ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΕΡΤ3 – «Ελλήνων Δρώμενα»: Ήχος Πνευστός (trailer)

ΕΡΤ3 – «Ελλήνων Δρώμενα»: Ήχος Πνευστός (trailer)
 Κάθε Τρίτη, στις 18:00 
«ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ »

Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020.
Τα ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.
Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής.
Στο φετινό της ταξίδι από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων.
Ο φακός της εκπομπής ερευνά και αποκαλύπτει το μωσαϊκό του δημιουργικού παρόντος και του διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων-πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες…
Ο άνθρωπος, η ζωή και η φωνή του σε πρώτο πρόσωπο, οι ήχοι, οι εικόνες, τα ήθη και οι συμπεριφορές, το ταξίδι των ρυθμών, η ιστορία του χορού «γραμμένη βήμα-βήμα», τα πανηγυρικά δρώμενα και κάθε ανθρώπου έργο, φιλμαρισμένα στον φυσικό και κοινωνικό χώρο δράσης τους, την ώρα της αυθεντικής εκτέλεσής τους -και όχι με μία ψεύτικη αναπαράσταση-, καθορίζουν, δημιουργούν τη μορφή, το ύφος και χαρακτηρίζουν την εκπομπή που παρουσιάζει ανόθευτα την σύνδεση μουσικής, ανθρώπων και τόπων.

Eπεισόδιο 7: Ήχος Πνευστός

Ταξιδεύουμε στο παρελθόν, στην αρχή της δημιουργίας των ήχων και της μουσικής. Στη δημιουργία του πνευστού ήχου και των πνευστών μουσικών οργάνων. Στην γέννηση της πνοής και της αναπνοής. Στον «αυλό», στη «φλογέρα», στη «σύριγγα», στο «νέι», στο «καβάλ» και στα τόσα άλλα πνευστά μουσικά όργανα που γενούν τη μουσική με την αναπνοή του ανθρώπου! Με την δόνηση του σώματός μας και τον παλμό της αναπνοής μας!
Καλάμια, ξύλα, κόκκαλα, μέταλλα, γεννούν τη μουσική με την ροή του πνευστού αέρα και την ρυθμική αφήγηση των δακτύλων.
Αυτό έκανε και τραγόμορφος Πάνας, ο προστάτης των βοσκών, όταν ερωτεύτηκε κάποτε τη νύμφη Σύριγγα. Την κυνήγησε για να την κατακτήσει, αλλά εκείνη πριν προλάβει ο Πάνας να την αγγίξει μεταμορφώθηκε σε καλαμιά. Οργισμένος ο θεός έσπασε την καλαμιά σε κομμάτια χωρίς να ξέρει… Όταν κατάλαβε ότι ήταν η αγαπημένη του, άρχισε να κλαίει και φιλάει τα καλάμια. Η πνοή του, περνώντας από μέσα τους, μεταμορφωνόταν σε μουσική! Πήρε τότε τα κομμάτια, τα ένωσε κι έφτιαξε ένα μουσικό όργανο, που του έδωσε το όνομα της νύμφης. Από τότε έγινε το αγαπημένο μουσικό όργανο των βοσκών…
Στο φακό της εκπομπής ο Παναγιώτης και ο Μιχάλης Στέφος αναγεννούν τους αρχαίους ήχους με «αυλούς», «δίαυλους», «σύριγγες», «σάλπιγγες» και «κοχύλια».
Ο Παναγιώτης Πλαστήρας, ο Ανδρέας Νιάρχος και ο Παπαγιάννης Πριλίγκος, ερμηνεύουν με «φλογέρες» σκοπούς και μελωδίες αντλημένους από την ποιμενική και δημοτική παράδοση.
Ο Χάρης Λαμπράκης, ο Νίκος Παραουλάκης και ο Νεκτάριος Σταματέλος μας παρουσιάζουν την φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα των «νέι», ενός οργάνου που οι μορφές του κατέχουν μια ευρεία ιστορία και εξέλιξη στον παγκόσμιο χάρτη.
Η Σταυρούλα Τρυφιάτη ερμηνεύει σκοπούς με το «καβάλ», αποκαλύπτοντάς μας τα ξεχωριστά κατά τόπους χαρακτηριστικά του, παράλληλα με τα άλλα συγγενικά του πνευστά.
Η Κατερίνα Παπαδοπούλου και ο Παναγιώτης Λάλεζας τραγουδούν, συνδυάζοντας τη φωνή τους και την πνοή τους, με τις φωνές και τις πνοές των πνευστών μουσικών οργάνων, αναδεικνύοντας την πρωταρχική ουσία της «αρμονίας» η οποία από την αρχαιότητα έως σήμερα αποτέλεσε αντικείμενο πολλών μύθων και επιστημονικών θεωριών…

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΒΑΛΟΣ –σκηνοθεσία, έρευνα, σενάριο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΑΦΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΥ –φωτογραφία
ΑΛΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ- μοντάζ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ, ΘΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥ- ηχοληψία
ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΝΤΕ –οργάνωση παραγωγής

Το επεισόδιο της εκπομπής αναρτάται στη διεύθυνση: class="m_-4030164368958861980gmail-sctemp">, την ημέρα προβολής του.
 Δείτε το trailer 

 

 

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/ert3/ert3-protaseis/ert3-ellhnon-dromena-hxos-pneystos-trailer/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΕΡΤ3 – «Ελλήνων Δρώμενα»: Ήχος Πνευστός (trailer) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">