ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ορκωμοσία σε «συνθήκες πολέμου» στις ΗΠΑ – Επτασφράγιστο μυστικό το πρόγραμμα (videο)

Ορκωμοσία σε «συνθήκες πολέμου» στις ΗΠΑ – Επτασφράγιστο μυστικό το πρόγραμμα (videο)

Στην Αμερική ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν την ερχόμενη Τετάρτη και η Ουάσιγκτον οχυρώνεται καθώς υπάρχει έκδηλη ανησυχία για νέα επεισόδια. Είναι ενδεικτικό ότι αναβλήθηκε η πρόβα της τελετής της ορκωμοσίας.
Το παραδοσιακά πανηγυρικό κλίμα στην ορκωμοσία των Αμερικανών προέδρων φαντάζει μακρινό παρελθόν. Η πρόβα της Κυριακής μετατέθηκε την Δευτέρα, ενώ ο Τζο Μπάιντεν αναγκάστηκε για λόγους ασφαλείας, να απαρνηθεί ακόμα και το αγαπημένο του μέσο μεταφοράς, την αμαξοστοιχία ΑΜΤΡΑΚ που θα τον μετέφερε από το Γουίλμινγκτον στην Ουάσινγκτον. Σε συναγερμό βρίσκεται τo FBI που προειδοποιεί ότι αυτό το σαββατοκύριακο σχεδιάζονται ένοπλες διαδηλώσεις και στις 50 αμερικανικές πολιτείες.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε: «Έχουμε δεσμευτεί για μια ασφαλή μετάβαση εξουσίας και μία ασφαλή ορκωμοσία. Ο Αμερικανικός λαός δεν αξίζει τίποτα λιγότερο».

Οι διαβεβαιώσεις του Μάικ Πενς δεν καθησυχάζουν. Κιγκλιδώματα, φράκτες και 20.000 μέλη της εθνοφρουράς, μέσα κι έξω από το Καπιτώλιο, έχουν επιστρατευθεί, με την Ουάσινγκτον να μοιάζει πόλη που ετοιμάζεται όχι για γιορτή αλλά για πόλεμο.

«Αναζητούμε άτομα, τα οποία σκοπεύουν να επαναλάβουν την βία που είδαμε την περασμένη εβδομάδα. Ξέρουμε ποιοι είστε , εάν είστε εκεί έξω, οι πράκτορες του FBi έρχονται να σας βρουν», δήλωσε ο Κρίστοφερ Ρέι, διευθυντής του FBI.

Μία από τις πιο ανησυχητικές αποκαλύψεις, είναι ότι στην αιματηρή εισβολή στο ναό της αμερικανικής Δημοκρατίας, πρωτοστάτησαν απομάχοι στρατιωτικοί. Σύμφωνα με το Associated Press, έρευνα διεξάγεται για περισσότερους από 10 αστυνομικούς, μετά την δημοσιοποίηση βίντεο που τους δείχνουν να ανοίγουν τις πόρτες στο μαινόμενο όχλο ή να βγάζουν σέλφις μαζί τους. Οι περισσότεροι όμως αντιστάθηκαν σαν ήρωες.

«Κάποιοι διαδηλωτές επιχείρησαν να μου πάρουν το όπλο μου και φώναζαν: «Σκοτώστε τον με το ίδιο του το όπλο», δήλωσε ο Μάικλ Φάνον, αστυνομικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Ουάσινγκτον.

Η τηλεοπτική κάλυψη της ορκωμοσίας, αναμένεται να αποζημιώσει εκείνους που δεν θα την παρακολουθήσουν δια ζώσης. Ο Τζάστιν Τιμπερλέηκ είναι το τελευταίο ηχηρό όνομα, που θα συμμετάσχει στο ενενηντάλεπτο πρόγραμμα με παρουσιαστή τον Τομ Χανκς. Ο ίδιος δηλώνει εξαιρετικά ενθουσιασμένος, ενώ η επιλογή του τραγουδιού που θα ερμηνεύσει με τίτλο Better Days , δηλαδή καλύτερες μέρες, μόνο τυχαία δεν είναι.

Την ημέρα της ορκωμοσίας θα φύγει τελικά από το Λευκό Οίκο ο Τραμπ.

Ενώ η αμερικανική πρωτεύουσα μοιάζει σαν να ετοιμάζεται για πόλεμο, οι αρχές δεν δίνουν την παραμικρή πληροφορία για τις λεπτομέρειες της ορκωμοσίας. Αirbnb και άλλες πλατφόρμες ακυρώνουν όλες τις κρατήσεις για την εβδομάδα που έρχεται ενώ και τα περισσότερα ξενοδοχεία κλείνουν. Μέτρο και τρένα σταματάνε την λειτουργία από το Σαββατοκύριακο, ενώ αυστηρότατα μετρά παίρνει και η ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπορίας για να παρακολουθεί και να ενημερώνει για την έλευση επικίνδυνων στοιχείων. Έρχονται, εκτός από τους 20. 000 άνδρες της εθνικής φρουράς, και άλλοι 700 από τους πλέον εκπαιδευμένους σε ειδικές αποστολές ενώ η Υπηρεσία Φύλαξης των Συνόρων στέλνει ειδικά αεροσκάφη για την παρακολούθηση της πρωτεύουσας από αέρος.

Το FΒΙ στέλνει μήνυμα σε όσους συμμετείχαν στην εισβολή αλλά και σε όσους ετοιμάζονται να έρθουν, ότι τους παρακολουθεί, ξέρει που βρίσκονται και τι οργανώνουν και «όπου να ναι» όπως λέει χαρακτηριστικά «θα χτυπήσει η πόρτα τους”. Την ίδια ώρα σοκ προκαλεί η βεβαιότητα με την οποία ομοσπονδιακοί δικαστές δηλώνουν ότι οι διαδηλωτές που ήρθαν εδώ την περασμένη εβδομάδα είχαν σκοπό να πάρουν ομήρους γερουσιαστές και βουλευτές ακόμη και το αντιπρόεδρο και να τους δολοφονήσουν.

Ο Τζο Μπάιντεν, έχει νέο λογαριασμό στο τουίτερ ο οποίος λέγεται «εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών» άρχισε από μηδέν ακόλουθους τώρα έχει φτάσει τις 600. 000. Αυτός ο λογαριασμός στις 12 το μεσημέρι της άλλης Τετάρτης θα μετατραπεί σε λογαριασμό POTUS αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα μεταφερθούν και τα 88 εκατομμύρια των ανθρώπων που ακολουθούσαν τον Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που συμβαίνει παραδοσιακά όταν αλλάζουν πρόσωπα σε κυβερνητικά αξιώματα. Το επιτελείο Μπάιντεν δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη και θεωρεί ότι όπως ο Τραμπ παρέλαβε τα 12 εκατομμύρια followers του Ομπάμα, έτσι και ο Μπάιντεν θα έπρεπε να παραλάβει τα 88 εκατομμύρια του Τραμπ. Να σας πω κλείνοντας ότι ο Τραμπ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποτέ θα φύγει από τον Λευκό Οίκο, παραδοσιακά ο απερχόμενος πρόεδρος φεύγει λίγο πριν την ορκωμοσία, τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να φύγει την προηγούμενη ημέρα, να μείνει ένα βράδυ σε στρατιωτική βάση πριν πάει στην Φλόριντα που θα είναι και η νέα κατοικία του.

Ρεπορτάζ: Ανδριάννα Μαγγανιά, Λένα Αργύρη

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/eidiseis/diethni/kosmos/orkomosia-se-synthikes-polemoy-stis-ipa-eptasfragisto-mystiko-to-programma/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ορκωμοσία σε «συνθήκες πολέμου» στις ΗΠΑ – Επτασφράγιστο μυστικό το πρόγραμμα (videο) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">