ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μ. Δερμιτζάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα: Με 3.200 κρούσματα κανείς δεν σκέφτεται χαλάρωση μέτρων (audio)

μέτρα κορονοϊός

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα (91,6 – 105,8) και τον δημοσιογράφο Χρήστο Μιχαηλίδη ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, υποστηρίζει ότι οι συγκεντρώσεις που γίνονται δεν βοηθούν στην καταπολέμηση της πανδημίας, ενω τονίζει ότι «με 3.200 κρούσματα κανείς δεν σκέφτεται να ανοίξουμε πράγματα».

Σε σχέση με τις συγκεντρώσεις ανέφερε: «Αυτές οι καταστάσεις σίγουρα δεν βοηθάνε. Το ένα είναι το καθαρά επιδημιολογικό με την έννοια ότι υπάρχουν συγκεντρώσεις ατόμων. Ελπίζω ότι δεν θα είναι τεράστιο το αποτέλεσμα διότι ευτυχώς αυτές οι συγκεντρώσεις γίνονται έξω, υπάρχουν συνωστισμοί, φοράνε όλοι μάσκες. Δεν είναι το καλύτερο, καλό είναι να μη γίνονται. Εγώ ανησυχώ περισσότερο με το τι σημαίνει αυτό… Υπάρχει μια γενικότερη ένταση και κούραση και αδυναμία της κοινωνίας, των ανθρώπων, των πολιτών, πιστεύω του κάθε πολίτη πέρα από κάθε κομματικές και ίσως καμιά φορά πιο ακραίες από τη μία και την άλλη πλευρά σκέψεις… Νομίζω ότι είναι και θέμα εκτόνωσης επομένως αυτό είναι που με ανησυχεί, όχι για τις συγκεντρώσεις τις ίδιες αλλά για το τι συμβολίζει αυτή η προσπάθεια να πετύχουμε άλλα μέτρα ώστε να μειωθούν τα κρούσματα και να μπει η Ελλάδα σε ένα καλοκαίρι που και οικονομικά και ψυχολογικά νομίζω μπορεί να την ανεβάσει».

Για το θέμα των μεταλλάξεων είπε ότι «η μεταδοτικότητα του ιού κρίνεται με βάση τα κρούσματα τα οποία παρατηρούμε χωρίς όμως να μπορούμε να εκτιμήσουμε σε ποιο επίπεδο ή σημείο της πιθανής μετάδοσης υπάρχει αύξηση της αποτελεσματικότητας του ιού. Δηλαδή θα μπορούσε να είναι ότι είναι πιο αερογενής, δηλαδή ότι ταξιδεύει πιο πολύ, θα μπορούσαν να είναι πολλά πράγματα. Εγώ πιστεύω ότι δεν είναι τόσο πολύ αυτό το κομμάτι, πιστεύω ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι επειδή έχει συγκεκριμένες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη αυτή, στην ακίδα η οποία είναι αυτή που αλληλεπιδρά με τα κύτταρα, στην ουσία αυτό που γίνεται είναι ότι ίσως το ίδιο ιικό φορτίο είναι πιο αποτελεσματικό στο να δημιουργήσει κάποια μόλυνση από το ανώτερο αναπνευστικό προς το κατώτερο ώστε να έχουμε συμπτώματα. Δηλαδή δεν θεωρώ ότι η μεταδοτικότητα έτσι όπως εκφράζεται, είναι απαραίτητο… για παράδειγμα ότι η διπλή μάσκα θα μας βοηθήσει… Θεωρώ ότι και αυτό το πράγμα είναι υπερβολή. Και μάλιστα θα έλεγα ότι πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε μια ισορροπία στο τί λέμε εμείς οι ειδικοί, και η επιτροπή που προτείνει κάποια μέτρα, σε σχέση με το τι μπορεί να γίνει».

»Επομένως νομίζω ότι η μεταδοτικότητα είναι υψηλότερη, έχει αποδειχθεί σε πολλαπλές περιπτώσεις, διαχειριζόμαστε τη μεταδοτικότητα που είναι υψηλότερη, δεν είναι πέντε φορές πιο πάνω, ένα 30, 40, 50% πιο πάνω, μπορούμε να τη διαχειριστούμε με τα μέτρα αυτά, δεν χρειάζεται παραπάνω αποστάσεις, για μένα χρειάζεται μάσκα και έξω από το σπίτι. Και γι` αυτό λέω ότι το να κάνουμε συγκεντρώσεις απ` έξω προφανώς δεν είναι το καλύτερο γιατί είναι πάρα πολλά άτομα σε ένα πολύ συγκεκριμένο χώρο έστω και που είναι έξω, αλλά γενικότερα προτιμώ να είναι έξω. Να το πω και λίγο ακραία και χιουμοριστικά, αν μπορούσε να κοιμόταν κι έξω θα ήταν καλύτερα…»

Σε σχέση με το θέμα της πορείας των κρουσμάτων και ενδεχόμενη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων είπε: «Νομίζω ότι χρειάζεται μια αποσυμπίεση. Καταλαβαίνω ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση. Με 3.200 κρούσματα κανείς δεν σκέφτεται να ανοίξουμε πράγματα, είναι αντίθετο με το μυαλό και τη λογική, αλλά το μυαλό και η λογική σε αυτά, έρχονται από την Αμερική έρχονται από τη Γερμανία που έχουν εντελώς άλλη κοινωνική δομή, επομένως πρέπει να τα προσαρμόσουμε στην Ελλάδα…»

www.ertnews.grΤο άρθρο Μ. Δερμιτζάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα: Με 3.200 κρούσματα κανείς δεν σκέφτεται χαλάρωση μέτρων (audio) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/m-dermitzakis-sto-proto-programma-me-3-200-kroysmata-kaneis-den-skeftetai-chalarosi-metron/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μ. Δερμιτζάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα: Με 3.200 κρούσματα κανείς δεν σκέφτεται χαλάρωση μέτρων (audio) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb