργαζόμενους και ανέργους


Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21 Δεκεμβρίου.

Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το Κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».

Πώς να υπολογίσετε το ποσό που δικαιούστε

Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη.

Εφέτος το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ στους ανέργους νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Ειδικότερα, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2021. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, δηλαδή 237 ημερολογιακές ημέρες για τους μισθωτούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Στο μεικτό ποσό του μηνιαίου μισθού προστίθεται η προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Για τους μισθωτούς που η εργασιακή τους σχέση δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 1ης Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου, το δώρο Χριστουγέννων αντιστοιχεί στην ανάλογη χρονική διάρκεια.

Σε αυτήν την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.
Το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ δημιούργησε ειδική online εφαρμογή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίσουν το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται: Η εφαρμογή βρίσκεται στη διεύθυνση:https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php 

Σημείωση του Γιάννη Κουρδομένου: Καλοφάγωτα με αγορά περισσότερης Κινεζιάς ! Είναι απίστευτο πόσοι καλοθελητές βρέθηκαν στη χώρα μας, στους οποίους κάνουν παροχή δωρεάν κινεζικών προϊόντων οι Κινέζινες διαδικτυακές πλατφόρμες πωλήσεων, ώστε να γίνονται οι κράχτες στο κοινωνικό σύνολο.

Στον αντίποδα , είναι επίσης απίστευτο τι τάση υπάρχει στην νεοελληνική κοινωνία να βλέπει - επηρρεάζεται - και να αγοράζει Κινεζιές. Οι κινέζοι γίνονται νεόπλουτοι και αναπτύσσονται και το σπιτικό των νεοελλήνων γεμίζει κινεζιές !

Στην χώρα - πρώτη υπερδύναμη του πλανήτη - κανείς πλέον από τα 11 εκ. πολίτες δεν ασχολείται με το ισχύον καθεστώς. Εννοούμε ότι δεν παράγουμε τίποτα, δεν αναπτυσσόμαστε σε κανένα τομέα , ενώ στον αντίποδα δεν υπάρχει ούτε η απορία στα εκατομμύρια νεοέλληνες - νεοελληνίδες πως στον διάολο πέτυχαν έτεροι λαοί να αναπτυχθούν στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης. 

Έχουν γεμίσει, πλην των οικιών και των επιχειρήσεων - και οι Ο.Τ.Α με κάθε λογής κινεζιά.

Αλήθεια θυμάται έστω και ένας , πριν από τριάντα χρόνια τι πέρναγα δημόσια στις ραδιοφωνικές μεταδόσεις του ΓΛΥΦΑΔΑ FM αναφορικά με την Κίνα ;

Μήπως θυμάστε ορισμένοι/ες , διότι το ανέφερα δημόσια, ποια είναι η πηγή των κακών ώστε η Ελλάδα να παραμένει αποκλειστικά η χώρα των εισαγόμενων ; Τα κινεζάκια σας γέμισαν με πολύχρωμα καθρεφτάκια, και παράλληλα με covid, εσείς τι κάνετε ;   • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα καταβληθεί εφέτος σε εργαζόμενους και ανέργους Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb