ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στους αποκλεισμένους οικισμούς της Ροδόπης

Στους αποκλεισμένους οικισμούς της Ροδόπης

Μπορεί η έντονη χιονόπτωση που εκδηλώθηκε στους οικισμούς Παγούρια, Φανάρι, Μέση, Άγιοι Θεόδωροι, Ν. Αδριανή και Ν. Σιδηροχώρι να μην είναι κάτι συνηθισμένο για τα χωριά της ορεινής Ροδόπης, ωστόσο, είναι ο χειμώνας που οι κάτοικοι της περίμεναν.

Οργάνη

Έτσι, οι κάτοικοι των αποκλεισμένων για δεύτερο 24ωρο σήμερα οικισμών -Κάρδαμου, Κύμης. Μυρτίσκης, Άνω Βυρσίνης, Κέχρου, Ραγάδας και Εσοχής- γνωρίζουν καλά πως «το χιόνι του Φλεβάρη βάνει στάρι στο κελάρι» και νερό στα αυλάκια, στα πηγάδια και στα ποτάμια της περιοχής, απαραίτητο για τους ίδιους, τα ζώα και τις καλλιέργειες τους.

Έχοντας κάνει την προετοιμασία τους από το φθινόπωρο ακόμη, τα ξύλα και τα τρόφιμα, τα περισσότερα δικής τους παραγωγής-παρασκευής, ποτέ δεν λείπουν από κελάρια και αποθήκες. «Αν δεν έρθει η Άνοιξη κανείς δεν ξεθαρρεύει», λένε οι μεγάλοι σε ηλικία κάτοικοι, που πολλά έχουν δει τα μάτια τους με τα «καπρίτσια» του καιρού.

Άνω Βυρσίνη,

Δυσκολίες στην πρόσβαση των ποιμνιοστασίων τους γνωρίζουν οι ορεσίβιοι κτηνοτρόφοι -δυσκολίες που γίνονται περισσότερες όταν τις ζωοτροφές θα πρέπει να τις κουβαλήσουν από άλλα σημεία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παίρνουν στους ώμους το καλαμπόκι ή το κριθάρι και  διασχίζουν με τα πόδια τη χιονισμένη διαδρομή. Κάποιοι για να είναι σίγουροι ότι το κοπάδι τους δεν θα κινδυνέψει επιλέγουν να περάσουν τις ώρες αυτές μαζί του, ειδικά αν είναι η περίοδος της γέννας, μένοντας και οι ίδιοι αποκλεισμένοι.

Με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά  και τα καφενεία επίσης λόγω Covid, οι ώρες περνούν γύρω από τη ξυλόσομπα για μικρούς και μεγάλους, που από τα παλιά μα πολύ καλά μονωμένα, λόγω κατασκευής και υλικών σπίτια, δε σβήνουν τον χειμώνα σχεδόν ποτέ.

Ξέρουν ότι τα εκχιονιστικά, με οδηγούς από τα δικά τους μέρη, δε θα αργήσουν να ανοίξουν το δρόμο, κοιτούν από τα παράθυρά τους κάθε φορά που κάποιος θόρυβος ακούγεται, και κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλά -υπομονή, γιατί καλά γνωρίζουν ότι «το Φλεβάρη το χιόνι είναι μέσα στο τηγάνι» -λιώνει εύκολα.

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/komotini/stoys-apokleismenoys-oikismoys-tis-rodopis/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στους αποκλεισμένους οικισμούς της Ροδόπης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">