ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Σπύρος Ευαγγελάτος – 24 Ιανουαρίου 2017

Σπύρος Ευαγγελάτος – 24 Ιανουαρίου 2017

Στις 24 Ιανουαρίου συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη, θεωρητικού του θεάτρου, πανεπιστημιακού δασκάλου και ακαδημαϊκού Σπύρου Ευαγγελάτου. Ο Σπύρος Ευαγγελάτος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Οκτωβρίου 1940 και ήταν γιος του σημαντικού μουσουργού Αντίοχου Ευαγγελάτου και της αρπίστριας Ξένης Μπουρεξάκη. Σπούδασε φιλολογία και θεατρολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Βιέννης και Λονδίνου, ενώ αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίζεται ως σκηνοθέτης το 1961 σε ηλικία 21 ετών, ανεβάζοντας για πρώτη φορά παγκοσμίως την κρητική κωμωδία «Φουρτουνάτος», φανερώνοντας το ενδιαφέρον του για παλαιά νεοελληνικά άγνωστα κείμενα. Το 1975 ο Σπύρος Ευαγγελάτος ίδρυσε το Αμφι-Θέατρο, μια από τις σημαντικότερες θεατρικές σκηνές της χώρας, που λειτούργησε αδιάλειπτα έως το 2011. Ο Σπύρος Ευαγγελάτος σκηνοθέτησε συνολικά πάνω από 160 θεατρικά έργα και πάνω από 50 όπερες, ενώ διετέλεσε από το 1989 Καθηγητής Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2005 και Πρόεδρός της (2013). Ο Σπύρος Ευαγγελάτος έφυγε από τη ζωή στις 24 Ιανουαρίου 2017.

Με την αφορμή αυτή, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο» του 2008, το οποίο είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο θεατράνθρωπο, σκηνοθέτη και ακαδημαϊκό, και περιλαμβάνει μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές εμφανίσεις του.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΣΠΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ – ΙΝΤΕΡΜΕΔΙΟ

(video)

Η συγκεκριμένη εκπομπή της σειράς ντοκιμαντέρ «Παρακήνιο» είναι αφιερωμένη στον Σπύρο Ευαγγελάτο. Σε μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, ο σκηνοθέτης ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό την πρόβα με αφορμή το ανέβασμα του «Βυσσινόκηπου» του Αντον Τσέχωφ στο Αμφι-Θέατρο (με τη συμμετοχή των ηθοποιών: Πέτρος Φυσσούν, Δήμητρα Χατούπη, Νίκος Χαραλάμπους, Γιώργος Βελέντζας, Γιούλικα Σκαφιδά, Νίκη Τουλουμπάκη,  Γιώργος Μπουγός, Θανάσης Κουρλαμπάς, Μαρίνα Ασλάνογλου κ.ά.)

Η κάμερα της εκπομπής παρακολουθεί το χτίσιμο της παράστασης του «Βυσσινόκηπου», και παράλληλα ανάμεσα στις σκηνές του έργου Ιντερμέδιο, ψηφίδες της ζωής του δημιουργού. Ο ίδιος ο Σπύρος Ευαγγελάτος μιλά για την πρώτη του σκηνοθεσία, τις μουσικές του καταβολές και τη σκηνοθεσία της όπερας. Αναφέρεται στο Αμφι-Θέατρο που ίδρυσε το 1975, για τις παραστάσεις στην Επίδαυρο και την αναβίωση του αρχαίου δράματος, για τον Τσέχωφ που για πρώτη φορά ανεβάζει. Μας ξεναγεί στο σπίτι του.

Παρουσιάζονται παράλληλα, οι διαφορετικές πτυχές της δραστηριότητάς του Σπύρου Ευαγγελάτου-η σκηνοθεσία αλλά και η διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο-στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Προβάλλονται σύντομα αποσπάσματα από κορυφαίες παραστάσεις που έχει σκηνοθετήσει: «Λυσιστράτη» (1976, Θέατρο Καλουτά), «Η μεγαλοψυχία του Τίτου» (Εθνική Λυρική Σκηνή, 1986), «Ορέστεια» (αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, 1990), Περιλαμβάνεται απόσπασμα από συνέντευξη του Σπ.Ευαγγελάτου στο «Παρασκήνιο» του 1976.

Παραγωγή: 2008

Σκηνοθεσία-σενάριο: Κώστας Μαχαίρας

Πρώτη προβολή εκπομπής: 3 Μαρτίου 2008

Δείτε περισσότερα στο

 

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/spyros-eyaggelatos-24-ianoyarioy-2017/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σπύρος Ευαγγελάτος – 24 Ιανουαρίου 2017 Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">