ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Προς νέα παράταση το lockdown – Εν αναμονή των αποφάσεων για το λιανεμπόριο

Προς νέα παράταση το lockdown – Εν αναμονή των αποφάσεων για το λιανεμπόριο

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς η διατήρηση του επιδημιολογικού φορτίου κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Αττική σε τόσο υψηλά επίπεδα παρά το lockdown, που διάγει την τέταρτη εβδομάδα, με τα κρούσματα να κυμαίνονται σταθερά πάνω από 2000 και την κατάσταση στις μονάδες εντατικής να παραμένει δραματική.

Χθες είχαμε νέο αρνητικό ρεκόρ στις ΜΕΘ όπου 613 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Παράλληλα είχαμε άλλους 89 καταγεγραμμένους θανάτους και 2.186 νέα κρούσματα.

Οι περιοχές με την υψηλή μεταδοτικότητα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι η Θεσσαλονίκη με 453 κρούσματα και ακολουθούν η Αττική με 374, η Λάρισα με 129, η Ημαθία με 86, η Πιερία και Δράμα με 71 και 70 αντίστοιχα.

Με αυτά τα δεδομένα, η άρση της καραντίνας τοποθετείται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τουλάχιστον μία εβδομάδα αργότερα, έως ότου υπάρξει αισθητή αποκλιμάκωση.

(EUROKINISSI)

Στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν διάφορα σενάρια για το χρόνο και τον τρόπο του ανοίγματος των διάφορων δραστηριοτήτων.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα μας πουν οι ειδικοί, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στο 31ο φόρουμ του Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Μιλώντας διαδικτυακά με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia Λι Μπόλινγκερ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν, όπως η νυχτερινή διασκέδαση και τα μπαρ. “Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας επίσης ότι  υπάρχουν σκέψεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα με το πότε θα υπάρξει άνοιγμα της αγοράς η κυβέρνηση διαμηνύει πως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως δεν θα είναι μαζικό και ταυτόχρονο.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προωθεί το άνοιγμα των καταστημάτων εποχικών ειδών που υφίσταται σφοδρό πλήγμα, με ταυτόχρονη άρση της απαγόρευσης πώλησης των αντίστοιχων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ. Οι σχετικές αποφάσεις να αναμένεται να ανακοινωθούν ενδεχομένως εντός της ημέρας.

«Προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών) κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές. Η οριστικοποίηση της απόφασης και του τρόπου που θα γίνει θα το μάθετε τις επόμενες ώρες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ασφαλώς από την ώρα που θα ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο για αυτά τα είδη το ίδιο θα γίνει και για τα σούπερ μάρκετ και τα συγκεκριμένα προϊόντα θα βγουν από την απαγόρευση» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε επίσης παράθυρο και για το άνοιγμα των κομμωτηρίων καθώς δεν θεωρούνται χώροι υπερμετάδοσης κορονοϊού παραπέμποντας στις ανακοινώσεις που αναμένονται έως το τέλος της εβδομάδας για τον οδικό χάρτη εξόδου από την καραντίνα.

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/eidiseis/ellada/politiki/pros-nea-paratasi-to-lockdown-en-anamoni-ton-apofaseon-gia-to-lianemporio/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Προς νέα παράταση το lockdown – Εν αναμονή των αποφάσεων για το λιανεμπόριο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">