ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η καριόκα της Ξάνθης από τα ρεκόρ Γκίνες στον κατάλογο της Unesco

Η καριόκα της Ξάνθης από τα ρεκόρ Γκίνες στον κατάλογο της Unesco

Σε 40 μέρες από σήμερα η Καριόκα ΓΙΓΑΣ που καταχωρήθηκε στα ρεκόρ GUINNESS με πρωτοβουλία του ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ γίνεται 5 ετών. Και ένας γνωστός κι αγαπημένος ζαχαροπλάστης που είχε πρωτοστατήσει τότε στην παρασκευή της, ο Στέλιος Αρσενίου προτείνει η καριόκα της Ξάνθης να ακολουθήσει το δρόμο για τον κατάλογο των πολιτιστικών θησαυρών της UNESCO.

«Το δικαιούται και μπορεί να το διεκδικήσει» σημειώνει και αναφέρει το παράδειγμα της Γαλλικής  μπαγκέτας. «Η μπαγκέτα επιδιώκει να μπει στον κατάλογο πολιτιστικών θησαυρών της UNESCO.»

«Οι αρτοποιοί της Γαλλίας», σύμφωνα με τον κο Αρσενίου « υποστηρίζουν ότι η ένταξη στον κατάλογο της UNESCO θα προστατεύσει την τεχνογνωσία που έχει κληρονομηθεί από γενιά σε γενιά και προστατεύει την μπαγκέτα από απατεώνες σε ολόκληρο τον κόσμο». Το ίδιο, όπως είπε, μπορεί να συμβεί με την καριόκα. Ο Ξανθιώτης παρασκευαστής σημειώνει ότι ο κατάλογος των μνημείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς περιλαμβάνει ήδη τις αρχαίες μεθόδους παρασκευής επίπεδων άρτων στο Ιράν και το Καζακστάν.

«Το οφείλουμε στον εαυτό μας να προστατεύουμε το γλυκό της Ξάνθης, σήμα κατατεθέν της» σημειώνει ο ακούραστος ζαχαροπλάστης προτρέποντας «Ας πράξουμε κι εμείς τα δέοντα με την καριόκά μας».

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/komotini/i-karioka-tis-xanthis-apo-ta-rekor-gkines-ston-katalogo-tis-unesco/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η καριόκα της Ξάνθης από τα ρεκόρ Γκίνες στον κατάλογο της Unesco Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">