ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δήμος Μαρωνείας Σαπών:Δημόσια συζήτηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Δήμος Μαρωνείας Σαπών:Δημόσια συζήτηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής επαναφέρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Παράταξης Ενότητα Ελπίδα Αλλαγή στο δήμο Μαρωνείας Σαπών. Οι δύο δήμοτικοί σύμβουλοι, Μιχάλης Βασιλειάδης και Παναγιώτης Παπαδόπουλος σημειώνει ότι επιβάλλεται να γίνει δημόσια ανοιχτή συζήτηση με θέμα : ΝΕΡΟ, ΥΔΡΕΥΣΗ, ΑΔΡΕΥΣΗ, ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΚΟΣΤΟΣ, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
«Η Παράταξή μας στην προεκλογική περίοδο του 2019 για τις Δημοτικές εκλογές είχε ήδη καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σε όλο τα φάσμα της αλλαγής των κλιματικών δεδομένων. Συγκεκριμένα ένα μέρος των προτάσεών μας ήταν και είναι το εξής: «Σχεδιάζουμε την ανάπτυξη με την αξιολόγηση και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που έχει ανάγκη ο Δήμος Μαρώνειας-Σαπών και τα συναρτάμε με το ΕΣΠΑ 2014-2020 με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και εντάσσουμε έργα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, καταγράφοντας χρηματοδοτικά εργαλεία για την ένταξη τους σ’ αυτά». Επίσης σε τοποθετήσεις μας στα δημοτικά συμβούλια καταγράψαμε και καταθέσαμε προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του έντονου φαινομένου και τέλος τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση των έντονων πλημμυρικών φαινομένων αλλά και της έντονης ξηρασίας. Επίσης τις καταθέσαμε στην δημόσια διαβούλευση στην διακομματική επιτροπή της βουλής για την Θράκη τον περασμένο Οκτώβριο(10/2020, Διαθέσιμο προς όλους η πρότασή μας στην διαβούλευση).
Έκπληξη μας προκαλεί η είδηση πως ο Δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών απέστειλε στην πρόεδρο της διακομματικής επιτροπής της βουλής για την ΘΡΑΚΗ κα Ντόρα Μπακογιάννη, έγγραφο που της ζητά: «την ένταξη στο πόρισμα που συντάσσει η Επιτροπή ενός προγράμματος ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής για τη θωράκιση της και ιδιαίτερα του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών από τους κινδύνους μελλοντικών ακραίων καιρικών φαινομένων». Οι λόγοι είναι οι εξής:
Συμπεραίνουμε ότι είτε στην επιστολή προς την πρόεδρο που κατέθεσε κατά την επίσκεψή της στις Σάπες, είτε στην δημόσια διαβούλευση της επιτροπής της βουλής για την ΘΡΑΚΗ δεν κατάθεσε ανάλογη πρόταση. Μάλιστα η οποιαδήποτε κατάθεση εγγράφων που έχουν σχέση με τον Δήμο μας δεν κοινοποιήθηκαν στους αρχηγούς των παρατάξεων.
Συμπεραίνουμε ότι μάλλον ο Δήμαρχος μετά τις τεράστιες καταστροφές στις τελευταίες πλημμύρες που έπληξαν περιοχές στον Δήμο μας αναγνώρισε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Συμπεραίνουμε ότι στις προτάσεις που καταθέσαμε στα δημοτικά συμβούλια για αυτό το θέμα δεν τις έλαβε καθόλου υπόψη του ή τουλάχιστον δεν μας κάλεσε ώστε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.
Επιπροσθέτως στον επικείμενο κανονισμό άρδευσης του Δήμου, που συναρτάται άμεσα με την αντιμετώπιση του φαινομένου (και όχι μόνο) της κλιματικής αλλαγής, περιμένουμε οι προτάσεις μας που κατατέθηκαν(από όλες τις παρατάξεις) στην επιτροπή για την κατάρτισή του, να γίνουν αποδεκτές.
‘Οπως κατ΄ επανάληψη έχουμε δηλώσει δημόσια εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου επιβάλλεται να γίνει (μετά την λήξη του lockdown) δημόσια ανοιχτή συζήτηση(όπως ορίζει και ο νόμος της τοπικής αυτοδιοίκησης) με τους φορείς του Δήμου, τους ίδιους τους δημότες με θέμα : ΝΕΡΟ, ΥΔΡΕΥΣΗ, ΑΔΡΕΥΣΗ, ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΚΟΣΤΟΣ, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Διότι είναι θέμα συμμετοχικής δημοκρατίας, διαλόγου, πολιτισμού και οι όποιες αποφάσεις πρέπει να παρθούν με παρόντες τους πολίτες και μόνο, και όχι σε κλειστά Δημοτικά Συμβούλια ή τα δια περιφοράς. Το θέμα δεν αφορά μόνο τον Δήμαρχο, τους αρχηγούς των παρατάξεων, τους δημοτικούς συμβούλους αλλά όλους ΟΛΟΥΣ τους πολίτες.
Εν κατακλείδι θεωρούμε θετικό το γεγονός αποστολής της εν λόγω επιστολής (αν και αργά) προς την πρόεδρο της διακομματικής επιτροπής της βουλής για την ΘΡΑΚΗ κα Ντόρα Μπακογιάννη έτσι ώστε όλοι μαζί να δούμε ολιστικά το φαινόμενο αυτό και την κατάλληλη αντιμετώπισή του για το καλό των δημοτών μας».

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/komotini/dimos-maroneias-sapondimosia-syzitisi-gia-tin-antimetopisi-tis-klimatikis-allagis/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δήμος Μαρωνείας Σαπών:Δημόσια συζήτηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">