ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΗΠΑ: Διεργασίες και παρασκήνιο μέχρι τις 20/1 – Συνέχεια παραιτήσεων – Νέο μήνυμα Τραμπ

ΗΠΑ: Διεργασίες και παρασκήνιο μέχρι τις 20/1 – Συνέχεια παραιτήσεων – Νέο μήνυμα Τραμπ

Μια από τις «σκοτεινότερες ημέρες» στην ιστορία των ΗΠΑ χαρακτήρισε την εισβολή στο Καπιτώλιο την Τετάρτη ο Δημοκρατικός, εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς, όπως είπε, με τη ρητορική του, κατηύθυνε τον όχλο των εσωτερικών τρομοκρατών με στόχο την ανατροπή του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ο απερχόμενος πρόεδρος εν τω μεταξύ, υπόσχεται «ομαλή» μεταβίβαση της εξουσίας και καλεί για «συμφιλίωση» στο πρώτο του tweet μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο.

«Η Αμερική πρέπει πάντα να είναι ένα κράτος του Νόμου και της Τάξης και αυτοί που παραβίασαν τους Νόμους πρέπει να τιμωρηθούν» ανέφερε.

Την παύση του προέδρου Τραμπ από τα καθήκοντά του, με κάθε νόμιμο τρόπο, ζήτησε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ενώ δημοκρατικοί βουλευτές καταρτίζουν κατηγορητήριο για πρόταση μομφής κατά του προέδρου Τραμπ, με σκοπό την απομάκρυνσή του, από το αξίωμα.

Οι ΗΠΑ δεν είναι «μπανανία», διαβεβαιώνει ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, απαντώντας στις επικρίσεις για τα πρόσφατα γεγονότα.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ένας αστυνομικός ο οποίος υπηρετούσε στο Καπιτώλιο έχασε τη ζωή του μετά την εισβολή οπαδών του Τραμπ στην έδρα του Κογκρέσου, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους πέντε.

Συνέχεια παραιτήσεων

Την ίδια ώρα η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ Μπέτσι ΝτεΒός έγινε το δεύτερος μέλος της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που υπέβαλε την παραίτησή της, σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal. Η ΝτεΒός — η αδελφή του Έρικ Πρινς, ιδρυτή της εταιρείας μισθοφόρων Blackwater, που δεν υπάρχει πια, μέγα υποστηρικτή του Τραμπ — επικαλέστηκε τη «ρητορική» του προέδρου.

EPA/SHAWN THEW

«Είναι αναντίρρητο ότι η ρητορική σας είχε επίπτωση στην κατάσταση» κι αυτό οδήγησε τη ΝτεΒός να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, στηλιτεύει σε δεύτερο πρόσωπο η παραιτηθείσα υπουργός στην επιστολή που απηύθυνε στον Τραμπ, αντίτυπα της οποίας περιήλθαν στην κατοχή αμερικανικών ΜΜΕ.

Πριν από την ΝτεΒός, η Ελέιν Τσάο, υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Τραμπ και σύζυγος του απερχόμενου προέδρου της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, υπέβαλε επίσης την παραίτησή της, εξαιτίας της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο την Τετάρτη.

Ο Μιτς Μακόνελ χαρακτήρισε «στάση» την εισβολή στο εμβληματικό κτίριο της αμερικανικής πρωτεύουσας όπου εδρεύει το Κογκρέσο, κρίνοντας ότι «απέτυχε» και παίρνοντας αποστάσεις από τον Τραμπ, ενώ ζήτησε και έλαβε την παραίτηση με άμεση ισχύ του επικεφαλής της αστυνομίας της Γερουσίας, του Μάικλ Στένγκερ, μία ημέρα μετά την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, ο κ. Μακόνελ ανέφερε ότι η υπαρχηγός της υπηρεσίας, η Τζένιφερ Χέμινγουεϊ, θα αναλάβει τον συντονισμό της ασφάλειας της Γερουσίας ώστε να αντιμετωπιστούν τα «σοβαρά» σφάλματα και οι παραλείψεις που καταγράφηκαν, ενόψει της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν την 20ή Ιανουαρίου.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ — θα αναλάβει πρόεδρος του σώματος την 20ή Ιανουαρίου — είχε διαμηνύσει μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι εάν ο κ. Μακόνελ δεν απέπεμπε τον κ. Στένγκερ, θα το έκανε ο ίδιος «την πρώτη ημέρα», κατηγορώντας τον υπεύθυνο για την ασφάλεια της Γερουσίας για παράλειψη καθήκοντος.

Την παραίτησή του υπέβαλε και ο επικεφαλής της αστυνομίας του Καπιτωλίου (US Capitol Police, USCP) Στίβεν Σαντ, με ισχύ τη 16η Ιανουαρίου, μετά από απαίτηση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών στο Rhode Island Λεωνίδας Ραπτάκης, ανέφερε ότι βγήκε ο Τραμπ και μίλησε χωρίς όμως να ζητήσει συγγνώμη αλλά και να δώσει συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν, γεγονός που δηλώνει πως δεν θέλει να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο κ. Ραπτάκης εκτίμησε ότι ο Τραμπ δεν πρόκειται να μετακινηθεί τις επόμενες 12 ημέρες και πρόσθεσε ότι με την κυβέρνηση Μπάιντεν θα πάμε 20 βήματα ενώ με την κυβέρνηση Τραμπ η Αμερική πήγε πίσω.

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/eidiseis/diethni/ameriki/ipa-diergasies-kai-paraskinio-mechri-tis-201-synecheia-paraitiseon-neo-minyma-tramp/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΗΠΑ: Διεργασίες και παρασκήνιο μέχρι τις 20/1 – Συνέχεια παραιτήσεων – Νέο μήνυμα Τραμπ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">