ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τα επιδημιολογικά υψηλά παρέτειναν το lockdown – Ποια τα επόμενα βήματα


Με τους δείκτες της διασποράς του κορονοϊού να μην αποτυπώνουν ακόμα αποτέλεσμα από την εφαρμογής των μέτρων, η παράταση του lockdown μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήταν αναμενόμενη.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον θάνατο 100 συμπολιτών μας, ενώ οι 622 διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ αποτέλεσαν το νέο αρνητικό ρεκόρ της πανδημίας. Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν χθες στα 1882, με τη συμπρωτεύουσα και την ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ελλάδας να εξακολουθεί να υποφέρει υπό το βάρος των αυξημένων αναγκών για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η Θεσσαλονίκη, κατέγραψε 428 νέες μολύνσεις και η Αττική 334, 110 η Πιερία, 75 η Δράμα και 71 η Ημαθία, με τον συνολικό αριθμό των γνωστών κρουσμάτων να φτάνει πλέον τα 111.537.

Στις σχετικές ανακοινώσεις για την παράταση των περιοριστικών μέτρων προέβη χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας πως με αυτά τα δεδομένα, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας απομακρύνεται χρονικά.

Με αυτά τα νούμερα του κορονοϊού όλες οι αποφάσεις έχουν αναβληθεί, πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μοναδική εξαίρεση τα εποχικά καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη – τα οποία ανέρχονται σε 112 – τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το πολυαναμενόμενο άνοιγμα της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου με την προσδοκία να περισώσουν ένα μέρος από το χαμένο τζίρο του Νοεμβρίου.

Από την ίδια μέρα αίρονται και περιορισμοί για την πώληση αυτών των ειδών και από τα super markets. Οι ανακοινώσεις για τον τρόπο λειτουργίας και τι θα ισχύει αναμένονται σήμερα Παρασκευή από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις μετά από τα εποχικά σειρά να πάρουν στις 14 Δεκεμβρίου τα κομμωτήρια, καθώς είναι αποδεκτό ότι με την τήρηση των μέτρων δεν αποτελούν χώρους υπερμετάδοσης του επικίνδυνου ιού, καθώς και τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου.

Εν τω μεταξύ σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Την επόμενη εβδομάδα θα καταλήξουν οι λοιμωξιολόγοι ως προς τις εισηγήσεις τους σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, αν και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, εμφανίζονται αρνητικοί ως προς το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η κατάσταση για την εστίαση θα εκτιμηθεί εφόσον υπάρξει αποκλιμάκωση στη διασπορά της πανδημίας, με τους καταστηματάρχες να προτείνουν το μέτρο της επιλεκτικής αναστολής ώστε όποιος θέλει να ανοίξει το κατάστημα του, απευθύνοντας σε κάθε περίπτωση έκκληση στην πολιτεία για γενναία οικονομική υποστήριξη.

Εκτός σχεδιασμών παραμένει προς το παρόν το άνοιγμα της νυχτερινής διασκέδασης και των μπαρ με την κυβέρνηση να διαμηνύει προς δεν γίνεται να αρθούν κάποιοι περιορισμοί πριν το εμβόλιο.

Εντός Ιανουαρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα (video)

Οι πρώτοι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό στην Ελλάδα έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του νέου έτους, εντός του Ιανουαρίου, και οι ετοιμασίες για την ασφαλή αποθήκευση τους, στις ιδιαίτερα ευαίσθητες συνθήκες των -70 βαθμών Κελσίου, είναι πυρετώδεις.

Δημιουργούνται 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε κομβικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, όπου θα τοποθετηθούν οι ειδικοί ψυκτικοί θάλαμοι. Από τα 25.000.000 δόσεις που θα λάβει η χώρα μας, 2 εκατομμύρια πολίτες θα εμβολιάζονται κάθε μήνα.

Ήδη ετοιμάζεται καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές και θα ακολουθήσουν οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός.

www.ert.gr

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τα επιδημιολογικά υψηλά παρέτειναν το lockdown – Ποια τα επόμενα βήματα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">